Castelul din orașul meu, de Ioana Bâldea-Constantinescu

Ioanei Bâldea-Constantinescu i-am citit toate cele 3 cărți și pe aceasta o așteptam de când a dezvăluit coperta pe Facebook. Fară să păstrez pentru final, vă spun că nu chiar de la început, însă destul de repede am știut că locul ei vă fi alaturi de celelalte cărți favorite de pe rafturile mele la care mă uit cu atâta drag ca la niște prieteni neîntalniți de mult timp. Am înțeles că la Bookfest 2024 a fost cea mai bine vândută carte a Editurii Litera și merită cu prisosință să intre în cât mai multe suflete.

La fel ca și în celelalte două romane ale ei, Ioana ne poartă prin timpuri diferite, aruncându-ne din povestea lui Hanno în cea a Clarei, apoi într-a lui Theo, ne vorbește ba la persoana a III-a, ba la persoana I prin gândurile lui Hanno și Theo, ba chiar și Sebastian primește cuvântul. Și ca să fie și mai interesant, sărim și din trecut în prezent și iar înapoi în viețile Marthei, a Clarei, a lui Omi, Luise și Hanne.

E multă tragedie în poveștile fiecărora, singurul rămas neatins de dramă părând să fie Ioan, soțul lui Theo. Și Sebastian, fiul lor.

Prin fraze lungi, poetice și pline de subînțeles, referințe și jocuri de cuvinte, n-ai răgaz să iți tragi sufletul după ce citești despre brutalitatea cu care o mamă își bate fiica, pentru că disperarea, căutarea și iubirea lui Hanno e o constantă pe toată durata cărții. Apoi afli că Theo umblă prin spitale, dar nu din cauza burn-out-ului și lipsei de apreciere de la radio, că lui Sebastian îi lipsește vocea de pe etajeră, iar Martha cea mică, îndurerată, vorbește zilnic cu Spatzi cel imaginar prin ușa închisă pentru totdeauna de Hanno.

Aș vrea să scriu atât de detaliat despre tot ce am citit, dar nu vreau să vă stric surpriza. Să vă spun despre deportarea etnicilor germani, mai bine spus de vânzarea lor de către Ceaușescu statului german și repercursiunile ei, despre nemernicia atâtor tați din cartea asta, despre contratimp, cariere, femei ne-mame și găuri în inimă. E atât de multă iubire suspendată, dar la fel de multă iubire învăluitoare și vindecătoare; sunt, de asemenea, mări de regrete, lucruri neștiute, neînțelese, greșit interpretate.

Și apoi e întâlnirea dintre Martha și Spatzi și Andreea începe să plângă în tren. Și acuma când scrie aceste rânduri, doar la amintirea acelei scene. (Nu știu de ce vorbesc despre mine la persoana a III-a)

Însă păstrez detaliile pentru mine, vă las bucuria de a descoperi toată povestea, toate conexiunile și toate aceste emoții pe care le trezește. Îmi e mare teamă că voi uita multe dintre ele, fiind atât de stufoasă în întâmplări, planuri spațio-temporale și poveștile personajelor intersectate cu cele din cărțile lui Hanno despre frații Grimm sau ale fraților Grimm. Așa mi s-a întâmplat cu Nautilus, îmi amintesc doar că am iubit cartea la fel de mult ca pe asta, însă în afară de vreo două-trei detalii nu mai știu mare lucru din ea.

6 Comments

    • Tomata

      Foarte bine 🙂 asa as fi facut si eu. nu prea se intelege mare lucru oricum din ce am scris, dar e mai bine sa nu citesti 😛

  • Mada

    Am terminat cartea în două zile. Cum ți-am zis și pe insta, s-a lăsat cu multe lacrimi.
    Singurul semn de întrebare care îmi rămâne e cel legat de Theo și de radio – inițial credeam ca e ceva de comunism, dar nu are treaba ca e in zilele noastre. Tu zici de burnout, te referi și la pasajul când zicea ca poate Hanno i-a văzut ieșind din spital?
    Mulțumesc ție și grupului de această recomandare, cred ca e cartea anului pentru mine 🙂

    • Tomata

      Ma bucur asa tare ca ti-a placut, de parca as fi scris eu cartea :))) Si pentru mine e acolo sus in top, dar ma decid in decembrie cand se mai aseaza lecturile. Pe lista de preferate oricum e deja.

      Din cate am inteles eu, intrase rau de tot in burnout si i se cerea sa fie in studio chiar si dupa sedintele de chimioterapie, i-au vorbit urat, au desconsiderat-o si in final a plecat. Dar a ramas cu dorul, cu senzatia ca nu mai e buna la nimic altceva…

      Nu imi amintesc exact scena cu Hanno si iesirea din spital…

  • Mada

    Ok, nu am captat ca a avut cancer și burn out.
    E la sfârșitul cărții când Theo știa de mult cine e domnul cu câinele, și parcă zicea cum a fost să fie martor la atâtea lucruri din viețile noastre, când veneam de la spital, la umilințe etc.

    • Tomata

      Aaah, da. Stia cine e, de la Martha. Stia si de castel insa l-a ignorat si nu a incercat niciodata sa afle mai mult, in special ca Martha nu vorbea deloc despre trecutul ei. Dar i s-a trezit interesul odata cu ideea deportarilor etnicilor germani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *