Prostiile pe care le mâncam în copilărie

Vorbeam zilele trecute cu colegele pe Skype și din vorbă în vorbă, am ajuns cumva la ce tâmpenii mâncam prin copilărie. N-am reușit să-mi aduc aminte decât trei, dar completez dacă-mi mai aduc aminte.

Cacao + zahăr + apă = Nutella

Dulciurile erau destul de rara avis, chiar dacă aveam o mătușă în Germania și Ceaușescu picase. Eram prin gimnaziu, singură acasă când mama mea era în schimbul doi și mi se făcea poftă de ceva dulce. N-aveam ciocolată și să mânc zahăr gol nu-mi plăcea. Dar am descoperit că dacă freci două lingurițe de cacao cu 2 de zahăr și pui un strop de apă, se face o pastă dulce, cu gust de ciocolată. Am mâncat de asta în prostie. Cam de fiecare dată când n-aveam nimic dulce prin preajmă.

Zahăr + helas

Pe lângă gustul dulce, îmi plăcea și încă-mi place cel dulce-acrișor. De unde lămâi la discreție pe vremea aia? Helasul era mereu în dulăpiorul cu condimente. Puneam zahăr, șprițuiam cu un pic de helas, cât să-l înece și yum, ce bun.

Gălbenuș de ou frecat cu zahăr

După cum se vede, nu lipsea zahărul din nici o rețetă proprie. Nu mai știu cine m-a învățat să fac asta, dar cert e că de multe ori am înlocuit „Nutella” cu gălbenuș de ou frecat cu zahăr. Îmi era destul de greu să-l separ de albuș, și nu-mi plăcea deloc să frec fundul cănii cu linguriță, dar mă sacrificam pentru gust.

„Trifoi” acrișor

Habar n-am cum îi spune buruienii în discuție, dar arată ca trifoiul, doar că e acrișor la gust. Cum îl găseam prin iarbă, cum îl mâncam. Și nu eram singura. Eu și cu prietenele mele zici că eram iezi la păscut, cu atâta plăcere îl mâncam. Nu vă închipuiți că stăteam în patru labe și mâncam ca iezii, ce naiba?, suntem bipede și avem degete opozabile. Îl rupeam și-l mâncam simadicos fir cu fir. Nici n-are rost să vă mai spun că nu-l spăla nimeni. Direct din natură. Later edit: Am elucidat misterul: o prietenă cu care pășteam și care a terminat Silvicultura, mi-a confirmat că e trifoi și nu măcriș, deși așa îi spuneam. Măcrișul arată așa, iar trifoiul nostru așa.

Mamele din ziua de azi, cred că ar face un mic atac de panică dacă și-ar vedea copiii mâncând așa ceva chiar și o singură dată. Ale noastre nici nu s-au sinchisit. Și n-a murit niciuna dintre noi. Bine, asta nu înseamnă că eu aș fi mai flexată.

Dar voi? Ce prostii mâncați când erați mici?