Cărți și amintiri
Muzica, la fel ca și mirosul e un stimul extraordinar al memoriei. Am câteva melodii pe care oricând și oriunde le-aș auzi îmi vor aduce aminte de același lucru, nu contează câți ani au trecut peste amintirea aia, câtă apă a curs pe Bega și cât de mult m-am înstrăinat de locul sau de persoana cu care asociez melodia. Am scris prin 2010 un articol despre asta și mi-e teamă că de atunci, n-am mai prea îmbogățit lista melodiilor cu poveste. Poate doar Dance me to the end of love, că e melodia pe care am dansat cu Sotzu’ la nunta noastră. În rest, nu-mi vine nimic acum în minte. Poate și pentru că nu despre asta e vorba în acest articol.
Mi-am dat seama că, în ceea ce mă privește, nu doar melodiile îmi reîmprospătează memoria, ci și cărțile pe care le-am citit. Pot fixa extrem de precis momentul în care am citit câteva cărți. De exemplu:
Caterina de Medici – am coperta cărămizie, cartonată, în fața ochilor iar eu sunt întinsă pe pătură în spatele grădinii de la sat, făcând plajă. Transpir de curg apele pe mine, dar nu mă pot desprinde din povestea reginei Franței. O devorez la fel cum a devorat-o pe ea setea de putere.
Cel mai iubit dintre pământeni – stau întinsă în patul de paie din casa de la sat. Sunt îmbrăcată într-o bluză de trening gri, lălâie, și îmi e cald de la focul din sobă. Tatăl meu iar a exagerat cu lemnele și trebuie să deschid geamul că nu mai am aer. Sunt roșie la față, dar nu pot lăsa cartea din mână. Lui Victor Petrini i se întâmplă chestii.
Lelia sau viața lui Georges Sand – sunt bolnavă și lipsesc de la școală. Am cartea împrumutată de la bibliotecă și abia aștept s-o descopăr pe femeia care a sfidat regulile societății secolului în care a trăit. Îi citesc corespondența cu Chopin și-mi aduc aminte de film. Mobila e aranjată în cameră, astfel încât sunt întinsă pe colțar cu fața către ușă.
Legături primejdioase – sunt în primul an de facultate, aplecată peste carte în sala de lectură de la BCUT. Îmi plac scrisorile și-o detest pe Madame de Montreuil.
Cu sânge rece – e vară și trebuie să citesc romanul pentru cursul de literatură engleză. Îmi e cald și mă foiesc pe colțar, dar nu-mi vine să abandonez cartea. Povestea celor doi criminali e atât de captivantă că nu vreau să amân deznodământul.
Vă place Brahms? – sunt în mașină și merg undeva cu părinții mei. La sat oare? Sunt întinsă pe bancheta din spate și fac prima dată cunoștință cu Francoise Sagan.
Anna Karenina – e vacanță și citesc în sufragerie. Tatăl meu caută ceva pe internet și-mi sună telefonul. E Cezar… Mă sună de la mare să vadă ce mai fac. Mă bucur, mă emoționez, mă simt stingherită de prezența tatălui meu, care, după ce închid telefonul, mă ia la mișto. Nu mai am chef de Anna.
Lumea Sofiei – părinții mei sunt plecați la sat, eu sunt singură cu Iubi. El e la calculator, eu termin cartea de citit. E prima carte despre care scriu pe blog imediat cum o termin. În cameră e aprinsă doar veioza, iar eu mă plimb prin de colo-colo încercând să explic ce-am învățat din carte.
Palomar – e prima zi a lui 2008 și sunt în pat cu Iubi. El se uită la un film la TV, eu citesc și nu-s prea încântată de carte. N-avem loc în pat de câte plapume avem pe noi, dar totuși e atât de cald și de bine. Părinții mei sunt în bucătărie pregătind masa.
Toți oamenii sunt muritori – e miercuri și tocmai mi-am cumpărat cartea cu ziarul Cotidianul. Sunt la Baia Mare și încep curioasă romanul.
Mândrie și prejudecată – sunt la lucru și citesc cu sete romanul de pe Scribd. Sunt aproape de final și trebuie să plec acasă. Fug pe stradă să ajung mai repede la cartea care mă aștepta acasa. Nu mănânc, nu mă dezbrac, abia dacă-mi las pantofii la ușa.
Despre frumusețe – e seară și eu citesc pe holurile Spitalului Județean. Tatăl meu fusese operat de dimineață și eu îmi petrec noaptea supraveghindu-l. El doarme, eu citesc pe coridor.
Femei celebre pe divan – sunt la Oradea cu Iubi, la un eveniment dedicat înotului. N-are timp de mine, dar nu mă supăr pentru că descopăr orașul singură. Citesc în parc și când mi se face frig, mă întorc la hotel unde continui să citesc.
O treabă murdară – tătăl meu a murit de câteva zile și eu citesc o carte în care moartea e distractivă. Nu-mi vine să râd, nu pot să râd și nici măcar să iau cartea așa cum e. Mă doare totul și pe dinăuntru și pe dinafară.
Septembrie în Shiraz – la două săptămâni după moartea tatălui meu, mă întorc acasă cu mama mea de la sat, unde ne-am petrecut Paștele. Ea plânge, eu mă adâncesc în paginile cărții. Și-acolo lumea suferă și copiii n-au tată.
Copilul-umbră – m-am trezit într-o duminică dimineață înaintea mamei mele și-a lui Iubi. Citesc pe canapeaua din sufragerie și plâng când ajung la partea în care cititorul vorbește despre moartea tatălui lui. Nu plâng pentru că și-a pierdut copilul, ci plâng la pasajele cu care mă identific.
Marți cu Morrie – sunt în tren, mă întorc cu Iubi de la o nuntă de la București. E frig în tren deși e toiul verii. Aerul condiționat mă face să-mi iau niște iegări pe mine și să-mi trag niște șosete pe picioare.
Raport către El Greco – sunt în spital la Gheorgheni, tocmai făcusem toxiinfecție alimentară. Îmi place cum scrie Kazantzakis și citesc cu nesaț în patul de spital cu geamul deschis și multă liniște în jur.
Casa somnului – sunt din nou în tren cu Iubi, mergem la Istanbul. E cald, n-avem priză pentru laptop, e curent și suntem murdari. Mă doare și stomacul, dar încerc să stau nemișcată în compartimentul gol și să mă bucur de carte.
Jurnalul lui Anne Frank – am primit Kindle-ul de ziua mea și e primul ebook pe care-l citesc. Sunt în dormitor, înainte de culcare.
Manon Lescaut – sunt iarăși în tren, mă întorc de la București. Sunt singură în compartiment și mă întind cu picioarele pe scaunul din față. Termin cartea și încep La Medeleni. Nu mă mai pot opri și mă îndrăgostesc de Olguța.
The Gun Seller – sunt pe plajă în Lefkada, singură, și mă bucur de soare și de apă. E liniște și mă relaxez sub adierea vântului.
Me Talk Pretty One Day – sunt în pauză la lucru și ajung la partea în care Sedaris povestește despre cum a învățat limba franceză. Mă zgudui de râs.
Intriga matrimonială – e ora 5 dimineața și numai ce ne-am întors de la Christmas Party. Mă pun să citesc ca să adorm mai repede. Se face ora 7 și eu abia închid Kindle-ul.
Camera – sunt în mașină, ne întoarcem de la Baia Mare. Am început cartea de dimineață și sunt atât de curioasă încât îmi las scaunul pe spate și citesc ignorând radioul. Nu pot citi în mașină dacă nu stau pe spate. Și nici dacă aud muzică sau zgomot deranjant în jur. Cu cartea asta am putut.
Da, fixez momentele în amintirea mea cu ajutorul cărților și îmi sunt atât de vii în minte că au devenit puncte de referință. Cărțile sunt ca niște parfumuri ale acelor momente pe care tocmai datorită lor, nu pot să le uit.
12 Comments
Zgomotoasa
Îmi amintesc cât de mult m-a chinuit povestea lui Victor Petrini. Nu dormeam noaptea din cauza descrierilor pe care el le făcea din mină. Apoi am părăsit cartea pentru o vreme, ca să mă întorc la ea peste vreo 3 luni și să o citesc pe nerăsuflate 😀
Oana
Si eu imi amintesc de The Marriage Plot. O citeam de pe telefon si mi-ai pus-o tu pe Kindle si am continuat cu cititul imediat. Prima carte citita pe Kindle. 🙂
Moldoveanca
Caterina de Medici – “Regina diavolului” de Jeanne Kalogridis? asta e cartea?
