Cum m-am hotărât să devin cetățean german

Că să fie clar: ÎNCĂ NU SUNT cetățean german.

Însă nu pot spune că mi-am dorit foarte tare să am cetățenia. Adică în afară de pașaportul german care deschide ușile mai multor țări nu vedeam nici un alt beneficiu. Până de curând.

Nu știu cât de la curent sunteți cu ce se întâmplă în Germania și în politica de aici (nici eu nu sunt super informată, dar citesc știri și discut cu prieteni), dar lucrurile arată destul de nasol. Nu grave, cel puțin nu încă, dar nici înainte de Hitler nu păreau prea amenințătoare. Se întâmplă că extrema-dreaptă (sau neo naziștii) se întâlnește pe ascuns cu extremiștii radicali de dreapta și plănuiesc deportarea în masă a tuturor expaților. Lumea iese în stradă și strigă ‘Nie Wieder’.

CORRECTIV, o companie media orientată spre interesul public care sustine democrația și jurnalismul de investigație, a descoperit că partidul de extremă dreapta AfD s-a întâlnit pe ascuns la Potsdam cu:

Aproape 30 de persoane, extremiști de dreapta, oficiali AfD și susținători privați s-au reunit pe 25 noiembrie 2023 în hotelul „Landhaus Adlon”. Au discutat despre expulzările persoanelor cu origini migrante. Întâlnirea pare să fi fost una degajată, cu râsete chiar, în special la descrierile violente.

Discuțiile de la conferință s-au învârtit în jurul unui punct central: expulzarea persoanelor cu culoarea greșită a pielii, cu origine greșită și cu opinii politice greșite. Asta înțeleg radicalii de dreapta prin termenul „remigrare” – vor să decidă ei cine are dreptul să se simtă confortabil și în siguranță în Germania.

În centrul articolului dezvaluitor pare să fie liderul Identitarilor (și angajat al Partidului AfD, în serviciul unui deputat, în rol de asistent de cercetare), al caruit nume nu vreau să îl dau pentru că nu am nevoie de trafic adus de numele lui, dar îl gășiți în articol. Acesta este, conform unei deputate din parlamentul statului Turingian: “un neo-nazist periculos, cu legături care acoperă întregul spectru de extremă dreaptă și are acces la informații la care nu toată lumea are acces”, gen la sistemele informaționale parlamentare, ar putea asculta conversațiile de pe holuri sau afla conținutul comisiilor.

Dacă traduceți articolul veți descoperi o grămadă de detalii despre biografia lui, despre acțiuni, vătămări corporale violente cu care se laudă și mândria de a apăra și goli Germania de paraziți.

Scopul și strategia lui sunt clare și știe exact cine îi sunt adversarii: “Scena de stânga ar trebui eliminată – în special prin cercetare și diseminare țintită a informațiilor.”

Am citit tot și omul nu pare zdravăn la cap, dar e determinat, are un plan, resurse și timp și le investește neobosit în obsesia lui.

Germanii și expatii de-o potrivă nu stau cu mâinile în san. Ies în stradă și își strigă drepturile și cer ca lumea să nu uite. Sloganul manifestanților e ‘Nie wieder ist jetzt’, adică ‘Niciodată din nou este ACUM!’. Și ‘Nie wieder’ e scris deasupra porților de intrare în lagărele de concentrare, cel puțin la cel de la Dachau.

În Berlin, pe 21 ianuarie au fost aprox. 100.000 (DE) de oameni la proteste.

În Hamburg s-au anunțat 10.000, dar la 50.000 (DE) au întrerupt demonstrația că erau prea mulți.

În Köln, 70.000 (DE) au ieșit pe stradă.

În München se vorbește despre 200.000 (DE) și și acolo au întrerupt demonstrația că erau prea mulți.

 

Pe mine m-ar interesa dacă există ceva ce ar putea pune capăt acestui partid și crezului lui. Știu că există legi și pedepse grele pentru oricine mai are idei ca ale mustaciousului și chiar dacă sunt, cred că nu e safe să ne bazăm pe presupuneri până nu sunt puse în practică și AfD-ul cu simpatizanții lui sunt istorie. Asta mai scrie în articol, referitor la grija mea:

În cazul în care AfD ar fi interzis, rolul lui … s-ar putea dovedi relevant: Acest lucru se datorează faptului că, în procedurile de interdicție, nu se pune doar problema dacă un partid reprezintă o poziție anticonstituțională. Depinde și dacă încearcă să implementeze această poziție într-o manieră agresivă, militantă.

Și întorcându-ne la titlu, Germania a votat saptamana trecută o lege (EN) conform căreia expatii nu mai trebuie să aștepte 8 ani pentru a aplica pentru cetățenie, ci doar 5. Noi suntem de 8 ani aici însă nu ne-am bătut prea tare capul cu asta. Avem de dat examenul de limba B1 și examenul de integrare. Depus actele și așteptat. Îndeplinim toate celelalte condiții.

 

sursa imagine Ignacio Rosaslanda/Berliner Zeitung: