Am înțeles ce sunt medicamentele generice
Una dintre recomandările pe care evit să le fac pe blog se referă la produse farmaceutice, fie ele
vitamine, fie medicamente care apar în reclame la TV. Am refuzat câteva campanii pe tema asta pentru ca nu sunt doctor ca să recomand medicamente și nici ce mi se potrivește mie nu ți se potrivește și ție.
Însă de data asta voi face o excepție, pentru că am să vă comunic ceva ce poate nu știați. Eu, de exemplu, nu știam când am citit prima oară despre asta, așa că poate mai sunt și alții ca mine.
În articolul de azi vă vorbesc informativ despre medicamentele generice, adică medicamentele inovative cărora le-a expirat brevetul. Brevetul unui medicament inovativ durează între 10 și 15 ani, după care poate fi produs și dezvoltat de altă companie farmaceutică, fără însă a schimba formula substanței active. Așadar, mai ușor de reținut: un medicament generic e, dacă vreți, o copie a unui medicament inovativ, al cărui brevet a expirat.
De exemplu, pe cutia de Nurofen scrie că (scuzați-mi cacofonia) conține Ibruprofen. Medicamentul inovativ e Nurofenul, medicamentul generic e Ibuprofenul. În ambele se regăsește aceeași substanță activă și diverși excipienți (substanțe auxiliare care ajută la asimilarea în organism a substanței active sau care împiedică medicamentul să se sfarme, dar în nici un caz nu influențează efectul terapeutic). Dar nu întotdeauna medicamentele generice poartă numele substanței active. Din punct de vedere terapeutic, genericele sunt echivalente cu inovativele, atât ca dozaj, metodă de administrare, siguranță, eficacitate și indicații. La fel ca și inovativele, genericele sunt supuse acelorași controale și reglementări stricte înainte de a li se acorda licența de producție și comercializare.
Știu că vă sună a manual de chimie, însă esențialul care trebuie reținut e că medicamentele generice sunt la fel de bune ca și medicamentele inovative. Doar că cele generice sunt mai ieftine (cu până la 90% mai ieftine decât cele inovative). De ce sunt medicamentele inovative mai scumpe? Pentru că procesul de dezvoltare a unui nou medicament e destul de laborios și trece printr-o serie lungă de experimente și investiții. În cei 10-15 ani până la expirarea brevetului, compania farmaceutică producătoare își va recupera investiția. De ce sunt medicamentele generice mai ieftine? Pentru că există deja cercetări, studii, rețete, prin urmare, nu mai există costuri dedicate acestor scopuri.
Dacă e mai ieftin înseamnă că nu e la fel de bun. Greșit! Substanța activă e aceeași atât în generice cât și în inovative. Pot fi diferiți doar acei excipienți. De multe ori, datorită evoluției farmaciei și a medicinei, aceștia pot fi substanțe mai noi față de cele folosite cu 15 ani înainte. Repet, aceștia nu au efect terapeutic, dar pot ajuta absorbția substanței active mai rapid, mai eficient.
Îmi vine în minte un exemplu foarte grăitor când m-am întâlnit cu ideea de substanță activă și prețuri mai mari vs prețuri mai mici. Mama mea era pe tratament cu Donepezil, substanta activa conținuta în mai multe medicamente, inovative si generice, care difereau ca preț. Unele erau exorbitant de scumpe, altele aproape pe gratis. N-am putut să nu mă întreb dacă alea ieftine sunt mai slabe sau ineficiente ca alea scumpe, dar buzunarul nu-mi permitea să îi cumpăr medicamentele foarte scumpe. M-am simțit vinovată că nu-i cumpăram medicamente scumpe și-am crezut că cele ieftine nu o ajută așa cum ar fi putut să o facă celelalte. Aș fi vrut să-mi explice cineva cum stă treaba și de ce unele sunt mai scumpe și altele mai ieftine.
Așadar, pe scurt, în concluzie:
– medicamentele generice sunt copii ale medicamentelor inovative, cărora le-a expirat brevetul
– medicamentele generice conțin aceeași sustanță activă ca și medicamentele inovative, au același efect terapeutic, diferă doar excipienții
– medicamentele generice trec prin aceleași procese de verificare și control ca și medicamentele inovative
– medicamentele generice sunt mai ieftine decât cele inovative pentru că nu mai sunt necesare studii și cercetări pentru ele, așadar sunt mai accesibile
– medicamentele generice sunt la fel de eficiente ca și medicamentele inovative
Acesta nu este, sub nici o formă, un articol împotriva medicamentelor inovative, ci doar un vot pentru cele generice. Face parte din campania APMGR (Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România): Nu judeca medicamentele după nume/ambalaj. Are ca scop informarea și cunoașterea medicamentelor generice și ale atributelor lor. Mai multe informații găsiți pe site-ul oficial și pe pagina de Facebook. Și în clipul ăsta simpatic:
Sper că ați aflat ceva nou, iar dacă știați deja, felicitări! Înseamnă că vă preocupă sănătatea voastră (și finanțele totodată) și vă documentați pentru a face cea mai bună alegere.
