Ați aflat deja de “glimmers”?

Nu? Nici nu mă mir, la câte cuvinte noi apar pe internet în fiecare zi. Pare că avem nevoie să denumim orice, și, ca filolog, asta ar trebui să mă bucure. Însă uneori mă obosește să învăț constant termeni noi care descriu stări, acțiuni sau… chestii în general. Și ce mă frustrează e că unele nu par să aibă nici o legătură cu acțiunea în sine. De exemplu ‘gaslighting’. Citiți aici  de unde vine… nu știu cui i-o fi venit ideea să se duca până la o piesă de teatru uitată de lume din 1938 pentru a denumi un comportament. En fin… să ne întoarcem la glimmers, de care și eu am aflat recent, că astea sunt faine și dulci și pozitive. Ca “niksen”.

Deci pentru cine nu știe încă ce înseamnă ‘glimmers’, sunt exact opusul ‘triggerelor’.

În timp ce astea din urma provoacă sentimente negative, tristețe și anxietate, glimmers iți oferă momente scurte de încântare și bucurie.


Am stat și-am cugetat la săptămână trecută pentru a vă da niște exemple:
* un pomișor-trandafir alb – luni am fost la Hornach să îmi iau pământ pentru roșii și m-am abătut pe la raionul de plante de gradină. Aproape că m-a tras de mânecă pentru că dacă nu mă frecam cu brațul de el nu îl observam. L-am luat acasă cu mine și îl sorb din priviri în fiecare zi de atunci și îmi provoacă aceeași bucurie.

* cititul împreună cu alții – marți am resuscitat cartea lunii pe grupul de cărți și toată lumea era la fel de entuziasmată ca mine. O abolisem, însă ne era dor de ea și am reluat-o într-o altă formă.

* găsirea întâmplătoare a unui loc superb unde să ne oprim când ne întoarcem de la Paris în iulie.

Ar fi un exercițiu benefic să facem săptămânal o listă cu acele momente care ne-au încântat, să avem scris că viața nu e mereu grea sau gri. Micile bucurii. Dacă țineți un jurnal al gratitudinii, poate puteți incorpora glimmers în el.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge