Spinosaurus si Tristan

Am tot văzut afișe cu Spinosaurus prin oraș, așa că am întrebat pe toată lumea pe care o cunosc aici dacă vine să vedem niște oase de dinozauri. În România n-am avut acces la așa ceva, deci cum ziceam, aici voi profita de orice mă interesează. Au răspuns invitației mele vară-mea, o vecină de bloc și Nicoleta cu familia. Evident și Sotzu cu Ada, dar ei nu aveau nevoie de invitație. Așadar, într-o duminică ploioasă, după ce-am stat la o coadă destul de lungă, am intrat în muzeu să admirăm scheletele în mărime naturală aduse temporar de la Chicago la Muzeul Științelor Naturale din Berlin.

Până să ajungem la personajul principal, am admirat alte lighioane, care fac parte din expoziția permanentă a muzeului din Berlin.

După ce-am trecut pe la alte animale exotice, formarea Pământului, după ce-am văzut și sistemul solar, am ajuns la Tristan. Tristan Otto e de fapt T-Rex sau, cum scrie pe site-ul muzeului, superstarul dinozaurilor. Tot de pe site am aflat că-l cheamă Tristan Otto pentru că așa îi  chema pe fiii celor doi proprietari (ai muzeului? ai scheletului?). Exponatul acesta e al treilea din lume în ceea ce privește numărul oaselor care-l compun, adica 170 din toate cele 300 ale lui.

Din cameră în cameră, am ajuns și la vedeta expoziției, însuși promovatul Spinosaurus. Se spune despre el că a fost cel mai mare prădător care a trăit vreodată, iar dimensiunile lui sunt impresionante: o lungime de 15-20m și o greutate de 6-8 tone. Numai „aripioara” de pe spate are 2m. Este primul model in mărime naturală expus vreodată și doar recent i-au fost descoperite oasele în Africa de Nord.

Ce mi-a plăcut în mod deosebit a fost multitudinea de copii aduși de părinți să se distreze și să învețe chestii noi la muzeu. O grămadă de activități interactive, de la proiecții pe tavane sau pe panouri speciale (cam în toate camerele muzeului) până la microscoape sau animale de plastic cu părți detașabile îi țineau ocupați o zi întreagă. Și ce să faci într-o duminică ploioasă cu copiii? Doar n-o să-i ții în casă sau să-i duci la mall. Răbdare să ai, că ei au ce face.

 

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge