Prima petrecere de ziua ei

Sunt de părere că fiecare zi de naștere trebuie sărbătorită într-un fel sau altul. Nu-i musai întotdeauna cu o petrecere-balamuc, dar cumva trebuie să faci ceva pentru sufletul tău în acea zi specială în care ai venit pe lume.

Așa că Ada a început deja cu o petrecere în toată regula chiar de la 1 an. Suntem departe de prietenii de acasă și de torturile bune, dar asta nu ne-a împiedicat să adunăm vreo 20 de adulți și vreo 7 bebeluși pentru a sărbători primul an de viață al ei. Am chemat pe toată lumea pe care o cunoaștem în Berlin (pe vară-mea, pe fosta noastră vecină de la cealaltă locuință, pe Nicoleta – cea care m-a ajutat enorm încă dinainte să venim în Berlin – și familia ei și toate mamele de la întâlnirea săptămânală). S-a vorbit în engleză, germană, română, portugheză. Ada a fost singura fetiță între 6 băieței (la capitolul bebeluși), dar a mai fost și Clara, fetița de 6 ani a Nicoletei.

I-am cântat Happy Birthday în loc de La multi ani, dar am păstrat tradiția cu tava de obiecte din care să aleagă ceva.

Am vrut să-i cumpărăm tort de la cofetărie, dar când am auzit că unul de 17 felii e 70 de euro am zis: „Lasă, că-ți face mami tort”. Și mami i-a făcut tiramisu și a încercat și-un tort de ciocolată, al cărui blat a fost un dezastru (în timp ce crema a fost tare bună) dar Nicoleta a salvat ziua cu ideea de a cumpăra un blat deja făcut. Așa că Ada a avut și tort de ciocolată. Și pentru că eram pusă pe fapte mari, am făcut tradiționalele salate de boef (cu carne de pui), de vinete, niște mini-paneuri, muffins cu usturoi și pătrunjel și o grămadă de „soldăței”. S-a mâncat aproape tot, s-a băut aproape tot, s-a lăudat gustul, efortul și petrecerea. Iar noi am fost super încântați că a ieșit totul bine și altfel decât ar fi fost în România. Ne-au lipsit prietenii vechi, dar ne bucurăm de cei noi.

Pentru Ada, adevărata petrecere s-a dat departe de copii, în camera ei/biroul Sotzului, unde era parcarea de cărucioare. Obsedată fiind de roțile lor, abia am luat-o de acolo și cu greu am ținut-o în mijlocul oamenilor. Cum prindea ocazia, cum țuști printre roți. Măcar i-a distrat pe invitați. Și pentru că nu dormise aproape deloc înainte să vină, a apucat-o moțăiala în toiul petrecerii. A trebuit s-o duc s-o culc și a adormit în clipa în care am pus-o pe pat. O oră și jumătate și a fost ca nouă.

A plâns puțin când i s-a cântat Happy Birthday și când lumea s-a entuziasmat când a ales o seringă, dar a fost încântată de alegerea ei și pentru că mai erau obiecte pe tavă, am lăsat-o să mai aleagă ceva. A luat un marker roșu și un ruj. Lăsând la o parte gândul că seringa poate însemna și altceva, am decretat: Profesor Doctor Ada Lișteveanu.

Și-acum poze:

 

sursa foto: 1 an de printesa > Shutterstock