Cât costă sănătatea ta?

Am scris de nu știu câte ori pe blogul ăsta despre faptul că-s prăpăstioasă și uneori excesiv de precaută. Chiar de curând am făcut-o. Nu-mi place să mă ia viața prin surprindere decât dacă are surprize frumoase pentru mine. Pentru cele urâte și neplăcute îmi place să mă pregătesc.

Pentru ce ține de sănătatea mea, sunt cât de cât liniștită. Sunt asigurată în caz de accidente, în caz de invaliditate permanentă din accident, în caz de intervenție chirurgicală din îmbolnăvire sau accident  dar și în caz de afecțiuni grave (Alzheimer). Plătesc o sumă fixă în fiecare lună, iar o dată pe an, la aniversare, o renegociez. Pot să o măresc sau să o micșorez. Vă mai spun doar că dacă voi naște prin cezariană, voi primi o sumă frumușică, suficientă cât să-mi acopere nașterea la o clinică privată. Iar dacă anul trecut, când m-am operat de colecist, aveam polița de peste 9 luni (o aveam doar de 5), primeam suma asigurată de două ori. Adică puțin peste 8000 de lei, pentru că era operație cu risc mai mare.

Multă lume nu are încredere în asigurări, în bănci, în polițe, în brokeri. Mulți au impresia că vor să fie jecmăniți și că băncile le vor doar banii, dar nu se gândesc că dacă dau banii ăia, li se pot întoarce dublu în caz de ceva nasol. Mie mi-a spus șeful meu despre asigurarea lui de viață și mi-a stârnit interesul. Dar n-a știut să-mi răspundă la întrebări sau să mă lămurească în privința aspectelor care mă interesau pe mine. Întâmplarea a făcut ca fix în perioada aia să mă sune un broker și să mă invite la discuții. Dacă de obicei le tai macaroana rapid tuturor celor care mă sună pentru diverse sondaje sau cu oferte sau cu actualizare de date sau mai știu eu ce, de data asta chiar m-am bucurat că m-a sunat cineva. Am stabilit o întâlnire la care m-am dus însoțită de Sotz care are studii economico-financiare, deci știa mult mai bine decât mine ce întrebări să pună și cum să pună problema. Eu m-am dus să le spun doar că am nevoie de bani dacă mi se întâmplă ceva. Să nu rămân fiica ploii și să nu pot produce nimic, să trăiesc pe spatele altora. Nu suport așa ceva. Brokerul mi-a prezentat toate variantele, mi-a vorbit despre toate beneficiile și dezavantajele și mi-a făcut o asigurare de viață cu componentă de sănătate personalizată pe nevoile și bugetul meu. Dacă nu era doamna aceasta, continuam să trăiesc cu gândul că asigurările, brokerii și bancile sunt niște prostii.

Fiind însărcinată, îmi dau seama că mi-ar fi prins super bine și o asigurare de sănătate, care să mă scutească de atâta cheltuială cu analizele. Am calculat că de când sunt gravidă, am cheltuit pe analize și controale la medic în jur de 3500 de lei (v-am zis că-s precaută, da?). Îmi fac analize de tiroidă lunar, plus vizita la ginecolog… se strâng. Dacă aveam o asigurare de sănătate, cu siguranță costurile erau mai reduse, pentru că se ocupa polița de treaba asta. Nici nu trebuia să am bani la mine, doar asigurarea.

Am scris articolul ăsta în primul rând pentru a semnaliza importanța prevenției, a griji pentru sănătatea proprie printr-o asigurare de sănătate. E foarte important să faceți diferența între o asigurare de viață și una de sănătate pentru că-s două lucruri diferite. În al doilea rând, am vrut să subliniez importanța brokerilor – nu costă mai mult să-ți faci o polița de sănătate, de viață, de studii etc dacă apelezi la un broker. Sunt singurii care te pot lămuri și care îți pot personaliza un produs care să coincidă cu nevoile tale și cu bugetul pe care ești dispus să-l aloci. Ei știu tot ce îți pot oferi și sunt interesați să nu te lase să pleci până nu ești mulțumit pe de-a-ntregul. Al treilea motiv e că Stein Bestasig a înțeles cât de greșit sunt percepuți și brokerii și asigurările de sănătate în România și au conceput o aplicație care să vă demonstreze cât de mult timp pierdeți cu informarea pe cont propriu, fără a discuta cu un broker înainte. Nu zice nimeni să nu vă documentații înainte de a trece la fapte, dar decizia va fi mai rapidă odată ce vi se clarifică anumite lucruri, pe care le puteți verifica după discuție.  Aplicația o puteți găsi aici și dacă găsiți drumul corect puteți câștiga un SmartWatch Samsung Galaxy Gear 2 Neo.

9 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge