Până și Ada are un venit
„… în Germania. Numai eu nu.” ar fi continuarea titlului. Si continuarea continuării ar fi: „Numai eu și Ricky nu facem bani aici.”
Desigur că vorbesc despre banii din alocația Adei, bani care au venit cu foarte mult timp înainte decât ne așteptam. Dar să o iau de la început.
*** articol care ar putea interesa doar persoanele care sunt sau intenționează să se mute în Germania ***
Înainte să ne mutăm, Nicoleta (doamna drăguță pe care am cunoscut-o pe grupul de mame din Germania) mi-a povestit despre alocația de aici și despre ce trebuie să fac. Am mai citit apoi pe același grup de Facebook că unele mame așteptau și de 6-7 luni să le intre banii, deci cumva parcă nu mă grăbeam să renunț la cei 200 de lei din România cu care mai plăteam facturile de acasă.
Însă după ce-am rezolvat cu toate treburile administrative, eram în regulă cu absolut tot, m-am dus la Familienkasse să întreb care-i șpilul, ce acte îmi trebuie și ce trebuie să fac. Știam în mare, dar parcă mai bine e când îți spun chiar ei. Actul pe care nu îl aveam era dovada sistării alocației din România, pe care l-am rezolvat în 3 zile pentru că aveam contactul unei doamne care lucra chiar la alocații. I-am scris un mail, i-am trimis actele de care avea nevoie scanate, a făcut cererea în numele meu și în câteva zile aveam adeverința pe mail. Pentru că absolut nimic n-am rezolvat în Germania fără 3 drumuri, m-am dus a doua oară la Familienkasse să le spun că am adeverința și să îi întreb dacă e nevoie de o traducere legalizată. Mi-a spus că adeverința poate fi tradusă și de un prieten care vorbește și scrie germană, iar celelalte acte sunt: certificatul de naștere al Adei, copie după Meldebestätigung (înregistrarea la primărie), niște formulare de la ei completate (care, apropos, erau traduse în română) și o hârtie (tot de la ei) completată de cineva de la primăria de cartier (Bürgeramt). Pentru formularele alea însă era nevoie să ai un fel de CNP nemțesc (Persönliche Identifikationsnummer), pe care îl obții după înregistrarea la primărie. Dacă nu te înregistrezi, nu-l primești, așa că… ghinion, n-ai acces la mai nici un beneficiu. Noi avem fiecare numărul ăsta al lui.
Am strâns actele și într-o săptămână le-am și depus. Adică pe 3 martie. Doamna de la ghișeu mi-a spus că o să primesc o scrisoare (d’oooh, ăstora le place să trimită scrisori la fel de mult cum îmi place mie să le primesc). Nu mi-a spus în cât timp, dar după ce-am citit pe grup mă asteptam să dureze câteva luni. Mi-a picat fața când am văzut scrisoarea după fix 8 zile, într-o sâmbătă chiar. Mi se aprobase cererea și mă anunțau că alocația (190€) pentru Ada va intra lunar în contul nostru până în anul 2033, când ea va împlini 18 ani. Și va începe din Aprilie. Cel puțin așa am înțeles eu, dar aparent n-am înțeles bine pentru că banii au întrat în 15 martie… „Uimită”, e un adjectiv slab ca să-mi descrie starea. Dar „fericită” și „mulțumită” sunt chiar potrivite. Nu știu ce am făcut bine sau cărui fapt i se datorează această viteză de rezolvare, dar ideea e că s-a rezolvat mintenaș.
Încă o dată:
Acte necesare pentru obținerea alocației în Berlin
– adeverință doveditoare a sistării alocației din România (pentru sistare e nevoie de: CI-ul titularului alocației; certificatul de naștere a copilului; copie după Meldebestätigung-ul din Germania; o cerere de sistare)
– traducerea adeverinței de sistare în limba germană (poate fi făcută de un prieten, nu e nevoie de copie legalizată)
– certificatul de naștere a copilului
– Meldebestätigung-ul care demonstrează că părinții și copilul sunt înregistrați în Berlin
– un formular primit de la Familienkasse care trebuie dus la Bürgeramt și completat de un funcționar de acolo
– două formulare de la Familienkasse disponibile și în limba română (se cere Persönliche Identifikationsnummer-ul părintelui care face cererea și al copilului)
Pont: e mai rapid poate la o Familienkasse de cartier, nu la cea principală.
