Voi… bebe?

Prea multe articole am dedicat deja băgării nasului în oalele care nu fierb pentru persoana proprie, dar încă unul nu strică. De data asta nu mă vizează pe mine, dar m-a inspirat articolul Gretei și  mă gândeam la răspunsul pe care l-aș da eu dacă aș fi într-o situație de genul.

Pe scurt, Greta vorbește despre o întrebare pe care foarte mulți o pun unui cuplu care e de mult timp împreună. Dacă nu-s căsătoriți, evident întrebarea e „Când vă luați?”, iar dacă sunt: „Când vine bebe?”. Întrebarea care o sâcâie și-o supără pe Geta e a doua, cea cu copilul, pentru că Greta, la fel ca și alte femei, nu poate avea un copil. Însă lumea o întreabă pentru că nu știe care e situația și lumea e curioasă.

Recunosc: și eu am întrebat vreo 2 prietene/cunoștinte când vine un bebe, dar am îndulcit cumva întrebarea spunând înainte: „Știu că-i o întrebare delicată, dar voi… bebe?”. E drept că nu e treaba mea, dar dacă e vorba de prieteni sau de oameni cu care îți permiți și știi că nu-i va deranja, cred că nu-i o întrebare jignitoare. Dar nu despre ei vorbim, ci despre cei care te cunosc foarte puțin, nu știu multe despre tine, dar își permit să te întrebe când vine copilul ăla. Am asistat la cel puțin două faze de genul alături de o prietenă căreia nu i s-a ărătat încă să aibă copil și, după ultimele teste, probabil nici nu i se va arăta.

Pe noi nu ne-au întrebat mulți când ne căsătorim, deși eram deja de 7 ani împreună. Nu ne-au întrebat nici de copii, așa că n-am fost pusă în fața sutelor de repetări a întrebării. Dar citind ce scrie Greta și având două exemple printre prietenele mele, cred că le-aș răspunde curioșilor așa cum le răspunde și ea de la o vreme încoace: „Nu putem avea copii si nu, nu luăm în considerare adopția.” Scurt, pe un ton ferm, fără zâmbet, fără loc de interpretare, fără continuarea discuției. Un ton care să-l facă pe cel care a pus întrebarea să își ceară scuze și să-i pară rău că a pus-o. Dar mai ales, pe viitor să se gândească de două ori dacă mai întreaba asta sau nu.

baby-coming
O admir pe Greta pentru seninătatea cu care a ajuns să accepte situația și îi doresc asta oricărei femei care află că nu poate avea un copil. Știu că printre cititoarele blogului meu sunt și femei care nu pot avea copii sau se chinuie demult să aiba unul. Poate acest articol le ajută în vreun fel.