Idei de părințenie III

În ultima vreme, m-am reapucat de citit bloguri și cu ocazia asta mi-am adăugat în reader niște bloguri de mame & parenting că na, să mai citesc și eu una alta, că prea am impresia uneori că le știu pe toate. Până acum n-am citit mare lucru și chiar cred că fac bine ce fac, din moment ce am un copil atât de cuminte, de dulce și de zâmbicios. Dar cum n-am inventat eu gaura la macaroană, m-am dat jos de pe norișorul meu și-am zis să mai învăț chestii noi. Și pentru că-s generoasă, share-uiesc cu voi ce-am aflat, că îmi plac discuțiile din exemple proprii.

Prin blogul Cristinei Oțel, l-am descoperit pe cel al Uraniei Cremene. Da, știu, am trăit sub o piatră până acum și nu știam că Urania Cremene are blog. Nu dați cu pietre, nu v-am spus că trăiam în sfera mea, nemuritoare și rece, ca să-l citez pe Eminescu și să mă dau deșteaptă? Și prima chestie pe care am învățat-o e cum să îți înveți copilul să fie generos. Păi punându-ți două întrebări:

1.    „Tu îți împarți toate lucrurile cu toată lumea?”
2.    „Cum te-ai simți dacă cineva ar da un lucru de-al tău altcuiva și nu ți-ar cere voie?”

După ce răspundeți la întrebările astea, puneți copilul în locul vostru și o să aveți răspunsurile. Dacă nu, vi le dă Urania în clipul ăsta.

De pe Jurnalul unei mame am citit un articol despre nevoia bebelușilor de a plânge. Raportat la cazul nostru, Ada nu plânge fără motiv, deci nu trebuie s-o șâșâi, să o legăn, să o calmez, să îi iau gândul de la motivul pentru care plânge. Cel puțin nu acum, om vedea pe viitor care sunt baiurile care pot apărea și-o să acționez în consecință. Însă altceva mi-a atras atenția din articol, și-aș vrea, dacă se poate, să-mi spuneți dacă se aplică:

Există studii care demonstrează trauma asupra bebelușilor cauzată de un travaliu prelungit sau de o naștere cu probleme, de exemplu. Acești bebeluși sunt foarte agitați, dorm puțin, întâmpină dificultăți în alimentație.

Eu am avut un travaliu scurt, de câteva ore, am născut prin cezariană la cerere, nu recomandată în mod special și am un copil super cuminte și vesel. Mă întreb dacă asta să fie legătura. Mă ajutați cu exemple proprii?

Revenind la Cristina Oțel, am citit un articol mai vechi de al ei în care povestește despre pedeapsa copiilor prin izolare, în special pusul la colț. Cred că doar de două ori am fost pusă la colț, o dată împreună cu vărul meu și o dată la grădiniță, dar cu ultima se poate să mă înșel. Fenomenul nu prea mi-e cunoscut, prin urmare nici nu cred că m-aș fi gândit vreodată să îl aplic copilului meu. Iar după ce am citit asta nici atât.

Alfie Kohn, Dan Siegel si Aletha Solter sunt doar cativa dintre expertii care atrag atentia asupra faptului ca retragerea iubirii e cea mai infricosatoare experienta pentru un copil. E un comportament care duce la teama, nesiguranta, manie si scaderea stimei de sine. E ca si cum i-am invata pe copii ca iubirea, grija, atentia pot fi oferite si retrase oricand pentru a obtine anumite reactii si comportamente de la ceilalti.

Mai citesc, mai share-uiesc, share-uiți și voi.