Am înțeles ce sunt medicamentele generice

Una dintre recomandările pe care evit să le fac pe blog se referă la produse farmaceutice, fie ele
vitamine, fie medicamente care apar în reclame la TV. Am refuzat câteva campanii pe tema asta pentru ca nu sunt doctor ca să recomand medicamente și nici ce mi se potrivește mie nu ți se potrivește și ție.

Însă de data asta voi face o excepție, pentru că am să vă comunic ceva ce poate nu știați. Eu, de exemplu, nu știam când am citit prima oară despre asta, așa că poate mai sunt și alții ca mine.

În articolul de azi vă vorbesc informativ despre medicamentele generice, adică medicamentele inovative cărora le-a expirat brevetul. Brevetul unui medicament inovativ durează între 10 și 15 ani, după care poate fi produs și dezvoltat de altă companie farmaceutică, fără însă a schimba formula substanței active. Așadar, mai ușor de reținut: un medicament generic e, dacă vreți, o copie a unui medicament inovativ, al cărui brevet a expirat.

De exemplu, pe cutia de Nurofen scrie că (scuzați-mi cacofonia) conține Ibruprofen. Medicamentul inovativ e Nurofenul, medicamentul generic e Ibuprofenul. În ambele se regăsește aceeași substanță activă și diverși excipienți (substanțe auxiliare care ajută la asimilarea în organism a substanței active sau care împiedică medicamentul să se sfarme, dar în nici un caz nu influențează efectul terapeutic). Dar nu întotdeauna medicamentele generice poartă numele substanței active. Din punct de vedere terapeutic, genericele sunt echivalente cu inovativele, atât ca dozaj, metodă de administrare, siguranță, eficacitate și indicații. La fel ca și inovativele, genericele sunt supuse acelorași controale și reglementări stricte înainte de a li se acorda licența de producție și comercializare.

Știu că vă sună a manual de chimie, însă esențialul care trebuie reținut e că medicamentele generice sunt la fel de bune ca și medicamentele inovative. Doar că cele generice sunt mai ieftine (cu până la 90% mai ieftine decât cele inovative). De ce sunt medicamentele inovative mai scumpe? Pentru că procesul de dezvoltare a unui nou medicament e destul de laborios și trece printr-o serie lungă de experimente și investiții. În cei 10-15 ani până la expirarea brevetului, compania farmaceutică producătoare își va recupera investiția.  De ce sunt medicamentele generice mai ieftine? Pentru că există deja cercetări, studii, rețete, prin urmare, nu mai există costuri dedicate acestor scopuri.

Dacă e mai ieftin înseamnă că nu e la fel de bun. Greșit! Substanța activă e aceeași atât în generice cât și în inovative. Pot fi diferiți doar acei excipienți. De multe ori, datorită evoluției farmaciei și a medicinei, aceștia pot fi substanțe mai noi față de cele folosite cu 15 ani înainte. Repet, aceștia nu au efect terapeutic, dar pot ajuta absorbția substanței active mai rapid, mai eficient.

Îmi vine în minte un exemplu foarte grăitor când m-am întâlnit cu ideea de substanță activă și prețuri mai mari vs prețuri mai mici. Mama mea era pe tratament cu Donepezil, substanta activa conținuta în mai multe medicamente, inovative si generice, care difereau ca preț. Unele erau exorbitant de scumpe, altele aproape pe gratis. N-am putut să nu mă întreb dacă alea ieftine sunt mai slabe sau ineficiente ca alea scumpe, dar buzunarul nu-mi permitea să îi cumpăr medicamentele foarte scumpe. M-am simțit vinovată că nu-i cumpăram medicamente scumpe și-am crezut că cele ieftine nu o ajută așa cum ar fi putut să o facă celelalte. Aș fi vrut să-mi explice cineva cum stă treaba și de ce unele sunt mai scumpe și altele mai ieftine.

Așadar, pe scurt, în concluzie:
– medicamentele generice sunt copii ale medicamentelor inovative, cărora le-a expirat brevetul
– medicamentele generice conțin aceeași sustanță activă ca și medicamentele inovative, au același efect terapeutic, diferă doar excipienții
– medicamentele generice trec prin aceleași procese de verificare și control ca și medicamentele inovative
– medicamentele generice sunt mai ieftine decât cele inovative pentru că nu mai sunt necesare studii și cercetări pentru ele, așadar sunt mai accesibile
– medicamentele generice sunt la fel de eficiente ca și medicamentele inovative

Acesta nu este, sub nici o formă, un articol împotriva medicamentelor inovative, ci doar un vot pentru cele generice. Face parte din campania APMGR (Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România): Nu judeca medicamentele după nume/ambalaj. Are ca scop informarea și cunoașterea medicamentelor generice și ale atributelor lor. Mai multe informații găsiți pe site-ul oficial și pe pagina de Facebook. Și în clipul ăsta simpatic:

Sper că ați aflat ceva nou, iar dacă știați deja, felicitări! Înseamnă că vă preocupă sănătatea voastră (și finanțele totodată) și vă documentați pentru a face cea mai bună alegere.

Ah, și n-am putut să mă abțin, evident 😛

tomata-rosie