#PayWithAPoem sau o poezie pentru o cafea

21 martie e ziua internațională a poeziei, aleasă de UNESCO în 1999.
Conform acestui articol, e menită să celebreze poezia, literatura și discursul liber, sa încurajeze creativitatea, să restabilească dialogul între poezie și celelalte arte, dar și să reamintească de abuzurile, încarcerările și crimele împotriva poeților, scriitorilor și jurnaliștilor din întreaga lume.

Julius Meinl, celebrul producător de cafea austriac, profită de această zi și lansează în 2015 o campanie foarte frumoasă: plătește o cafea cu o poezie. Scrisă de tine sau de poetul tău preferat.

Am aflat de campania asta fix la timp, adică aseară, frunzărind Facebook-ul. Totodată am aflat și că azi e Ziua Internațională a Poeziei. Aseară am înțeles pe dos și-am stat două ore să caut o poezie care să-mi placă, pentru că nu stau extraordinar la capitolul ăsta. Am găsit una de dimineață și o postez mai jos, dar pe cea pe care am scris-o cu creionul la Cafe Sybille o păstrez pentru mine. I-am scris-o tatălui meu, pentru că poimâine sunt deja 6 ani de când s-a stins.

Funeral Blues
W.H. Auden

Stop all the clocks, cut off the telephone,
Prevent the dog from barking with a juicy bone,
Silence the pianos and with muffled drum
Bring out the coffin, let the mourners come.

Let aeroplanes circle moaning overhead
Scribbling on the sky the message ‘He is Dead’.
Put crepe bows round the white necks of the public doves,
Let the traffic policemen wear black cotton gloves.

He was my North, my South, my East and West,
My working week and my Sunday rest,
My noon, my midnight, my talk, my song;
I thought that love would last forever: I was wrong.

The stars are not wanted now; put out every one,
Pack up the moon and dismantle the sun,
Pour away the ocean and sweep up the wood;
For nothing now can ever come to any good.

După orele de baby swimming ale Adei, împreună cu Sotzu’ care are un program mai lejer zilele astea, ne-am dus să beau o cafea în cinstea poeziei. Sotzu’ nu bea cafea în general, așa că n-a fost nevoie să-și pună creativitatea la bătaie.

M-am bucurat să găsesc pe masă un teanc de foi și creioane branduite cu Julius Meinl și cu semnificația zilei.

paywithapoem
Apoi, ne-am bucurat de cunoștința unui chelner român, care după ce i-am comandat în germană și engleză, ne-a spus „cu plăcere” în română. Eu n-am auzit, dar mi-a atras Sotzuț atenția și l-am întrebat în engleză dacă a vorbit în română. A spus că da :)) Și când ne-a adus comanda l-am întrebat dacă e român. Da, din Severin. Și că e în Berlin de 4 ani și că-i place. Ne-a plăcut și nouă de el.

Mai multe informații despre eveniment găsiți aici. Și dacă vă interesează, căutați o cafenea în orașul vostru și sărbătoriți Ziua Poeziei cu o cafea 🙂

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge