Despre iaurturi și aflatoxină

Dacă e vreun aliment căruia îi sunt fidelă (și nu așa oricum, ci îl consum zilnic), acela e iaurtul. Cred că nu mănânc nimic cu o rigurozitate mai mare, de aceea mi s-a părut firesc să mă informez cu privire la mult vestita aflatoxină. Dacă e să ne luăm după tot ce s-a spus, sau mai bine zis, s-a exagerat la televizor, ar trebui să crăpam în câteva zile. Pentru că asta-i „frumusețea” (dez)informării de la TV.

Și e păcat să denigrăm laptele în asemenea hal, pentru că e important pentru alimentație și are o grămada de beneficii: e sursă de calciu, are efect de calmare si relaxare și neutralizează acciditatea din organism (când mi-a venit salvarea acasă din cauza gastritei, medicii mi-au spus să beau un pahar de lapte rece că îmi va calma arsurile – și au avut dreptate).

Pentru că cei de la Muller pun mare preț pe informarea corectă, pe calitate și pe gust, mi-au clarificat cum stă treaba cu aflatoxina asta, ce este și ce vrea de la noi.

* este o microtoxină produsă de mucegaiuri
* se dezvoltă în medii insalubre
* aflatoxina M1 a existat întotdeauna în lapte și atâta timp cât rămâne sub limita de 0,05 micrograme pe litru, nu este periculoasă
* pentru a fi dăunătoare organismului, un om ar trebui să consume 20-25 de litri de lapte contaminat, timp de câteva luni – ceea ce știm cu toții că e foarte putin probabil.

Ce a făcut Muller pentru asigurarea calității produselor?

– în primul rând, nu știu dacă știați (eu nu știam), toate produsele Muller sunt produse în Germania și cred că-i un pleonasm să spunem că respectă standarde de calitate și testare foarte ridicate. Dar o spunem, ca să se știe.
– printre testele pe care sunt obligați să le facă toți fermierii locali care furnizează laptele pentru lactatele Muller, se numără și măsurarea nivelului de aflatoxină.
– mai mult, toate fabricile lor au implementat un sistem de măsurare, care funcționează permanent și se aplică tuturor lactatelor.
– nu s-au detectat niciodată încălcări ale nivelului de aflatonixă în produsele Muller și ori de câte ori s-au făcut teste „pe nepregătite”, acestea au confirmat calitatea lor.
– fabrica de la Leppersdorf e cea mai mare din fabricile Muller și procesează 1,7 milioane de tone de lapte anual. Pentru construirea și modernizarea ei s-au cheltuit 750 de milioane de euro și este una dintre cele mai moderne și mai „verzi” din Europa. Majoritatea proceselor tehnologice sunt automatizate, peste un milion de litri de apă e reciclat zilnic pentru reducerea consumului.

Acum că ați aflat toate astea, nu-i așa că aflatoxina nu mai seamănă cu bau-baul pe care l-au prezentat la TV? Muller m-a liniștit și, deși eram consumatoare mai veche, m-au câștigat de clientă și pentru alte produse pe care nici nu știam că le au, cum ar fi de exemplu Kefirul și Espresso Macchiato – excelent pentru diminețile de weekend.  Și nu numai astea, da’ încă n-am apucat să gust tot ce mi -au trimis.

Pentru mai multe informații, pagina Muller România vă stă la dispoziție.