100 de copii cu cancer, super staruri de 1 iunie

Mă uit la titlul ăsta și încerc să cuprind cu mintea și cu sufletul cifra, substantivele, boala, ideea, ziua. Mi-e greu. De fapt mi-e foarte greu de la o vreme încoace să alătur cuvântul „copil” cu cuvântul  „cancer”. Nu treceam nepăsătoare  pe lângă ele nici până acum, dar de 6 luni încoace mă terorizează alăturarea termenilor. Copii cu cancer e un non-sens, și totuși…

1 iunie e ziua tuturor copiilor, a celor bolnavi și a celor sănătoși de-o potrivă. Atâta doar că cei bolnavi au mai puține motive de sărbătorit. Sunt privați de atâtea bucurii, de libertatea de a fi copii, de libertatea de a trăi în voie, încât cu greu mai găsesc un motiv să-și lase sufletele să explodeze de fericire. Cumva, bănuiesc că găsesc ei o cale, că resursele inocenței sunt inepuizabile. Sper. Îmi doresc să fie așa. Chiar dacă numai pentru o zi.

Copiii bolnavi de cancer de la Institutul Oncologic București și Institutul Clinic Fundeni se pregătesc de Ziua Copilului într-un mod inedit. Asociația Spitale Curate împreună cu cele doua Institute le pregătesc un eveniment care să-i transforme în super staruri. În ambele spitale se vor monta scene și pasarele, covoare roșii și lumini pentru a le oferi copiilor decorul perfect pentru a străluci. Și o vor face prezentând moda, iar la finalul fashion show-ului vor fi răsplătiți cu o grămadă de surprize.


Totuși, evenimentul ăsta nu se poate realiza fără fondurile necesare. Toți cei peste 100 de copii au nevoie de costume pentru a deveni super staruri, iar pentru asta e nevoie de bani. Cine dorește să doneze și cine vrea să se alăture cumva acestei inițiative de a le aduce un zâmbet pe buze și puțină uitare în suflet, o poate face în contul Asociației Spitale Curate:

RO 46 RZBR 00000 6001 694 9927 – deschis la Reiffeisen Bank

Ziua cu fapte bune, așa se numește acest eveniment, nu înseamnă doar această activitate cu copiii, ci și informarea lor cu vedere la o alimentație sănătoasă, la o igienă corespunzătoare și consiliere în privința protejării împotriva unor infecții ce pot apărea în timpul șederii lor în spital și după plecarea lor de acolo. Despre realizările de până acum ale Asociației puteți citi pe pagina de Facebook, despre eveniment pe pagina Ziua cu fapte bune, iar dacă doriți să ajutați, vă puteți implica. Iar la Ileana Andrei, musai să citiți despre inițiatoarea acestui proiect și dorința din spatele lui.