Tomata
nu, nu. Caterina de Medici de Balzac.
Ivona
Imi aduc aminte cat de mult m-a impresionat Jurnalul Annei Frank. Faptul ca ea invata chiar in acele conditii critice m-a facut pe mine sa ma simt prost ca nu ma ocup suficient de dezvoltarea mea personala. Dar m-a si ambitionat. Pentru mine a fost o carte motivationala. Am vazut si filmul cu sora mea,amintirea acelei seri este atat de clara!
Mirela
Şi eu am o astfel de memorie, iar prietenii mei de obicei se sperie de abilitatea asta a mea. :)) Şi mi-ai amintit de cum am citit şi eu o carte pe coridoarele Spitalului Municipal în perioada în care mama mea a fost operată: Seducătoarea din Florenţa a lui Salman Rushdie.
Crina
Eu nu-mi pot aminti acum detalii de genul asta decat despre o carte: Puntea suspinelor, de Michel Zevaco. Eram in vizita la o prietena bunicii mele, la tara si pe la 1 noaptea a venit sa ma certe sa ma duc sa dorm, ca “nu e frumos sa consumi curentul oamenilor”.
lala
Eu imi amintesc cum am citit Crima si Pedeapsa, cu sufletul la gura si cu stat pana seara tarziu si a doua zi abia ma trezeam la lucru sau de Golful Francezului, o carte de care imi amintesc cu placere si azi, am citit-o in concediu.
Alexandra
Eu desi am citit ceva carti, nu o sa pot nicioadata sa-mi amintesc cu atatea detalii cum o faci tu. Mie in special mirosurile imi trezesc amintiri si daca recunosc un parfum anume, imi aduc aminte “contextul” la fel cum o faci si tu cu cartile.
Ma bucur de acest articol, pentru cartile mentionate si micul rezumat al fiecareia. Chiar vroiam sa ma apuc de o carte si nu stiam de care 😛
O Oană
Așa îmi aduc eu aminte de ”Elevul Dima dintr-a șaptea” de Mihail Drumeș. O primesem cadou într-o seară de noiembrie de ziua mea și mi-am abandonat musafirii ca să o citesc la mine în cameră. Eram în clasa a șaptea și simțeam eu că o să-mi placă. După plecarea lor m-am băgat sub plapumă, am uitat de frigul de afară, de iarna care aștepta să vină, de mama care mă ruga să sting lumina… am citit așa până dimineața, la lumina lămpii de noptieră și m-am îndrăgostit iremediabil de eroul Grig 🙂
Laura
Copilaria mea a fost ”îngropată” în filele poveștilor cărților lui Dumas. În adolescență cred că am citit cel mai mult. Cărțile care am SIMȚIT cum au modelat în spirul meu vor rămâne acestea 3: ”Cel mai iubit dintre pământeni”, ”Nuntă în cer” și ”Ciuma”. Undeva foarte aproape de inimă păstrez și ”Anna Karenina”.
Cristina
Mandrie si prejudecata – intr-unul din apartamentele in care am stat, in vaful patului, citita pe nerasuflate intr-o seara/noapte.
Adam si Eva – in vacanta de vara dintre a 9-a si a 10-a (adica exact acum 20 de ani), pe drum spre Sibiu, in masina.
Aventurile lui Habarnam – la Sibiu, in dormitorul matusii mele, de Craciun, acum aproape 30 de ani
Luni de fiere – in 2004, februarie, acasa la mama, pe un scaunel in bucatarie, sprijinita de calorifer.
Cismigiu&Co – in dormitorul meu si-al sora-mii (pe vremea cand aveam dormitor comun, imediat dupa ’90). Tin minte c-am trezit-o din somn, asa de tare am ras.
Portocala mecanica – in 2003, eram internata in spital cu o infectie la picior.
Toti oamenii sunt muritori – prin anul intai de facultare, la mama in sufragerie, pe canapea, invelita cu o patura pufoasa si cu Iuchi (soricarul adorat) culcusit la picioarele mele.
Femeia care astepta; Pe vremea fluviului Amour – la casa de la munte, in curte, pe sezlong.
Scrisorile lui van Gogh catre Theo – pe plaja in Vama in 2008
etc etc.