Ah, și n-am putut să mă abțin, evident 😛
10 Comments
Ioana
Ultima parte e cea mai tare 🙂 Mulțumesc pentru informații. Chiar nu înțelegeam diferențele de preț…
Elena
Am citit mult despre medicamentele generice. In mare e ceea ce spui. Doar ca substanta activa e totdeauna neschimbata, insa excipientii pot sa fie diferiti si in alte cantitati, ceea ce poate schimba multe : felul de actiune al medicamentelor in organism, timpul de actiune, etc. De aceea sunt boli in care nu se recomanda inlocuirea cu generice: in epilepsie, in bolile tiroidei, apoi de regula inlocuirea nu se face sau eventual cu mare grija in tratamentele hipoglicemiante, anticoagulante sau in unele boli cardiace.
Tot din cauza excipientilor diferiti , genericele pot da reactii alergice.
Tomata
merci de completare 🙂
Larisa Adela Motu
Am lucrat intr-o companie producatoare de medicamente generice. Este in mare parte cum scrii si tu aici. Substanta activa, de baza este intr-adevar aceeasi. Insa excipientii sunt cei care influenteaza absorbtia acesteia in organism. Tatal meu este hipertensiv, iar, dupa un timp de tratament cu medicamentul original, a trecut si el pe generice. O afacere buna, financiar vorbind.
Petcu Irina
Multumesc de informatii . Nu strica niciodata sa afli ca defapt nu cele mai scumpe si cu renume sunt si cele mai bune .
Ficus
O completare. Genericele trec prin aceleasi mecanisme de verificare si control in ce priveste productia. Pentru efect se fac studii de bioechivalenta cu inovativele. Studiile de bioechovalenta nu au aceleasi reglementari ca studiile pentru inovative. Recent agentia europeana a propus retragerea multor generice pentru ca studiile de bioechivalenta au fost facute…sa zicem neconvingator. Detalii pe site-ul agentiei nationale a medicamentului.
Tomata
multumesc de completare 🙂
Maria
Stiam de mult ce ai explicat tu aici destul de clar. Am incercat ambele variante si tot originalul si-a facut efectul. Da, ce e ieftin este intotdeauna prost din punctul meu de vedere. Si fiind ieftin, mai cheltuiesc niste bani in plus sa iau originalul. Nu pot sa afirm ca niste pantofi de 15 lei sunt la fel de buni ca cei de 115 lei, chiar daca sunt identici ca model.
Tomata
bineinteles ca nu poti afirma ca pantofii de 15 lei sunt la fel de buni ca aia de 115, dar nu cred ca se aplica aceasta comparatie in totalitate intre medicamentee generice si inovative. cred ca fiecare trebuie sa incerce si sa vada cu ce-i trece 🙂
o femeie
Eu cumpar generice: paracetamol simplu produs in Ro (2.5 lei); picaturi de urechi produse in Ro (4 lei, dupa piscina…ma salveaza); aspirina produsa in ro (cred ca 2 lei era, am luat ultima data acum 5 ani), inca un unguent de bube, s-o uscat, dar tare bine prindea la cazaturile in genunchi. Da, Romania produce medicamente, si de calitate europeana!!!, si ieftine, si proaspete (se vand repede, nu stau prin depozite). Mai produce ieftin si teste de sarcina (am o amica, a plecat din Ro cu 5 teste de sarcina :D, spre amuzamentul mamei ei, si fiole de Vitamina A magnifica pt tratamentul de par, care in occident nu se mai produce ca e … prea ieftina !!??!?!?!).
Eu sunt alergica la anumite chimicale asa ca ma feresc cat pot de medicamente, citesc prospecte, unele le citesc in cabinet la dr pt ca altfel risc sa platesc dr, merg la marmacie, platesc, si ma intorc la dr pt alta reteta. Pot sa iti zic ca am gasit la acelasi element activ, producatori diferiti. Atentie si unde sunt produse, cele produse in tarile vestice au un standard de calitate inalt, cele in Asia/China/India/Rusia au rateuri ingrozitoare si recomand sa le evitati.
In pretul medicamentulului inovativ se regaseste si publicitatea si marketingul. Deseori acestea dubleaza pretul medicamentului (vezi la nurofen versus ibuprofen).
Oricum, nurofen are niste magarii in marketing… (vezi Australia unde au pierdut niste procese grase, ca au scos pe piata nurofen de dureri de cap, nurofen de dureri menstruale, nurofen de dureri de prostie, noile cu preturi cu 30-50% mai sus, datorita marketingului, dar continutul si concetratia era acelasi si se vedea din prospect, doar culoarea pastilei si hartia schimbata). In plus mai sunt procesele pierdute in America pt reactiile alergice pt ibuprofen…
Alta remarca: Seretide 120 lei pe luna, contine un cortizon (fluticazone) si un bronhodilatator. Dr pneumolog primea comision pt prescrierea medicamentului. Dr generalist imi schimba cu flixotide (fluticazone, aceeasi concentratie), 70 lei, si un bronhodilataror ( 10 lei) . Asadar deseori nu e nevoie sa cautam generice, putem gasi 2 medicamente cu cei 2 compusi separati si ies la pret mai ok.
Da, as face orice sa dau mai putini bani pe medicamente :D.