Al doilea muzeu preferat

– după Muzeul Armatei din Paris

Berlinul se laudă cu aproape 200 de muzee, dacă nu mai mult. Am apucat să vedem doar câteva, că vara nu-i de mers la muzeu și nici nu ne interesează chiar toate. Însă Muzeul Oamenilor sau Menschen Museum mi-a stârnit interesul imediat ce Sotzu’ mi-a povestit despre el, crezând că e același lucru cu expoziția Our Bodies, pe care am ratat-o la mustață în ianuarie când a ajuns și la Timișoara, dar noi deja veniserăm în Germania.

Nu mi-a trebuit mult să mă las convinsă să mergem, așa că duminică, fiind o zi numai bună de vizitat muzee, ne-am luat copilul și ne-am prezentat în Alexanderplatz. Prețul cam piperat (14 euro/pers) era să ne descurajeze, dar după ce-am ieșit de-acolo, ultimii, am înțeles că merita fiecare cent. Nu doar că toate exponatele sunt neverosimil de veridice, ci și structura muzeului e fantastic de bine gândită. Am fost impresionată de tehnică, de expunere, de idee, de explicații, de tot.

Deși am văzut această dedicație la intrare, nu m-am gândit că TOATE EXPONATELE SUNT CADAVRE PLASTIFIATE.

M-am convins de asta după ce Sotzu’ a citit pe site despre procesul de plastifiere al cadavrelor*, despre disecarea anatomică, îmbălsămare, îndepărtarea grăsimii și a apei din corp, poziționarea și întărirea astfel încât corpurile donate să arate în felul în care le veți vedea în pozele mele sau în realitate, dacă mă credeți pe cuvânt că merită și vizitați muzeul când vă aflați la Berlin.

Mi-a plăcut că, pe lângă efectul vizual foarte puternic, muzeul se concentrează și pe sfaturile pentru o viață sănătoasă, pe riscurile care le are sedentarismul, obezitatea și stresul asupra sănătății. Mi-a plăcut simțul umorului, ideile filosofice și informația extrem de concisă prezentată de audioghid sau de mesajele de pe pereți.

Dar vă las cu multele poze pe care le-am făcut și sper să vă convingă să îl vizitați.

Întreaga rețea de vene din corpul uman

Unul dintre cele mai grăitoare și vizuale îndemnuri pentru renunțarea la țigări.

Mi-au placut explicațiile din secțiunea sistemului nervos, în special aceea că nu inima e locul iubirii, ci creierul. Deși inima ne bate mai puternic când suntem îndrăgostiți, și ea e controlată tot de creier.

V-am convins? 😛

_____________________________________

despre plastifiere mai puteți citi și pe site-ul oficial al muzeului de plastifiere