Pregătirea pentru o excursie la Praga

Articol actualizat dupa intoarcerea de la Praga

Când am scris articolul Cum să călătorești ieftin, mi-am propus să scriu câte un articol înaintea fiecărei călătorii din două motive: pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie, dar și pentru a ține o evidență. Așadar, la sfârșitul săptămânii urmează să plecăm (în sfârșit) la Praga și, evident, n-am lăsat totul pe seama spontaneității pentru că de cele mai multe ori, spontaneitatea costă când călătorești.

Transport

Având în vedere că suntem destul de aproape de Praga și ajungem relativ repede, vom folosi mașina. Sunt aproximativ 850 de km de acasă până la Praga, iar dacă plecăm la 6 dimineața, până la 17 ajungem sigur. UPDATE: Evident stau prost la matematică pentru că în timpul estimat de mine ajungeam la Berlin. Am plecat la 6:30 dimineața și am ajuns la Praga pe la 14:30, dar numai pentru că în Cehia toată autostrada e în lucru și o bună bucată s-a mers cu 80 la oră.

Un calcul estimativ al transportului ar fi cam așa: motorină dus-intos undeva pe la 650 de lei (1,652km – dus-întors). Vigneta pentru Ungaria costă 50 de lei pentru 10 zile – o cumpărăm înainte de plecare de la benzinăria Mol. Cea pentru Austria ne-o cumpărăm când intrăm în țară și costă  8,5 euro tot pentru 10 zile. UPDATE: Am fost certată pentru că nu m-am consultat cu șoferul înainte de a scrie articolul ăsta pentru că n-am trecut prin Austria, ci prin Slovacia. Astfel că, pe lânga vigneta de Ungaria, cea de Slovacia pe 10 zile a costat 10 euro, iar cea pentru Cehia pe 10 zile, 310 coroane, adică 62 de lei.

Cazare

E una dintre puținele călătorii în care nu mergem singuri. Mergem împreună cu nașii noștri de nuntă, deci vom fi 4. Astfel încât toate cheltuielile se împart la 4. Și transportul și cazarea, probabil și cumpărăturile alimentare tot împreună le vom plăti, dar vom dezbate asta atunci. Cazare am găsit din nou pe airbnb și ne-a costat 206 euro un apartament întreg. Adică 103 euro de cuplu pe 3 nopți, iar dacă vreți prețul defalcat și mai mult: 17 euro de persoană pe noapte. Ieftin, nu? Am avut o reducere de 18 euro pentru că i-am trimis o invitație nașei să-și facă și ea cont și la prima ei rezervare primea 18 euro cadou. După care, la următoarea rezervare de-a mea, primesc eu un cadou de 18 euro pentru că am invitat-o și pentru că ea s-a folosit deja de serviciile lor. Apartamentul arată așa și îl găsiți aici. UPDATE: În realitate, apartamentul arată și mai bine decât în poze. E complet utilat, are chiar și mașină de spălat vase, camerele sunt mari, Jakub (proprietarul) ne-a pus la dispoziție de la hârtie igienică până la periuțe și pastă de dinți noi. Îl recomand cu căldură, e foarte de treabă și vorbește foarte bine engleză.

Nu este foarte departe de centru, așa că probabil vom merge mult pe jos:

Dar în orice eventualitate, știm deja că un abonament de 3 zile costă 310 coroane (11 euro) sau unul de 24 de ore costă 110 coroane – 4 euro. Vom decide acolo dacă ne vom lua sau nu, pentru că abia la fața locului vom ști cum ne înțelegem cu distanțele. Dar aici sunt informații despre transportul public. UPDATE: Doar în prima zi ne-am dus și ne-am întors pe jos, pentru că îm a doua şi a treia zi ne-am cumpărat abonament de 24h cu 110 coroane, cum am spus mai sus. Important de ştiut: cu abonamentul se poate urca şi cu funicularul pe dealul Petrin.

Masa

De la supermarket, în bucătăria apartamentului și pe la restaurante locale. Revin cu informații când mă întorc. UPDATE: Aşa cum ni s-a recomandat în comentarii, am încercat The Pub și am fost profund impresionați, mai ales băieții care s-au bucurat ca niște copii de mesele cu dozator de bere.

Mâncarea excelentă și porțiile generoase. Eu am comandat cartofi fierți cu „fried cheese” (care nici prin gând nu mi-a trecut că e cașcaval pane) și o prajitură cu mere, specific cehească. Laura, prietena mea a comandat niște paste cu ciuperci și un sos delicios, iar băieții câte un ciolan de porc cu sos de hrean. Divin. E drept că a fost destul de scump, dar a meritat toți banii.

Am mâncat și de la asiatici, ca de obicei. De două ori chiar. Prima dată mai în centru, în zona Castelului, iar a doua oară, mai departe de el, dar aproape de celălalt castel, Vysehrad. Prețurile erau la jumătate, porțiile duble. Gustos de tot.

la primul restaurant asiatic

la al doilea restaurant asiatic

Într-o altă seară, am intrat într-un pub cehesc și băieții au încercat ceva cârnaț cu sos picant și cartofi prăjiți. Era atât de picant că erau erau scăldați în lacrimi și sudoare.

Dimineața am mâncat de la supermarket.

Obiective

Am făcut deja o listă cu principalele atracții turistice pe care le vom bifa, dar dacă tot suntem aici, mi-ar prinde bine niște recomandări. De orice fel. Pentru povești din Praga și multe poze, aici trebuie să citiți.

No, și cam așa strau treburile înainte de plecarea la Praga. Inutil să vă spun că abia aștept.