Pregătirea pentru o excursie la Praga

Articol actualizat dupa intoarcerea de la Praga

Când am scris articolul Cum să călătorești ieftin, mi-am propus să scriu câte un articol înaintea fiecărei călătorii din două motive: pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie, dar și pentru a ține o evidență. Așadar, la sfârșitul săptămânii urmează să plecăm (în sfârșit) la Praga și, evident, n-am lăsat totul pe seama spontaneității pentru că de cele mai multe ori, spontaneitatea costă când călătorești.

Transport

Având în vedere că suntem destul de aproape de Praga și ajungem relativ repede, vom folosi mașina. Sunt aproximativ 850 de km de acasă până la Praga, iar dacă plecăm la 6 dimineața, până la 17 ajungem sigur. UPDATE: Evident stau prost la matematică pentru că în timpul estimat de mine ajungeam la Berlin. Am plecat la 6:30 dimineața și am ajuns la Praga pe la 14:30, dar numai pentru că în Cehia toată autostrada e în lucru și o bună bucată s-a mers cu 80 la oră.

Un calcul estimativ al transportului ar fi cam așa: motorină dus-intos undeva pe la 650 de lei (1,652km – dus-întors). Vigneta pentru Ungaria costă 50 de lei pentru 10 zile – o cumpărăm înainte de plecare de la benzinăria Mol. Cea pentru Austria ne-o cumpărăm când intrăm în țară și costă  8,5 euro tot pentru 10 zile. UPDATE: Am fost certată pentru că nu m-am consultat cu șoferul înainte de a scrie articolul ăsta pentru că n-am trecut prin Austria, ci prin Slovacia. Astfel că, pe lânga vigneta de Ungaria, cea de Slovacia pe 10 zile a costat 10 euro, iar cea pentru Cehia pe 10 zile, 310 coroane, adică 62 de lei.

Cazare

E una dintre puținele călătorii în care nu mergem singuri. Mergem împreună cu nașii noștri de nuntă, deci vom fi 4. Astfel încât toate cheltuielile se împart la 4. Și transportul și cazarea, probabil și cumpărăturile alimentare tot împreună le vom plăti, dar vom dezbate asta atunci. Cazare am găsit din nou pe airbnb și ne-a costat 206 euro un apartament întreg. Adică 103 euro de cuplu pe 3 nopți, iar dacă vreți prețul defalcat și mai mult: 17 euro de persoană pe noapte. Ieftin, nu? Am avut o reducere de 18 euro pentru că i-am trimis o invitație nașei să-și facă și ea cont și la prima ei rezervare primea 18 euro cadou. După care, la următoarea rezervare de-a mea, primesc eu un cadou de 18 euro pentru că am invitat-o și pentru că ea s-a folosit deja de serviciile lor. Apartamentul arată așa și îl găsiți aici. UPDATE: În realitate, apartamentul arată și mai bine decât în poze. E complet utilat, are chiar și mașină de spălat vase, camerele sunt mari, Jakub (proprietarul) ne-a pus la dispoziție de la hârtie igienică până la periuțe și pastă de dinți noi. Îl recomand cu căldură, e foarte de treabă și vorbește foarte bine engleză.

Nu este foarte departe de centru, așa că probabil vom merge mult pe jos:

Dar în orice eventualitate, știm deja că un abonament de 3 zile costă 310 coroane (11 euro) sau unul de 24 de ore costă 110 coroane – 4 euro. Vom decide acolo dacă ne vom lua sau nu, pentru că abia la fața locului vom ști cum ne înțelegem cu distanțele. Dar aici sunt informații despre transportul public. UPDATE: Doar în prima zi ne-am dus și ne-am întors pe jos, pentru că îm a doua şi a treia zi ne-am cumpărat abonament de 24h cu 110 coroane, cum am spus mai sus. Important de ştiut: cu abonamentul se poate urca şi cu funicularul pe dealul Petrin.

Masa

De la supermarket, în bucătăria apartamentului și pe la restaurante locale. Revin cu informații când mă întorc. UPDATE: Aşa cum ni s-a recomandat în comentarii, am încercat The Pub și am fost profund impresionați, mai ales băieții care s-au bucurat ca niște copii de mesele cu dozator de bere.

Mâncarea excelentă și porțiile generoase. Eu am comandat cartofi fierți cu „fried cheese” (care nici prin gând nu mi-a trecut că e cașcaval pane) și o prajitură cu mere, specific cehească. Laura, prietena mea a comandat niște paste cu ciuperci și un sos delicios, iar băieții câte un ciolan de porc cu sos de hrean. Divin. E drept că a fost destul de scump, dar a meritat toți banii.

Am mâncat și de la asiatici, ca de obicei. De două ori chiar. Prima dată mai în centru, în zona Castelului, iar a doua oară, mai departe de el, dar aproape de celălalt castel, Vysehrad. Prețurile erau la jumătate, porțiile duble. Gustos de tot.

la primul restaurant asiatic

la al doilea restaurant asiatic

Într-o altă seară, am intrat într-un pub cehesc și băieții au încercat ceva cârnaț cu sos picant și cartofi prăjiți. Era atât de picant că erau erau scăldați în lacrimi și sudoare.

Dimineața am mâncat de la supermarket.

Obiective

Am făcut deja o listă cu principalele atracții turistice pe care le vom bifa, dar dacă tot suntem aici, mi-ar prinde bine niște recomandări. De orice fel. Pentru povești din Praga și multe poze, aici trebuie să citiți.

No, și cam așa strau treburile înainte de plecarea la Praga. Inutil să vă spun că abia aștept.

35 Comments

  • cotos

    Have fun! E un oras absolut superb! Recomand berariile, pe mine m-au dat pe sapte :)) Apropo, cand imi trimiti si mie o invitatie pe airbnb ? 😀

  • flips

    Praga e minunată. Minunată. Hrad, Ulița de Aur, e amuzant un „ghost tour”, terminat în catacombele de sub turnul cu ceas… Și nu ratați turnurile – e de urcat în toate, o să vă iasă limba de un cot după al treilea, dar e frumos tare. Muzeul Legendelor și Fantomelor, Muzeul Alchimiștilor… Praga are multe-multe povești de astea… , Și multă bere, că e la ea acasă.

  • Loredana

    Finally!
    Pe jos, pe lângă Vltava, că văd că e un pic de mers din zona apartamentului până în partea veche a orașului… o să fie o minunăție, la fiecare pas, Praga e o bijuterie de muzeu în aer liber. Dacă o luați pe lângă apă, de unde sunteți, spre Podul Carol, treceți pe la Vyšehrad, un alt castel al Pragăi, vederea de-a acolo e superbă și merită să vă plimbați prin grădinile lui. Enjoy!

      • Loredana

        O să fie. Garantat. Urcați și-n Turnul Petrin, priveliștea e fabuloasă. Io n-am fost, dar am urcat într-un balon și tot am fost deasupra Pragăi, cea de poveste. Nah, tare iubesc orașul ăsta, un pic mai multe decât altele… deci n-am cum să nu fac lobby pentru el! Abia aștept să văd impresiile tale. :*

  • Raluca

    Ah, ce frumos ca mergeti in Praga! Si noi am dat o fuga de trei zile, chiar inainte de Pasti. Tot cu masina am ales si noi sa mergem, desi mie mi s-a parut interminabil drumul. Am plecat cu noaptea-n cap, ca sa prindem Germania libera si am ajuns la ora pranzului la hotel (noi am stat in Praga 10).
    Eu zic ca o sa vedeti la fata locului unde aveti chef sa mergeti sau daca veti avea nevoie de abonament la transport sau nu. Noi nu ne-am facut, dar am folosit metroul si tramvaiul de cateva ori. Sunt si biciclete de inchiriat, daca va incumetati sa mergeti cu ele, doar ca mie mi s-a parut cam scump (desi in Praga sunt numeroase piste de biciclete, foarte fain facute, dar biciclisti putini de tot, iar cei pe care i-am zarit erau echipati ca pentru Turul Frantei :D).
    Si noi am ales sa ne luam mancare de la supermarket, ca era unul chiar langa noi, dar am mai mancat si de la tarabele de pe strada, ca aveau tot felul de tocanite, extraordinar de picante si bune.
    Mie mi-a placut mult sa merg pe dealul Petrin, ca am ales sa urcam pe jos, nu cu funicularul, dar asta si pentru ca am avut parte de vreme buna, ca altfel.. Am ajuns noi transpirati in varf, dar a meritat, mai ales pentru priveliste. 😛 Sus ne-am odihnit intr-o gradina tare frumoasa, cu banci albe si ondulate si multe flori in jur.

