Instantanee din Berlin – Peronul 17

Că tot va povestisem de tabăra de călărie a Adei, în ultima zi când am luat-o de acolo, Ada era foarte entuziasmată să îmi arate locul secret descoperit de ea și taică-sau. Chiar secret nu e, că e legat de acea pată neagră din istoria Germaniei și a întregii lumi: deportarea evreilor către lagărele de concentrare. Însă e destul de ascuns și existența îi e semnalată doar de o plăcută în pasajul de sub căile de S-Bahn.

Despre Gleis 17 (sau Peronul 17) am aflat, deci, în acea zi. Ceea ce a devenit monument istoric sunt două peroane de la care aproape în fiecare zi plecau către Auschwitz, Theresienstadt, Riga și alte lagăre, 100 de evrei pe zi. Sunt câteva zile cu mai puțini și nici zilele nu sunt una după alta. Ascuns într-o zona împădurită, este totuși ușor de găsit. Sinele de tren au rămas și ele acolo, iar păsările din plasa care atârnă deasupra lor îți fac părul să se ridice. La fel ca și sculptura de pe peretele de sub peroane.

Mai jos la traducerea explicației de pe berlin.de

În gara Grunewald din vestul Berlinului, memorialul Peronul 17 comemorează miile de evrei care au fost deportați din Berlin de pe acest peron de trenurile Deutsche Reichsbahn.

De aici, între toamna anului 1941 și primăvara lui 1942, aproximativ 10.000 de evrei germani au fost deportați în lagăre de muncă și concentrare și, în mare parte, uciși. Pe lângă Riga și Varșovia, destinațiile erau taberele Auschwitz-Birkenau și Theresienstadt. Din totalul de peste 50.000 de evrei din Berlin, peste 30.000 au fost deportați de la stația de marfă Moabit și aproape 10.000 de la Anhalter Bahnhof.

Memoriale timpurii la gara Grunewald
Chiar înainte de inaugurarea memorialului Platformei 17 în 1998, au existat plăci memoriale în gara Grunewald. Dar îndepărtarea sistematică a evreilor din acest loc nu a fost niciodată amintită definitiv. Primul memorial permanent a fost creat de artistul polonez Karol Broniatowski. Din 1991, un zid de beton cu impresii negative ale trupurilor umane a fost o amintire a călătoriilor lungi și a marșurilor către stațiile de deportare.

Vegetația ca simbol: Peronul dezafectat ca memorial
În cursul înțelegerii cu rolul său în deportare, Deutsche Bahn AG a anunțat un concurs limitat. Designul câștigător a fost realizat de arhitecții Nicolaus Hirsch, Wolfgang Lorch și Andrea Wandel.

Memorialul este format din plăci de oțel turnate încorporate în balastul căii ferate. Pe aceste 186 de plăcuțe sunt înregistrate în ordine cronologică datele și destinațiile tuturor trenurilor de deportare din Berlin și numărul de evrei deportați.

Memorialul include și vegetația care s-a răspândit între șine: este un simbol că niciun tren nu va mai părăsi vreodată gara pe această cale. Memorialul Platformei 17 a fost inaugurat pe 27 ianuarie 1998 și este deschis publicului.