La jumătatea provocării literare chiar la jumătatea anului

25 de cărți în 6 luni. Puteau fi mai multe însă am avut două piedici: Solomonarul și Zgomotul alb. Amândouă m-au ținut pe loc, aproape că m-au băgat în reading slump. Nu știu dacă de Solomonar mă voi reapuca curând, iar Zgomotul alb, după ce l-am citit, am constatat că nu pierdeam nimic dacă îl abandonam.

Spre deosebire de anul trecut când postam tot ce citeam pe Instagram, făceam recapitulări lunare și eram, în general, mult mai implicată în statistici literare, anul ăsta blogul a preluat ștafeta de la contul de Instagram și am preferat să scriu aici despre de toate. Însă recenzii au fost doar vreo 3 și mai am una în drafturi. Deci le menționez aici pe toate cele 25 de la începutul anului și până la finalul lui iunie. Unora dintre ele le voi dedica articole separate, cele peste care pot trece cu ușurință, le voi sumariza în câteva cuvinte.

Ianuarie

Singura lună despre cărțile căreia am scris mai pe larg pe blog.

TOP
1. Locul unde mai trăia ziua – pentru mine a fost ceva nou în literatura română și mi-a plăcut și povestea
2. Boy Parts – pentru că n-am mai citit nimic pe subiect și pentru twistul de la final
3. Mâine, mâine, poate mâine – am aprofundat subiectul gaming-ului
4. O mie de corăbii – o supă reîncălzită a altor cărți citite pe subiect. Am apreciat însă intervențiile lui Caliope
5. Privind la suferința celorlalți – în contextul celor două războaie din zilele noastre, a ajutat să înțeleg fotografia de război
6. Oamenii lui July – am citit-o fară plăcere, însă m-a făcut să simt chestii pe care nu le-am simțit până atunci. Detaliez în alt articol.

Februarie

TOP
1. Micile plăceri ale morții – foarte specială pentru mine, urmează să îi acord momentul în lumina reflectoarelor.
2. Blonde – nu am văzut încă ecranizarea, dar urmează cândva. Aceasta variantă a vieții lui Marylin Monroe nu o cred în totalitate, însă ca poveste, merge.

Martie

TOP
1. What I’d Rather Not Think About – recenzia e în drafturi, urmează să o postez și pe ea.
2. Cele șapte luni ale lui Maali Almeida – o lectură impresionantă a lui Shivantha Wijesinha, dar din cauza reading slump-ului m-au furat gândurile și nu am fost 100% prezentă în carte.

 

Aprilie

TOP
1. Fried Green Tomatoes at the Whistle Stop Cafe – un feel good book (habar nu am cum să îi spun în română, dar exact asta e) pe care o amânasem prea mult. Păcat că nu e tradusa în română, să ajungă la cât mai mulți.
2. Cutia – un crime & mystery superb în umila mea părere. Nici n-a mai contat crima, la cât de faine erau personajele.
3. Preda – Adevărul ca o pradă – îmi era puțin teamă să îmi ‘întâlnesc’ idolul, dar Bogdan Răileanu s-a achitat cu bine de sarcina de a-l pune pe Preda în scris.
4. Lost on me – încă o carte de pe lista de la Booker Prize International, am putea spune că e o carte fară subiect, însă o autofictiune tragi-comică pică bine din când în când.
5. Femeia din mine – cine a citit-o știe, cine nu, ar trebui să știe câtă nedreptate i s-a făcut lui Britney Spears. După ce am ascultat-o pot înțelege acel video batjocorit de lume cu ‘leave Britney alone’. Sper că își vă găsi liniștea interioară cândva în viața asta.
6. Elixirul dragostei – chatGPT îmi dăduse acest titlu ca exemplu la căutarea mea după ‘cărți care se petrec la Castelul Chenonceau’. Nu am dat de castel în carte, însă m-am relaxat câteva ore cu ea.

Mai

TOP
1.The Details – scriitură impecabilă, întâmplări și personaje destul de interesante, o melancolie redată prin detalii. Tot de pe lista Booker International.
2. More myself – de Alicia Keys mi-a plăcut de la prima melodie, trebuia să merg și la concertul ei de la Berlin (dar a venit pandemia), deci era subinteles că îi voi citi memoriile. Un om și un artist foarte frumos.
3. Heaven – bullying greu de citit. Fiindcă bullying-ul nu mi-a ieșit în cale în alte forme decât încăierările dintre copiii din curtea școlii, am fost șocată de ce am citit în carte. Și mai ales de motivația acelor bullies…
4. Strada – o carte fară alineate, un lung șir al conștiinței unui băiat, așa ca în realitate cum fac copiii când se apucă de povestit. Interesant, dar devine obositor la un moment dat și din păcate nu m-am putut apropia de Traian așa cum mi se întâmplă cu alți naratori copii.

5. Zgomotul Alb – un pom lăudat la care m-am dus cu doi saci nu cu unul. M-au enervat cumplit dialogurile, însă am apreciat părțile introspective și am subiliniat mult. Puteam însă fară.

Iunie

TOP
1. Castelul din orașul meu – o minune de carte, un stil fermecător care te atrage în poveste, personaje de care te atașezi, plângi un pic dacă ești sentimental.
2. Noaptea oracolului – Auster nu e doar maestru al limbajului, ci și al formei. Un roman în roman în roman, apoi în scenariu, aproape că amețești. Nu e o carte obișnuită, dar bună.
3. Darul lui Jonas – distopie YA, slab dezvoltată. Avea potențial pentru mult mai mult, mai ales că ideea era bună.
4. Adevărul – piesa de teatru despre care am citit la Romina, care citită nu mi s-a părut deloc interesantă. Tipic franțuzească, m-aș fi bucurat cu siguranță să o văd jucată în loc să o citesc.

Cărțile subliniate sunt cele pe care le-aș recomanda daca m-ar întreba cineva. Deși prefer să vă luați din cuvintele mele ce vă atrage atenția 🙂

2 Comments

  • Mada

    Am pus pe listă Heaven și Fried Green… momentan nu le găsesc la librăria mea, sper să le aducă ca e-book. Eu citesc pe hârtie aproape numai autori români în ultimul timp (cu excepție cărțile care mi-au rămas cumpărate și necitite).
    Surprinzător, am citit 31 de cărți (obiectivul meu era de 25 pe GR, l-am pus acum la 50, să vedem.

    • Tomata

      Iti trimit mesaj privat ca paote te pot ajuta cu amandoua 🙂

      Si eu citesc mai mult literatura romana pe hartie ca pe aia o cumpar, restul ori le am deja in biblioteca sau le iau in format digital de la biblioteca.
      Succes cu 50, sigur reusesti 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *