Cum scriem o recenzie de carte

Termenul „recenzie” e atât de pompos, mai ales când vine din partea cititorilor obișnuiți și nu a criticilor literari. Țin minte că atunci când m-am apucat să scriu despre cărți, fugeam de „recenzie” ca dracul de tămâie pentru că nu voiam să par arogantă sau să îmi arog drepturi și funcții pe care nu le stăpâneam. Totuși, în timp, am înțeles că ceea ce scriu eu despre cărțile pe care le citesc se apropie de definiția din DEX.

RECÉNZIE ~i f. Scurtă analiză cu comentarii și cu aprecieri critice a unei lucrări științifice sau opere de artă. Sursa: NODEX (2002)

Evident, se pot folosi și termenii „analiză”, „comentariu” sau altele care nu-mi vin acuma, dar la urma urmei, tot o părere despre o carte citită rămâne. Contează însă ce conține acea părere, pentru că dacă scrii doar despre subiect, fără nici o intervenție personală, se cheamă că faci un rezumat.

Există o grămadă de schelete pe net, pe baza cărora poți construi o recenzie, o grămadă de întrebări la care poți răspunde pentru a încropi o recenzie. De cele mai multe ori e nevoie să explici titlul, background-ul cărții, poate un pic și despre autor, dacă viața lui are mare legătură cu subiectul cărții, personajele evident, întâmplările etc. Ce cred, însă, că nu trebuie să lipsească din nici o recenzie de pe bloguri e părerea personală. Impresia pe care ți-a lăsat-o ție cartea sau poate personajele sau poate turnura pe care a dat-o autorul subiectului.

Eu nu prea țin cont de nici o structură când mă apuc să scriu despre o carte, dar le încep mereu cu originea dorinței de a o citi. Unde am auzit prima dată despre ea, când și de ce mi-a stârnit interesul. Cum am mai spus într-o recenzie trecută, poate pe alții nu-i interesează detaliul ăsta, dar pentru mine e cumva important să notez și informația asta. Din următorul paragraf, deja mintea mea nu mai ține cont de reguli, de ce puncte ar trebui să ating, pur și simplu îmi las impresiile să curgă, de cele mai multe ori pe baza celor mai puternice amintiri sau pe baza citatelor pe care le-am extras din carte. Uneori mai notez impresiile pe telefon sau pe marginea cărții, dacă e în format tradițional de hârtie, în timp ce citesc. Nu explic mereu titlul, decât dacă mă intrigă în mod deosebit sau dacă consider că cititorii au nevoie de explicația asta. De povestit, uneori povestesc tot ce se întâmplă într-o carte, cu menționarea faptului că recenzia conține spoilere – o fac pentru că nu vreau să uit nimic – alteori sunt mai sumară și îi las cititorului plăcerea să descopere singur.

Deși nu citesc recenzii foarte des, îmi aleg lecturile pe diverse criterii (care și pe mine mă nedumiresc câteodată), dar când citesc, apreciez părerea personală și argumentele proprii mai mult decât orice. Alea sunt detaliile care ma pot convinge să citesc o carte sau nu. Dacă lipsești tu din recenzie, nu mă convingi de nimic, nici măcar să citesc recenzia, darămite cartea. Și bănuiesc că toată lumea care scrie despre cărți caută să-i convingă și pe alții să citească o anume carte, nu?

Păreri? Practici? Metode? Sunt curioasă de cum fac alții și ce reguli au.