Dacă totul e în regulă, sunt șanse (și dovezi) că nu trebuie să aștepți cu lunile să se aprobe și să intre alocația copilului.
Sper să ajute pe cineva informațiile astea.
29 Comments
A.
Buna. Mi se cam strange inima cand citesc cum incepi articolul… A trebuit sa renunti la indemnizatia de crestere copil, nu? 🙁 Vad ca scrie la legislatie ca poti solicita concediul de crestere copil doar daca ai domiciliul in Romania.Si cum la statul german nu ai cotizat… Spune-mi ca ma insel si ca statul german sustine si mamicile cu o mica suma…
Tomata
buna. nu, n-am renuntat la indemnizatia din Romania si chiar am si specificat in formularele pentru Berlin ca o am.
Am intrebat la alocatii in Romania daca influenteaza cumva, ca n-as vrea sa pierd indemnizatia si doamna care m-a ajutat mi-a spus ca e ok, sunt separate.
nu stiu sa-ti spun despre Elterngeld (cred ca despre aia vorbesti), dar cel mai bine e sa mergi sa te informezi la Familienkasse sau la BUrgeramt, ca iti dau toate informatiile necesare. Poate le gasesti si pe net.
Mihaela
Salut. Acum am ajuns si eu in aceeasi situtie cu dosarul de kindergeld,adica am inceput sa adun actele si vreau sa ma asigur de ceva.
Deci intr-un formular trebuie specificat daca ai avut indemanizatie in ultimii 5ani dinaintea depunerii cererii pt kindergeld. Pt ce au nevoie de informatia asta. Momentan iau indemnizatie pt kinderul mic..
.si nu vreau sa o pierd. Pana la urma am muncit pt indemnizatia asta mult si bine. Deci nu este nici un risc sa o pierd daca vad ca am resedinta in Germània de cateva luni? Nu inteleg de ce au mevoie de infirmatii referitor la indemnizatii. Poate referitor la alocatii, asa mai intelegeam.
o femeie
sa va fie de bine!
A.
Daar ma bucur ca sunt semne bune si ca va “asezati” acolo 🙂 Lucruri bune se intampla!
Diana
Sa va fie de bine!
Mie statul roman a refuzat sa-mi confirme in vreun fel renuntarea la alocatie. Le-am zis screw you ? am printat emailurile la care nu am primit raspuns, copie dupa scrisoarea trimisa prin posta, si desi erau toate in romana, autoritatile olandeze le-au acceptat ca dovada. End of story ☺
Tomata
Bine ca s-a putut si ca au avut incredere. 🙂
Diana
Nu e vreo suma, 60 eur pe luna, dar e dreptul lui, ca aici ne platim taxele. Aveam si backup. ca era platita in cont si cinstitii de romani au incetat platile de cand i-am anuntat, dar de-al naibii n-au vrut sa confirme, desi anterior raspundeau la mailuri si la telefon ?
Pana acum olandezii ne-au crezut pe cuvant in multe situatii, chiar si la actele initiale, au zis ok, vedem ca voi sunteti, aduceti voi certificatele alea in original cand vi le da statul roman. Si le-am dus ?
Ioana
Ptr concediul de crestere al copilului, in Cehia, am facut declaratie ca nu primesc din România respectiv franta. Au facut ei investigații in locul meu si dupa ce nu au primit răspuns, mi-au confirmat îndemnizația din Cehia
Livia
Hallo Andrea, intreaba la Familienkasse de ce nu primesti Kindergeld din prima zi de G.? Intreaba daca poti da banii in Rom. inapoi pe aceasta perioada, ca sa primesti retroactiv banii aici.
Tomata
mi-au dat banii de cand am sistat in Romania. practic n-a fost nici o luna fara alocatie.
nu ma mai complic, e ok asa 🙂
Livia
pt. Elterngeld http://www.elterngeld.net/elterngeld-anspruch.html
Die Anspruchsvoraussetzungen
Hier erfahren Sie, ob Sie Anspruch auf Elterngeld haben, welche Ausnahmen es von den allgemeinen Anspruchsvoraussetzungen gibt und welche Sonderregelungen für EU-Bürger und Grenzgänger gelten.
