Château de Chenonceau (2023)

Cum spuneam în celelalte articole, vizitarea unor castele de pe Valea Loirei a fost dorința soțului, însă nu puteam să nu aleg și eu măcar două. Pentru mine, Castelul Chenonceau era cel mai important de văzut, dar din ce motiv exact nu știu să spun. O fi fost datorită lucrurilor învățate în facultate, care cumva s-or fi sedimentat pe undeva, or fi fost cărțile literaturii franceze clasice, nici nu contează.

În topul meu e preferatul dintre toate cele 6 castele văzute în vacanța din Franța. Și nu doar pentru că a fost castelul doamnelor, însă fiecare detaliu, cameră sau grădina sunt deosebite. Emană tandrețe, fragilitate, creativitate și gust în toate decorurile, tapiteriile, mobila, tablourile, grădinile, bucătăria (cu pompe de apă instalate interior), spiteria!

Citind pe tăblițele explicative și văzând portrete, am avut niște discuții interesante cu Ada despre Caterina de Medici și Diane de Poitiers, lucruri pe care e posibil să le fi uitat, însă e posibil și să le fi ținut minte și să mi le aducă la suprafață când mă aștept mai puțin, cum face de multe ori.

Însă dacă din tot ce am văzut, ar fi să aleg un lucru care m-a impresionat cel mai mult, acelea au fost buchetele de flori. Care nici nu erau din epoca reginelor și metreselor, ci munca floristilor castelului. Au adus suflet în încăperi, am simțit ca și când toate acele femei care au locuit în camerele castelului și s-au plimbat prin grădinile lui erau puțin plecate și noi, vizitatotii, aveam voie să le inspectam reședința. Chiar ni s-a spus, înainte să intrăm în castel să nu verificăm cu degetele dacă sunt adevărate pentru că sunt.

Nu am nimic de cârcotit referitor la acest castel și e unul dintre puținele pe care l-aș revedea cu drag.