    • Tomata

      oricat mi-ar placea mie cu bicicletele, avem printre noi o persoana care nu se descurca prea bine pe bicicleta. asa ca probabil n-o sa inchiriem.

      merci de pontul cu dealul Petrin. 😉

  • bloodie

    Eu am 2 recomandări practice.

    1. Aveți grijă la bani. Știi că noi am rămas fără ei, din camera închisă de hotel și cu o persoană în ea.
    2. Dacă vreți să mergeți pe jos și nu aveți parcare privată unde e apartamentul, parcatul în Praga se face pentru 6 ore, stil telpark și costă în funcția de culoare (îs dungi colorate pe stradă, which is cute). Partea prostă e că nu se poate lua în avans pe mai multe de 6 ore. Sau nu se putea când am fost eu. Practic, trebuia să te întorci din 6 în 6 ore la mașină să reînoiești tichetul. În schimb, am dus mașina la un „hotel de mașini”, o parcare cu plata pe zi. Am plătit 10-13 eur pentru 24 ore (mai ieftin decât telpark-ul lor).

  • roșu vertical

    Eu inca n-am vizitat Praga, dar stiu sigur ca as vrea sa ajung la Mucha Museum si la Kafka Museum.
    P.S. Stii de aplicatia Triposo? Pe noi ne-a ajutat foarte mult acum doi ani cind am stat o saptamina la Budapesta.

    • Tomata

      m-am uitat si eu pe net la Kafka museum, dar parca nu ma atrage asa mult. nici n-am apucat sa citesc inca nimic de el, spre rusinea mea. 🙁

      nu stiam de aplicatie, dar acum arunc un ochi. merci 😉

  • ioana

    Stiu ca ti-am mai zis, dar poti sa continui de la Praga inspre Plzen, daca tot sunteti cu masina 🙂 baietii poate vor sa vada fabrica de bere… In rest, in ceea ce priveste Praga, se poate face la pas, daca va place sa mergeti. doar pt chestii un pic mai departe, gen gradina zoo sau manastirea Strahov (in spate pe la Petrin), ar avea nevoie de transport in comun, un abonament de 24 de ore e cam 100 coroane parca.
    In rest, intreaba-ma

    • Tomata

      heeei, am uitat sa-ti trimit mail. ne mai intalnim??? tare mi-ar placea. cred ca ti-am lasat nr. meu de telefon, daca nu, ti-l pot trimite inca o data si imi poti scrie cand ai timp sa ne vedem 😉

  • Vilma

    Am vazut Praga de doua ori. Ultima data anul asta in luna mai. De fiecare data surprinzatoare. Gradina Zoologica m-a fascinat, e imensa, ai nevoie de jumatate de zi sa o vezi. Daca va plac animalele, merita sa o vedeti, e una din cele mai mari din Europa. Am vazut si Vyšehrad, o fortareata mai putin vizitata de turisti. E si o manastire frumoasa acolo. Dupa vizita la celebrul castel din Praga, am urcat la pas pe dealul Petrin, a meritat!!! Vreme buna sa aveti si incaltaminte comoda! E mult de mers pe jos. Si pofta de bere!!!

    • Tomata

      mie imi plac animalele, dar dupa ce-am vazut Gradina de la Barcelona, ma astept sa nu ma mai impresioneze nimic :)) dar ma sfatuiesc cu ceilalti si poate facem sa fie bine 😉

  • alexandra

    Salut,
    O recomadare “gastronomica”: nu trebuie sa ratati o masa la “The Pub” – http://www.thepub.cz/praha-1/?lng=en
    Portiile sunt mari si nu foarte scumpe, recomand smoked ribs, o portie poate fi suficienta pentru 2 persoane, si burgherii casei.
    In Praga am mancat cea mai buna supa crema de ciuperci de pana acum 🙂

    Have fun, Praga nu o sa va dezamageasca.
    have fun, Praga

  • Maria

    Probabil anul viitor vom vizita si noi Praga.
    Cel mai simplu si economic este sa-ti cauti cazare pe net in apartamente/garsoniere si sa nu te arunci cu banii pe cazare scumpa sau iesiri numai la restaurante de fite.

