Cum m-am hotărât să devin cetățean german
Că să fie clar: ÎNCĂ NU SUNT cetățean german.
Însă nu pot spune că mi-am dorit foarte tare să am cetățenia. Adică în afară de pașaportul german care deschide ușile mai multor țări nu vedeam nici un alt beneficiu. Până de curând.
Nu știu cât de la curent sunteți cu ce se întâmplă în Germania și în politica de aici (nici eu nu sunt super informată, dar citesc știri și discut cu prieteni), dar lucrurile arată destul de nasol. Nu grave, cel puțin nu încă, dar nici înainte de Hitler nu păreau prea amenințătoare. Se întâmplă că extrema-dreaptă (sau neo naziștii) se întâlnește pe ascuns cu extremiștii radicali de dreapta și plănuiesc deportarea în masă a tuturor expaților. Lumea iese în stradă și strigă ‘Nie Wieder’.
CORRECTIV, o companie media orientată spre interesul public care sustine democrația și jurnalismul de investigație, a descoperit că partidul de extremă dreapta AfD s-a întâlnit pe ascuns la Potsdam cu:
Aproape 30 de persoane, extremiști de dreapta, oficiali AfD și susținători privați s-au reunit pe 25 noiembrie 2023 în hotelul „Landhaus Adlon”. Au discutat despre expulzările persoanelor cu origini migrante. Întâlnirea pare să fi fost una degajată, cu râsete chiar, în special la descrierile violente.
Discuțiile de la conferință s-au învârtit în jurul unui punct central: expulzarea persoanelor cu culoarea greșită a pielii, cu origine greșită și cu opinii politice greșite. Asta înțeleg radicalii de dreapta prin termenul „remigrare” – vor să decidă ei cine are dreptul să se simtă confortabil și în siguranță în Germania.
În centrul articolului dezvaluitor pare să fie liderul Identitarilor (și angajat al Partidului AfD, în serviciul unui deputat, în rol de asistent de cercetare), al caruit nume nu vreau să îl dau pentru că nu am nevoie de trafic adus de numele lui, dar îl gășiți în articol. Acesta este, conform unei deputate din parlamentul statului Turingian: “un neo-nazist periculos, cu legături care acoperă întregul spectru de extremă dreaptă și are acces la informații la care nu toată lumea are acces”, gen la sistemele informaționale parlamentare, ar putea asculta conversațiile de pe holuri sau afla conținutul comisiilor.
Dacă traduceți articolul veți descoperi o grămadă de detalii despre biografia lui, despre acțiuni, vătămări corporale violente cu care se laudă și mândria de a apăra și goli Germania de paraziți.
Scopul și strategia lui sunt clare și știe exact cine îi sunt adversarii: “Scena de stânga ar trebui eliminată – în special prin cercetare și diseminare țintită a informațiilor.”
Am citit tot și omul nu pare zdravăn la cap, dar e determinat, are un plan, resurse și timp și le investește neobosit în obsesia lui.
Germanii și expatii de-o potrivă nu stau cu mâinile în san. Ies în stradă și își strigă drepturile și cer ca lumea să nu uite. Sloganul manifestanților e ‘Nie wieder ist jetzt’, adică ‘Niciodată din nou este ACUM!’. Și ‘Nie wieder’ e scris deasupra porților de intrare în lagărele de concentrare, cel puțin la cel de la Dachau.
În Berlin, pe 21 ianuarie au fost aprox. 100.000 (DE) de oameni la proteste.
În Hamburg s-au anunțat 10.000, dar la 50.000 (DE) au întrerupt demonstrația că erau prea mulți.
În Köln, 70.000 (DE) au ieșit pe stradă.
În München se vorbește despre 200.000 (DE) și și acolo au întrerupt demonstrația că erau prea mulți.
Pe mine m-ar interesa dacă există ceva ce ar putea pune capăt acestui partid și crezului lui. Știu că există legi și pedepse grele pentru oricine mai are idei ca ale mustaciousului și chiar dacă sunt, cred că nu e safe să ne bazăm pe presupuneri până nu sunt puse în practică și AfD-ul cu simpatizanții lui sunt istorie. Asta mai scrie în articol, referitor la grija mea:
În cazul în care AfD ar fi interzis, rolul lui … s-ar putea dovedi relevant: Acest lucru se datorează faptului că, în procedurile de interdicție, nu se pune doar problema dacă un partid reprezintă o poziție anticonstituțională. Depinde și dacă încearcă să implementeze această poziție într-o manieră agresivă, militantă.
