Ce fel de babă sau moș îți dorești să fii?

Prin 2010, scriam un articol foarte optimist despre cum mă văd la pensie. De atunci au trecut 5 ani și multe, prea multe (mi) s-au întâmplat și recunosc că am mai pierdut din optimismul ăsta. Iar în lumina umbra ultimelor evenimente e chiar un act de optimism să te gândești la o bătrânețe frumoasă.

Dar haideți să-l facem împreună. Unul din punctele de pe lista mea din 2010 era ăsta:

Aş călători, dacă pensia mi-ar permite şi n-ar trebui să o dau pe toată pe medicamente.

Cred că la orice întrebare legată de timp liber aș putea da un răspuns care să conțină cuvântul „călătorie” în el. Doar că știm cu toții că pentru a călători ai nevoie de un lucru esențial: de bani. Și, sincer, câți dintre bătrânii din România își permit să ducă o bătrânețe plină de călătorii? Acum, în zilele noastre, foarte puțini, poate nesemnificativ de puțini. Știm din nou, cu toții, de ce se întâmplă asta, nu mai intrăm în detalii și nu ne mai enervăm pentru că eu, cel puțin, așa m-am săturat să mă plâng. Și pentru că m-am săturat, vă reamintesc că putem face ceva pentru a nu ajunge în situația bătrânilor din zilele noastre. Putem să luăm problema în propriile mâini și să ne asigurăm că la bătrânețe vom avea bani să facem ce vrem. Să ne deschidem o pensiune, să grădinărim, să facem voluntariat, să tricotăm, să ne plimbăm, să ne bem ceaiul cu prietenii într-o ceainărie cochetă, să ne bucurăm de nepoți și să ne putem permite să le cumpărăm ce-și doresc, să trăim bine fără să ne dăm toată pensia pe medicamente, fără grija zilei de mâine și fără să trebuiască să ne întrețină copiii și să stăm pe capul lor. Nu știu voi, dar pe mine gândul de a fi o întreținută, chiar și la bătrânețe, mă cam îngrozește. Îmi place să am banii mei.

Probabil cunoașteți care e soluția pentru toate astea: o pensie privată. Despre piloanele 1 și 2 sigur știți deja, că-s obligatorii, dar pilonului 3 poate nu-i acordați destulă atenție. Am mai vorbit pe blogul ăsta de multe ori despre asigurări de sănătate, despre pensii private și despre cum să ai tu grijă de tine când alții (statul) n-au. Cred cu tărie că salvarea bătrâneții stă într-o pensie privată. V-am mai vorbit despre asigurările și pensiile private de la NN și revin pentru a aduce în atenția voastră campania Timpul nu așteaptă să-ți faci timp. O campanie pentru a vă reaminti că există pensiopedia.ro și că pentru o bătrânețe blândă, așa cum visăm acum, timpul e esențial. Acest timp.

Aflați mai multe de aici. Și pentru că cei de la NN au făcut trei clipuri simpatice, eu vi-l arăt pe cel de jos și vă invit să le urmăriți si pe celelalte două pe site-ul lor.

Dar ca să nu închei așa brusc, mi-ar plăcea să-mi spuneți vouă ce v-ar plăcea să faceți la bătrânețe?