  • Dora

    Un sfat cu banii: sa aveti schimbate coroane de la noi din tara, casele de schimb valutar de acolo sunt tepe

  • Hypher

    În Praga: Mica Loretă şi tezaurul; Catedrala Sf. Petru (sunt periodice concertele de orgă acolo); Hipodromul; Cimitirul evreiesc; “Casa care dansezaă”; Monumentul ciumei; Teatrul Naţional şi Opera; Hanul în care a locuit Mihai Viteazul când a intrat în audienţă la Rudolf (la piciorul Podului Carol, latura vis-a-vis de turnurile cetăţii); turnul TV din parcul Petri; plimabre cu vasul pe Vltava; Moustek; Catedrala Sf. Vit (o superbă îngemănare de arhitecturi aetatis barocae şi gotică); Muzeil Armelor; Vaclavske Namesti şi multitudinea de facilităţi de petrecere a timpului liber din zonă…
    În afara Pragăi: Castelul Hluboka; Karlovy Vary; Slapi (musai închieirere de ambarcaţiune şi plimbare/ navigaţie pe lacul de acumulare cu vizionarea Hattelor – căsuţe de vară în zonă…

    O ultimă recomandare: ceha este o limbă slavă – aşa cum ştiţi – însă posedă o muzicalitate proprie. “Cehii îşi cam cântă vorba.” “c”-ul este de fapt “ţ”, iar “c”-ul cu “căciuliţă” este “ci” sau “ce”; “r”-ul cu “căciuliţă” este “rj”; “s” cu “căciuliţă” e “ş”;

    Dacă încercaţi marketurile locale e musai să cumpăraţi “Khimnovy Hlebičky” şi să le savuraţi calde la micul dejun. Merg excelent cu oirce: unt, gem, mezeluri, legume, lapte, cafea, ceai, bere. Restul descoperiţi voi pe-acolo. Pas-cu-pas!

    Na shledanou! – Ahoi Praha!

  • Stefania

    Mergeti neaparat la o bere si la U Fleku! este “producator” cu vechime neintrerupta de 500 ani de bere tare (15? grade), buna, bruna. Nu stiu cum e acum cu preturile… eu am fost pe-acolo in alta era (anii ’80), insa merita!
    Salutati Praga si din partea mea! Weekend placut!

  • Criss

    Praga este superba! O sa iti placa mult.

    Neaparat sa mergi pe marginea Vtlavei si sa vizitezi Vyšehrad, chair este foarte frumos si e placut sa stai la soare tolanit in iarba.
    Deasemena turnul Petrin merita vizitat, dar musai sa urcati cu funicularul. Intreaba prin oras, nu multa lumea stia de funicular, dar asta e farmecul.

    Mai sus de castel este o manastire si in tnteriorul curtii este o terasa care isi produce berea. Terasa e numeste “Klasterni Pivovar Strahov” parca si berea se numeste Strano Norbert si a fost premiata ca fiind cea mai buna bere din Europa. Au si cea mai buna supa gulas in paine. Merita sa manacati acolo si nici nu e foarte scump.

    In prima seara eu am mers mai tarziu ( pe la 8jumate-9) sus la castel si a fost genial asa gol. Merita vizitat si cand nu e aglomeratie si am avut super bafta pt”muzeul” cu straduta pe care a locuit Kafka si casa lui erau deschise si am intrat fara sa platim si ne-am plimbat pe acolo 🙂

    In rest, sa va plimbati mult pe jos pt ca este foarte frumos. Enjoy!

  • Ghiocel07

    Noi am fost de câteva ori în Praga dar și în Karlovy Vary. Găsești la mine pe blog câteva postări. Autostrada Viena-Praga este destul de proastă, este din beton și parcă mergi pe șenile de tractor. În rest este minunat.

  • Oana

    Deja ti s-a zis pe unde sa mergi, prepare to fall in love. 😛
    Si ai grija mare si super mare la genti/buzunare, Praga, la fel ca Barcelona, colcaie de hoti. :))

  • Anda

    Si eu ma organizez foarte amanuntit cand calatoresc 🙂 Chiar sunt curioasa de articolele despre Praga cand te intorci, pentru ca si eu vreau sa merg acolo in curand.

    Pentru restaurante eu caut intotdeauna pe tripadvisor si pe foursquare chestii bune si ieftine in toate zonele orasului in care merg, astfel in caz ca ma trezesc undeva brusc ca mie foame sa stiu ce caut 😀

    Distractie placuta!

    • Tomata

      eu n-am facut asta niciodata. adica in nici o calatorie in care am fost n-am cautat un anumit restaurant sau pub. acuma insa ca am primit atatea recomandari, o sa schimb putin placa 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *