Bătrânelul de aproape 13 ani

Despre Ricky n-am mai scris demult. De atunci când ziceam că bietul de el și-a pierdut primul loc în prioritățile și sufletele noastre.

Scriu acuma pentru că trece din nou printr-o serie de crize, care nu știu cât durează, și iar mă apucă frica de ce-i mai rău. Desigur, are 12 ani și jumătate, (a trăit deja o viață destul de lungă, nu lipsită de incidente, operații și sănătate încercată, însă mereu o viață veselă), dar tot mă întristează să-l văd mohorât și trist din cauza durerii pe care probabil o simte. Zic mereu „aproape 13 ani” că mă ajută să mă resemnez mai ușor dacă mă gândesc la el mai bătrân decât e.

Mă uit la el și câteodată îmi e greu să mi-l amintesc așa zvârlugă cum era, mereu agitat, mereu cu urechile ciulite și gata de acțiune, mereu cu abilități noi de băgat pe sub pielea oricui (Sotzu’ a fost cel mai reușit experiment al lui Ricky). Acum e un cățel bătrân, surd și uneori apatic. Nu mai poate urca nici canapeaua, nici în pat (aici e momentul în care îi rog pe cei care nu-s de acord cu asta să se abțină), nu mai fuge și nici nu-și mai manifestă entuziasmul pentru ceva. Puțin, foarte puțin, pentru ieșitul la plimbare, dar în comparație cu comportamentul de acum 2 ani… e aproape inexistent. Tumoarea de la creier i-a afectat serios picioarele din spate și controlul lor, iar după o criză de-asta și le târâie după el din dorința de a se mișca. Și nu stă locului nici ținut, așa că îl las să se chinuie dacă asta îl face să se simtă un pic mai bine și decât să se zbată în brațele mele.

Cu Ada a devenit mai drăgăstos un pic, în sensul că uneori doarme cu capul pe burta ei sau lângă ea și nu mai fuge când o vede. Ea, la rândul ei, când Ricky o privește de sus, râde la el, iar când stă lânga ea, îl lovește cu picioarele sau cu mânuța. Dar, în continuare, pare trist. Poate din cauza ei, poate din cauza bătrâneții, a bolii… cine știe ce-i în capul lui.

ada-ricky

Am fost întrebată de vreo două ori ce fac cu câinele când plecăm în Germania… Am rămas cu gura căscată la întrebare pentru că acei oameni știu cât înseamnă Ricky pentru mine și câte am făcut pentru el, pentru a-i prelungi viața. Cum ce fac? Îl iau cu mine oriunde m-aș duce. Voi plăti în plus la chirie pentru el, voi plăti bilet de metrou, voi plăti chiar și o incinerare scumpă când îi va veni vremea, că în Germania nu poți îngropa câinele în curtea casei ca în România. Să vedem însă dacă ajunge să treacă granița și să locuiască în Germania, că eu mă gândesc că fiecare episod de-ăsta de crize de tremurat va fi ultimul.