Poliția: „Mai are rost să venim?”

Încerc să povestesc lucrurile în ordine cronologică, așa că iată-ne din nou în apartamentul de la etajul 9, în ultima seară petrecută acolo, în jur de ora 23:30. Ada doarme, noi contemplăm goliciunea camerei și viitorul care ne așteaptă de a doua zi înainte. Nu trec două-trei minute și sub noi începe petrecerea. Aceeași din fiecare weekend, la care nu suntem invitați, unde vecinii noștri români ascultă de la Adele la cel mai agresiv techno tot ce le pică în playlist. Dar era miercuri, mijlocul săptămânii, iar ei urlau ca să acopere muzica dată la maxim. Nu ne puteam auzi gândurile. Ne tot spuneam că e ultima seară, că de mâine totul e bine, nu mai suntem nevoiți să ascultăm muzica și răgetele lor, să fim zen, să ne relaxăm. Doar că gălăgia era de-a dreptul insuportabilă și cum orice mantra se duce dracului când ajungi la saturație, iei măsuri.

Prima a fost să mă duc la ei la ușă. Am mai fost și la început, când ne-am mutat acolo, ne-am vorbit în engleză că nu eram sigură că sunt români, deși pe plăcuța de pe poșta era clar. De data asta le-am vorbit în română, mai aspru, mai amenințător. I-am invitat sus, să audă cât de tare ascultăm și noi muzica lor, le-am spus că avem un bebeluș care nu poate dormi (aiurea, Ada dormea de rupea patul) și că e târziu și să oprească naibii muzica aia și să nu mai urle ca descreierații. Și i-am amenințat că dacă nu, următorul care va suna la ușa va fi un polițist și, nu știu de ce, am simțit nevoia să întăresc amenințarea spunându-le că habar n-au cât de repede or să vină. Mă evaporez din fața ușii lor înainte să apuce să îngaime un sunet și când ajung sus, ghici ce? Muzica era la același volum, doar că ei nu mai urlau chiar așa. Eeeeiiii, mama naibii. Am căutat pe net un număr de poliție unde să reclam deranjarea liniștii publice și mi-a luat ceva timp să îl găsesc. Într-un final glorios sun, îmi răspunde în germană și tot pe germană cer pe cineva care să vorbească engleză. Aștept un pic, mă preia o voce în engleză. Le explic care-i faza, îmi dau datele, zic că vin și că vor suna la noi. Mbine, fie, chiar dacă o trezesc pe Ada, măcar le inchide gura alora de jos și amenințările mele n-au fost degeaba.

După 5 minute, îl trimit pe Sotz cu câinele la plimbare, să îi aștept totuși jos, să nu sune că te trezește și din moarte soneria aia, așa tare se auzea. Și stă și stă și stă și nu mai vine. Trece o jumătate de oră și el tot pe afară cu câinele, fără poliție. Îi fac semn să vină sus că noaptea era destul de rece și, oricum, cheful se oprise deja de 20 de minute.

Ne ducem la culcare la 45 de minute după ce am sunat la poliție. Ațipesc, dar se trezește Ada să mănânce. În același timp îmi sună și telefonul. Poliția. Mă întreabă în germană dacă mai e cazul să vină, dacă nu s-a oprit cheful. Adormită le-am răspuns, nu știu cum, în germană, că nu mai e nevoie, că s-au calmat. OK, Gutte Nacht. Danke schön! Era 1:26 dimineața. Eram prea dezamăgită să mai fiu și supărată, dar mă calma faptul că muzica s-a oprit și că era ultima noapte la etajul 9.

Am certitudinea că în România poliția ar fi venit cel târziu în jumătate de oră de la apel. Știu asta pentru că și în Timișoara am chemat-o de Sărbători din cauza unor colindători prea veseli și prea gălăgioși și au venit rapid. Ar trebui să încep să țin un scor.

sursa foto: politie > Shutterstock