Și întorcându-ne la titlu, Germania a votat saptamana trecută o lege (EN) conform căreia expatii nu mai trebuie să aștepte 8 ani pentru a aplica pentru cetățenie, ci doar 5. Noi suntem de 8 ani aici însă nu ne-am bătut prea tare capul cu asta. Avem de dat examenul de limba B1 și examenul de integrare. Depus actele și așteptat. Îndeplinim toate celelalte condiții.
8 Comments
Maya
Din ce stiu conteaza anii cat ai contribuit cu bani aici nu de cat timp esti in tara.
Eu am luat cetatenia anul trecut. Totusi ma gandesc ca pentru astia tot not german ramin ca singurul act german e buletinul.
Cand iei cetatenia au o lista cu toate grupurile extremiste din tara (extrem de multe) si trebuie sa declari ca nu ai fost sau esti pe acolo.
In ultimii 2 ani dureaza extrem de mult procesul. Sa ajungi sa dai examenul pentru cetatenie astepti 2 luni si pe putin alte 2 pentru rezultat. Apoi cu toate actele este 6 luni de asteptare.
Normal ar dura cateva saptamani examenul si 2 luni cu actele.
Tomata
Noi am lucrat amandoi din primul an in care am emigrat, deci asta nu e o problema.
Cat despre cat de mult dureaza, din pacate stim ca dureaza o eternitate. Insa totusi avem sperante pentru ca Olaf a promis sisteme de comunicare intre institutiile statului si perioada mai rapida de procesare. sa vedem daca ii si iese.
Veronica
De anul asta, cu treaba cu 5 ani, tind sa spun ca nu va reusi:)
Succes totusi sa se rezolve rapid
Tomata
si eu sunt curioasa…
Diana
Mult succes, poate fi un proces indelungat dar sigur satisfacator. Inteleg de ce nu ai cautat informatii despre cetatenie pana acum, dar daca planul vostru este ramaneti este un pas important. Altfel te simti cand ai ceremonia de cetatenie, intradevar ‘primit’ si ‘integrat’ in societate. Nu stiu cum se procedeaza in Germania, dar in UK e f frumos. Si pentru fiica voastra este un pas important.
Legat de demonastratii, m-am bucurat f mult cand am vazut imaginile, e bine ca extremismul nu este acceptat – desi ei sunt f ‘galagiosi’ Am facut din pacate greseala sa intru si la comentariile de pe IG, si la fel de mult m-am intristat cand am vazut (multe) comentarii negative… Parca lumea reala filmata pe strada si lumea ‘ireala’ online sunt doua lumi separate si realitati paralele. Sper ca totusi situatia sa se remedieze, si ma bucur ca oamenii demonstreaza pentru asta.
Tomata
Am cautat informatii, doar ca nu era o prioritate sa devenim cetateni. Si oricum pana anul asta nu s-ar fi putut pentru ca nu aveam 8 ani.
Acum ar trebui sa fie mai usor. Insa va dura, intr-adevar foarte mult.
Greta
Baftă și răbdare! Pe vremea mea (când eram tânără și-n putere, hihi), a durat o lună și 4 zile de la momentul depunerii actelor până la primirea certificatului de încetățenire. Dar asta a fost acum aproape 8 ani, și eram într-un oraș mic (trebuie să aibă și chestia asta cu orașul mic niște avantaje :D).
Spunea cineva mai sus că pentru nemți tot non german rămâi, chiar și cu Ausweis; aș spune că nu e tocmai așa. Cei mai mulți nemți cu minimă instruire știu ce presupune acordarea cetățeniei: să le vorbești limba, să ai idee de cultura lor, să ai serviciu, să respecți legea și lista ar putea continua.
Or pentru ei, asta nu e deloc puțin. Și eu zic că se simte.
Tomata
Am asteptat atata… mai asteptam 🙂