Discursul urii violează libertatea de exprimare

Așa-i că dacă aș scrie ceva de genul „Nu toată lumea ar trebui să se bucure de libertatea  de exprimare.” sau „Nu toți ar trebui să aibă dreptul la o părere.” mi-ați sări în cap? Ba da, așa-i și ați avea dreptate. Ori avem drepturi egale toți ori nu mai avem. Totuși, sunt cazuri în care aproape fiecare dintre noi a dat la un moment dat peste cineva căruia să-i facă ce scrie în poza de mai jos:

high-five-chair
Subiectul libertății de exprimare, mai ales pe internet, e deosebit de sensibil, dar tocmai pentru că mă bucur de privilegiul ăsta, aștern și eu o părere vis-a-vis de subiect. Libertatea de exprimare de foarte multe ori se rezumă la injurii, jingiri, discriminări, insulte, afronturi, atacuri la persoană, umiliri și alte sinonime cu cuvintele astea. Se întâmplă pe bloguri și pe toate site-urile care permit comentarea. Chiar acum câteva zile vorbeam cu Teodora despre răutațile gratuite pe care unii anonimi (sau nu) le lasă în rubrica destinată interacțiunii. Oamenii, fără să știe cel mai simplu lucru despre tine sau presupunând că te-au decodificat ei în urma unui text sau a unei acțiuni, își permit să arunce cu noroi, să te umple de sânge virtual prin comentarii, să-ți servească porții generoase de carne, sa-ți injure familia, morții și raniți și spitalizații, doar pentru că anonimatul sau un ID îi dau puterea de a se ascunde. Că în față sunt foarte puțini cei care chiar ar articula cuvintele pe care le scriu.

then-speak-it

Și cum toate s-au potrivit, chiar ieri ascultam EuropaFM în drum spre lucru și am surprins o intervenție a lui Cătălin Tolontan care a spus niște chestii foarte, foarte interesante și adevărate.  Puteți asculta înregistrarea emisiunii aici, dacă selectați data marti, 19 mai, ora 9:15, de la minutul 1:29 până la minutul 4:00

Dacă nu aveți cum să ascultați, o să rezum eu ideile expuse. Cătălin Tolontan vorbea în intervenția sa despre faptul că de 3 luni, pe gsp.ro nu mai sunt permise comentariile discriminatorii de nici un fel. În februarie a scris articolul acesta care explică mai pe larg ce se întâmplă la Gazeta Sporturilor și ce se urmărește prin această moderare asiduă pe care o fac 5 oameni zi și noapte.

Am ajuns la concluzia că e nevoie să facem acest lucru pentru că:
1. Jurnaliștii care citesc tot timpul revărsarea de mizerie din subsolul materialelor încep să se cenzureze, încep să nu mai adopte puncte de vedere radicale sau curajoase pentru că le e teamă de ceea ce urmează în comentarii.
2. Oamenii care citesc comentariile respective ajung să fie îngrețoșați, se încarcă negativ, ajung să nu mai citească nu numai comentariile, să nu mai comenteze ei înșiși, să nu mai creadă în interacțiune și în dezbatere, ceea ce este o mare problemă, și să nu mai dea credit articolului în sine.
3. Cei despre care scrii sau pe care îi intervievezi, din cauza comentariilor murdare, ajung să aibă rezerve în a-ți mai da interviuri sau în a-și exprima curajos punctele de vedere.

Veți putea aduce argumentul că presa din România suge (scuzați-mi limbajul popular) și merită curentată din când în când. Nimic mai adevărat și-s de acord cu argumentul pentru că mă îngrozesc zilnic de inepțiile debitate de așa-ziși jurnaliști de tipul „click aici, o să rămâi prost dacă nu citești.” Totuși, țara asta mai are și jurnaliști adevărați care încă își fac meseria cu pasiune și n-ar trebui băgați în aceeași oală cu toate scursurile care își vând sufletul pe titluri de genul. Și oricum ar fi, comentariile astea, în 80% din cazuri sunt orientate către subiectul articolului decât către cel care scrie. Sau către alți comentatori. Și cred că la comentariile astea se referă Tolontan.

Quotation-Jim-C-Hines-freedom-stupidity-speech-consequences-saying-Meetville-Quotes-116157

Toate cele 3 puncte enumerate mai sus se aplică și blogurilor personale, culinare, literare, de IT sau orice altă nișă. Pentru că păreri avem toți, însă sunt foarte puțini cei care se opresc să întrebe „de ce spui asta?” sau „ce-ai vrut să spui cu aialaltă” sau să îți dea un argument pentru  care nu ai dreptate. Nimeni nu atacă ideea, ci persoana și asta-i cel mai greșit lucru. Recunosc că și eu fac asta de multe ori, dar niciodată nu mă duc pe vreun blog sau pe vreun site și să împroșc cu venin sau să arunc cu roșii. Pentru că am loc de alții pe tot internetul ăsta și dacă nu-mi place ceva, în 90% din cazuri închid și nu mai deschid site-ul ăla în veci.

De 8 ani de când am blogul ăsta, am avut poate 20 de comentarii răutăcioase, cu injurii, cu ocări și cuvinte urâte. 20. Nu mai mult. Nu pentru că le-aș fi moderat, că asta oricum fac și în sufrageria mea nimeni nu vine să facă treaba mare, ci pentru că pur și simplu nu au existat. S-a scris de rău despre mine pe alte bloguri, dar am învățat că nu toată lumea merită atenția mea și sângele rău pe care mi-l fac.

Am sărit de la o idee la alta, poate mi-a lipsit coerența, dar ideea generală a acestui articol e că suntem mult prea liberi în exprimare și nu întotdeauna judecăm cu capul, ci cu prima impresie. Și aruncăm cu vorbe doar pentru că putem, fără să ne gândim sau să ne pese că poate omul ăla care a scris sau despre care e vorba în articol are și el niște motive, un context și poate povestea nici nu-i întocmai cum citim.