Nach § 1 Abs. 1 des Bundeselterngeld- und Elternzeitgesetzes (BEEG) hat Anspruch auf Elterngeld, wer
•seinen Wohnsitz oder gewöhnlichen Aufenthalt in Deutschland hat (Ausnahmen) traiesti in G,
•sich mit seinem Kind während des Elterngeldbezuges in einem gemeinsamen Haushalt aufhält, traiesti cu copilul in aceiasi gospodarie
•dieses Kind selbst betreut und erzieht (Ausnahmen) und deci cresti singura copilul
•keine oder keine volle Erwerbstätigkeit ausübt (Ausnahmen)- nu lucrezi deloc sau nu lucrezi pe norma intreaga.
Für Kinder, die ab dem 01.07.2015 geboren werden, können Eltern die Neuregelungen zum Basiselterngeld, Elterngeld Plus und den Partnerschaftsbonusmonaten nutzen. Achtung: Durch die Möglichkeit des verlängerten Elterngeldbezugs müssen auch entsprechend länger die Anspruchsvoraussetzungen für das Elterngeld erfüllt sein!
Liste der Elterngeldstellen
Die Zuständigkeit der für Ihren Elterngeldantrag verantwortlichen Behörde ist von Bundesland zu Bundesland unterschiedlich. In unserer Übersicht finden Sie die für Sie zuständige Elterngeldstelle. (aici gasesti adresa pt. Elterngeldstelle in Berlin)
Antragsformulare
Wir haben alle Antragsunterlagen für Sie zusammengestellt. Gern helfen wir Ihnen im Rahmen unserer Beratung auch beim Ausfüllen oder klären vorab alle Fragen zum Elterngeld mit Ihnen (mergi la un Beratung sa vezi ce drepturi ai)
Incearca mai mult de o negatie nu poti primi.
Succes si tine-ma la curent.
Tomata
hm, mersi mult. chiar o sa incerc sa vad care-i treaba. 🙂
multumesc mult de tot :*
Livia
Was ist Betreuungsgeld?
Das Betreuungsgeld ist eine Geldleistung des Staates an die Eltern, also an Mütter und Väter, die sich in den ersten Jahren nach der Geburt eines Kindes zu Hause in Vollzeit der Erziehung widmen. Es ist für Eltern gedacht, die ganz bewusst keinen Krippenplatz, also keine Kindertagesstätte in Anspruch nehmen wollen.
Deci acesti bani se dau parintilor care cresc copiii acasa in primii 3 ani si care nu cer loc la cresa.
Im Koalitionsvertrag, der nach der Bundestagswahl 2009 zwischen FDP und CDU/CSU geschlossen wurde, ist zu lesen:
Um Wahlfreiheit zu anderen öffentlichen Angeboten und Leistungen zu ermöglichen, soll ab dem Jahr 2013 ein Betreuungsgeld in Höhe von 150,- Euro, gegebenenfalls als Gutschein, für Kinder unter drei Jahren als Bundesleistung eingeführt werden.
Das Betreuungsgeld wurde am 1. August 2013 eingeführt. Grundlage hierfür war der § 16 SGB VIII, der die allgemeine Förderung der Erziehung in der Familie regelt:
§ 16 Abs. 4 SGB VIII besagt:
Ab 2013 soll für diejenigen Eltern, die ihre Kinder von ein bis drei Jahren nicht in Einrichtungen betreuen lassen wollen oder können, eine monatliche Zahlung (zum Beispiel Betreuungsgeld) eingeführt werden.
Das Betreuungsgeld wird den Staat 1,2 Milliarden Euro kosten. Vorausgesetzt ist dabei, dass es für etwa 900.000 Kinder gezahlt wird.
Der Gesetzgeber hat die konkrete Ausgestaltung des Betreuungsgeldes in einem entsprechenden Gesetz geregelt. Es ist Bestandteil des Elterngeldgesetzes.
Das Betreuungsgeld ist keine Erfindung der CSU, sondern der CDU. Im Jahr 2007 hatte der Thüringer Ministerpräsident als erster die Idee der Öffentlichkeit vorgestellt. Die CSU übernahm das Thema. Ihr damaliger Parteichef (2012) hat es gegen sehr starken Widerstand in der CDU durchgesetzt. Hauptgegnerin war die Bundesarbeitsministerin.
Im April 2012 wurde eine Umfrage in der Bevölkerung zum Betreuungsgeld veröffentlicht. Danach hielten sich Gegner und Befürworter die Waage. Die Mehrheit glaubte aber, dass das Betreuungsgeld ärmere und bildungsferne Eltern und Migrantenfamilien davon abhalten wird, ihre Kinder in eine Kita zu schicken. Sie hielt es eher für sinnvoll, ein bis zwei Milliarden Euro in den Ausbau von Kitas zu investieren.
Höhe des Betreuungsgeldes
Das Betreuungsgeld soll zunächst 100 Euro, später 150 Euro pro Kind betragen.
Antrag auf Betreuungsgeld
Der Antrag auf Betreuungsgeld muss bei der zuständigen Behörde gestellt werden. Welche das sein wird, steht noch nicht fest. Entweder wird das Betreuungsgeld bei der Kindergeldkasse der Arbeitsagentur beantragt oder bei der Gemeinde- bzw. Stadtverwaltung.
Das Betreuungsgeld wird es nur auf Antrag geben. Eine rückwirkende Zahlung für die Zeit vor Antragstellung wird es, wenn überhaupt, nur für einen sehr begrenzten Zeitraum geben können.
Deci primesti banii numai daca faci cerere – trebuie sa cauti sediul in Berlin.
Elterngeld
Das Elterngeld ist eine Sozialleistung des Staates, die es für Mütter und Väter einfacher machen soll, für die erste Zeit nach der Geburt ihres Kindes ganz oder auch nur teilweise auf eine Erwerbstätigkeit zu verzichten und sich voll auf die Betreuung des Kindes zu konzentrieren. Das Elterngeld hilft, den Einkommenswegfall und die Mehrausgaben nach der Geburt auszugleichen
Deci Elterngeld este altceva.
Sint doua surse diferite de bani – incearca
Tomata
chiar ca o sa incerc. n-am nimic de pierdut.
nu cred ca o s-o tin pe Ada acasa 3 ani, dar si daca ar fi macar pentru 2 ani, tot ar fi bineveniti banii. 🙂
:*
Cristina
Buna.As vrea sa te intreb cum ai rezolvat cu indemnizatia de crestere copil (inteleg ca o primesti). Nu se sisteaza sau nu trebuie sa renunti la ea odata cu alocatia? Am citit in ordonanta ca o conditie este sa locuiesti in Ro ca sa primesti in continuare indemnizatia. Si noi ne pregatim sa plecam, cu 2 copii intre care un bb mic si vom lua alocatie de la statul belgian. imi e teama ca pierd insa indemnizatia. Multumesc
Tomata
Buna.
Indemnizatia a ramas. e independenta de alocatie.
sigur se poate si la voi. sa renuntati la alocatie si sa pastrati indemnizatia.
Cristina
Uite ca zice ordonata la Art 12, alin 1 lit c. Mie personal mi-a picat cerul in cap:((. Adica de ce mai e un drept contributoriu daca il leaga de prezenta obligatorie in RO?.
ART. 12.
(1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă se acordă în situaţia în care solicitantul
îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) este cetăţean român, cetăţean străin sau apatrid;
b) are, conform legii, domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României;
c) locuieşte în România împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile şi se ocupă de creşterea şi îngrijirea acestuia/acestora.
Tomata
tu, eu am intrebat pe cineva de la alocatii (dna care m-a si ajutat cu cererea si sistarea) si mi-a spus ca n-au legatura una cu alta. poti primi indemnizatie si fara alocatie, dovada ca eu primesc in continuare.
daaaar, eu am domiciliu si in Romania. Adica nu ne-am vandut apartamentul, e pe numele meu… poate si de asta? nu stiu. ideea e ca daca ai locuinta in RO si chiar daca te inregistrezi in alta tara, poti pastra indemnizatia si renunta la alocatie.
eu n-am citit nici o lege si am crezut-o pe cuvant pe tanti de la alocatii 🙂
o femeie
Cand am plecat in Belgia, am inchis doar alocatia (fata avea deja 3 ani). Vecina a venit cand copilul avea sub 2 ani si a oprit si indemnizatia. Pt a a putea primi alocatia, s-a inregistrat local, primit numar social, deci schimbat domiciliu stabil. Sunt niste avantaje fiscale ca locuitor in Be incat indemnizatia de 600 lei era mica cele primite in Be.
Moromete
Romania -> jaf , mizerie , guvernanti prosti sau hoti, tigani,manele ….
Germania – lapte, miere , dreptate , disciplina, ochi albastri si piele alba…
=> Decit meserias in romania (inginer,doctor,sudor s.a.m.d. )
Mai bine neamt, roman!
Fix pix , nu cred in cei care dau vina pe Romania (nu mai zic ca la cei care zic “romanica” in loc de Romania le-as rupe limba sau tastatura ).
Ei fug din tara ca este naspa..
Hei Klaus!
Tomata
Da.
Daniela Caramida
Super. Prietena mea, s-a lovit de problema cu dovada sistarii alocatiei din RO. A facut 2 cereri, dupa 2 saptamani a primit raspuns.
Ioana S.
Bună, Andreea,
Nu-i treaba mea, dar, după ce am citit mai sus, m-aş simţi vinovată dacă nu te-aş pune în temă cu privire la riscul de a te trezi cu o decizie de recuperare a indemnizaţiei de creştere a copilului.
Ţi-am selectat pasajele relevante din OUG 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor:
Art. 12
Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă se acordă în situaţia în care solicitantul îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a)este cetăţean român, cetăţean străin sau apatrid;
b)are, conform legii, domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României;
c)locuieşte în România împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile şi se ocupă de creşterea şi îngrijirea acestuia/acestora.
Art. 16
(2) Plata indemnizaţiei prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin. (1) şi art. 9 alin. (5) şi (6) se suspendă începând cu luna următoare celei în care:
…….
h) beneficiarul nu mai îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 12;
…..
Art. 19
(1)Beneficiarul drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă este obligat să comunice în scris primăriei orice modificare intervenită în situaţia sa, de natură să determine încetarea sau suspendarea plăţii drepturilor, în termen de 15 zile lucrătoare de la apariţia acesteia.
…..
Art. 20
(1)Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă nu pot fi urmărite silit decât în vederea recuperării, conform legii, a sumelor încasate necuvenit cu acest titlu.
Pe scurt: Condiţiile de la art. 12 trebuie îndeplinite CUMULATIV. Nu mai îndeplineşti cerinţa de la pct. c (locuitul este o stare de fapt, nu are legătură cu domiciliul trecut în buletin). Prin urmare, din luna următoare “Anmeldung-ului” în Germania, dreptul la indemnizaţie a fost suspendat. Autorităţile nu se sesizează din oficiu, era obligaţia ta să comunici Primăriei în 15 zile faptul că ţi-ai stabilit locuinţa în afara ţării. Tot ce încasezi după acel moment, sunt sume necuvenite. Indemnizaţia încasată necuvenit poate fi recuperată de stat, inclusiv prin executare silită.
Singura veste mai puţin rea este faptul că, fiind vorba despre un beneficiu de asistenţă socială, la o eventuală recuperare nu se percep dobânzi, majorări şi penalităţi de întârziere decât după 180 de zile de la emiterea deciziei sau dispoziţiei, deci ar trebui să restitui doar sumele efectiv încasate. De asemenea, creanţa statului se prescrie după 3 ani, nu după 5 cum se întâmplă în cazul celorlalte creanţe bugetare (adică dacă după 3 ani de la plata aferentă unei luni nu a fost trimisă nici măcar o somaţie, la revedere).
Alocaţia şi indemnizaţia sunt într-adevăr distincte, sunt reglementate de acte normative diferite, au titulari diferiţi şi presupun două comunicări distincte atunci când nu mai sunt îndeplinite condiţiile pentru încasarea lor.Probabil că asta voia să spună doamna funcţionar.
Cam asta ar fi. Tu hotărăşti în ce măsură merită sau nu riscul ca autorităţile să se sesizeze la un moment dat că au plătit aiurea. Numai bine!
Tomata
Buna, Ioana 🙂
Multumesc pentru copy/paste.
O sa ma interesez, o sa vorbesc cu doamna care m-a ajutat de la alocatii. A fost foarte vehementa cand mi-a spus ca nu trebuie sa am nici un venit in Germania ca sa-mi pastrez indemnizatia, dar nu mi-a spus nimic despre faptul ca n-as mai putea primi banii daca nu mai locuiesc in tara. Mi-a spus ca nu pot primi alocatia din doua tari, am scris chiar si pe formularul de cerere pentru Kindergeld ca primesc bani in Romania pentru concediul de maternitate si nimeni n-a zis absolut nimic.
Cristina
daca afli ceva practic despre chestia asta ne-ar prinde bine un feedback. tare a complicat prin hatisurile administratiei romanesti…:((
Pingback:
Pingback:
Pingback: