Cum era cat pe ce sa ne cumparam o casa
Am vazut-o pe 17 octombrie. Eu m-am indragostit de ea cum am vazut-o, sotului i-a luat un pic mai mult.
Ne-am dus acasa, ne-am sfatuit, ne-am insufletit si ne-am decis sa ii scriem lui ca vrem sa fie a noastra.
El a spus ca ei ne-au acceptat.
Erau cateva hopuri despre care ne-am spus unii altora cand am vizitat-o: eu nu aveam al treilea fluturas de salariu decat in decembrie, pana atunci nu puteam aplica pentru credit pe ambele salarii, ei urmau sa o elibereze doar in decembrie 2021.
Au fost de acord. Am fost si noi de acord.
El ne-a pus in legatura cu consultantul financiar sa ne evalueze pentru a se asigura ca ne calificam pentru un credit.
Ne calificam, dupa ce primeam eu al treilea fluturas.
Am mai vorbit cu el la telefon, ne-a spus care e procedura si ca va trebui sa platim casa pana in februarie 2021.
Am fost de acord dupa ce i-am reamintit ca trebuie sa asteptam pana in decembrie ca sa aplicam pentru credit.
Ni s-a trimis draftul de contract, n-am inteles nimic, ni l-au citit vecinii nemti, nici ei n-au inteles prea multe, am vorbit cu un avocat. Am inteles, am cerut schimbarile propuse de el si am mai spus ca nu putem semna contractul de cumparare pana nu obtinem creditul sau macar acordul bancii. I-am mai spus ca putem trimite toate actele necesare si ultimul care va ramane de trimis va fi fluturasul meu.
El a fost de acord.
Am trimis actul lipsa la 5 minute dupa ce mi-a fost inmanat, pe 11 decembrie, intr-o vineri.
Am primit raspuns ca totul pare in ordine, dar totusi sa-l intreb pe el daca noi vom fi cei care o vor cumpara.
I-am scris lui luni si i-am spus ca actele sunt trimise si ca sper ca raspunsul la intrebarea de mai jos e “da”.
El n-a raspuns la emailul meu.
Eu am sunat dupa doua zile.
Mi-a raspuns doar la a doua intrebare, a spus ca revine cu raspunsul la prima. A doua intrebare era legata de comisionul lui.
Venea deja vacanta de Craciun, nimeni nu mai depunea nimic nicaieri.
Eu am fost frustrata.
A venit 4 ianuarie, am trimis un mail. Mi-am exprimat frustrarea si am cerut mai multa transparenta “avand in vedere ca noi va platim pe toti”.
Cand am ajuns acasa, am primit email de la el: vanzatorii s-au decis pentru alt cumparator.
Am fost usurata.
A doua zi am jelit un pic dupa casa de care m-am indragostit si pe care am decorat-o deja in cele trei luni de cand am vazut-o pentru prima oara.
Sfarsit.
Am scos din textul asta tot stresul, toate emotiile, toate sperantele, tot entuziasmul pentru viitoarea noastra viata acolo, toata injosirea pe care am simtit-o cand ne-am dat seama ca ne-am zbatut degeaba si am fost luati de fraieri si nimanui nu i-a pasat de noi.
18 Comments
kio
Am văzut multe case anul ăsta, am făcut multe oferte, am întâlnit oameni de toate felurile și am citit mult. Din ce povestești, pare că ați ratat o (mare) țeapă. Cel mai mare red flag e rapiditatea cu care s-a mișcat vânzătorul, că v-a trimis la oameni aleși de el și, mai ales, că ați primit draftul de contract fără să aveți confirmarea scrisă de la bancă că veți primi creditul – nu cea tentativă, ci confirmarea pe care o dă banca după ce a primit documentele casei (Grundbuchauszug-ul și altele) și au vizitat și ei casa.
Un proces relativ normal arată așa:
– ofertă de cumpărare cu confirmare tentativă de la bancă că sunteți solvabili. La o casă bună de obicei sunt mai multe oferte – am auzit și de 30 de oferte
– acceptarea ofertei de către vânzător
– aducerea unui Gutachter care să verifice casa și să vă confirme că e totul în regulă – cine refuză (și am avut oameni care au refuzat) clar are ceva de ascuns.
– trimiterea tuturor documentelor pentru bancă
– o vizită de la bancă în casă (posibil să nu se întâmple zilele astea dacă documentele sunt super în ordine)
– confirmarea scrisă de la bancă că veți primi creditul pentru casa asta. Posibil voi să fiți solvabili, dar banca să considere casa mult prea scumpă sau că are prea multă nevoie de renovări
– cerere semnată către notar de la voi și de la vânzător că vreți să începeți procesul de cumpărare a casei
– notarul face draftul de contract după ce a primit și el aceleași documente ca și banca. Tot notarul primește feedbackul pe contract și updatează. E singura entitate care lucrează cu contractul
– abia apoi se stabilește data semnării contractului
– după semnat, notarul începe procedurile să schimbe proprietarul
Bănuiala mea e că ori casa avea probleme structurale ori urma să vă treacă o autostradă în curând pe la geam ori era ceva dubios prin acte.
Dacă tot am scris atâta, nu pot să plec fără niște recomandări:
1. Cartea asta este aur pentru creditele de casă: Immobilienfinanzierung für Selbstnutzer de Gerd Kommer
2. Să găsiți un Finanzberater al vostru. Pentru maximă siguranță, există Honorar berateri pe care îi plătiți la oră și nu își iau comision de la bănci. Nu am folosit, dar toată lumea îi laudă că sunt imparțiali și o să fie și creditul mai mic cu comisionul pe care și l-ar fi luat de la bancă.
3. Oamenii de pe reddit.com/r/finanzen sunt foarte săritor. Dacă filtrezi după Immobilien găsești povești, sfaturi, întrebări
Mult succes!
Tomata
Nu am explicat multe lucruri in postul meu tocmai pentru ca povestea e atat de lunga incat l-am scris mai mult pentru a marca cumva evenimentul, dar si destul de pe repede inainte ca sa nu mai sufar inca o data. vad ca trebuie sa o fac in comentarii.
Nu a fost teapa deloc. Casa se vindea repede pentru ca actualii cumparatori trebuiau si ei sa plateasca o alta casa a unei doamne care avea nevoie de bani pentru a-si construi si ea casa ei. Deci nu era nici o hiba la casa, dar banii trebuiau sa circule astfel incat 3 familii sa isi poata cumpara casa dorita.
NU vreau sa generalizez, dar cel putin in toate povestile pe care le-am auzit de la oamenii cu care am vorbit si care si-au cumparat case sau apartamente aici, procesul decurge astfel:
– proprietarul decide daca vrea sa isi vanda casa singur sau sa apeleze la o agentie. in cele mai multe cazuri apeleaza la o agentie pentru ca e mai comod si pana anul trecut cumparatorul platea comisionul. de anul asta se imparte la jumatate.
acesti proprietari au angajat o agentie care a facut treaba pentru ei: marketing, vizualizari, comunicare cu potentiali clienti. Noi am gasit casa pe un site de imobiliare, le-am scris, ne-am dus sa o vedem, ne-a placut, am trimis mail, am spus ca ne dorim sa o cumparam, au acceptat.
– pretul casei era fix, nu exista loc de oferta, am intrebat daca e negocialbil – NU. si, din nou, din tot ce stiu de la oamenii cu care am vorbit, daca neamtul spune “fest Preis” nu e loc de tocmeala. nu a existat nici o clipa depunerea de oferta.
– faza cu draftul de contract a fost greseala noastra pentru ca noi ne-am fi grabit sa semnam doar ca sa fim siguri ca ne ramane casa noua, fara a fi mers la banca. noroc ca am vorbit cu un avocat care ne-a tras de urechi si ne-a spus sa nu ne aruncam in asa ceva fara sa obtinem creditul. nici nu se putea obtine creditul inainte ca eu sa am al treilea fluturas. de aceea trebuia sa asteptam cu semnarea contractului dupa ce semnam contractul cu banca. prin urmare i-au ales pe ceilalti pentru ca pt ei lucrurile probabil au mers mai repede.
– descrierea procesului bancar poate fi asa cum zici, insa noi n-am ajuns acolo, pentru ca Finanzberaterul nici n-a mai depus actele noastre la banca, avand in vedere ca le-a depus pe a celorlati.
chiar nu cred ca era nici o teapa legata de casa, arata impecabil si era foarte bine intretinuta, plus ca nu era casa veche, ci din 2006. contractul, asa cum l-a citit avocatul a spus ca e foarte bine intocmit, insa ne-a sugerat sa mai intrebam niste chestii sau sa completam noi o suma intr-un anumit loc.
singura teapa si nesimtire a fost ca au jucat la dublu si asa cum ne-au spus la inceputul discutiilor: cumpara casa cine ajunge primul la notar si aia n-am fost noi din cauza fluturasului. casa a fost vanduta acum o saptamana si jumatate, deci procesul cu ceilalti era inceput cel putin de anul trecut, cu credit cu evaluari cu tot tacamul facut si jegul de agent imobiliar ne-a lasat sa ne strofocam cu mailuri si adunatul actelor, cand putea lejer sa ne spuna: ne pare rau, casa va fi cumparata de altcineva.
Alabala
Noi am vrut sa inchiriem o locuinta. Era la subsol, cam intunecata, cam rece, cam mare si bineinteles goala (avea totusi mobila de bucatarie). Am stabilit un pret si a ramas sa ne mai gandim. Dupa cateva ore suna. Ne-a gasit si mobila. Ok, o luam! Ca apoi sa il sunam si sa ne spuna ca stiti, da’ nu, eu nu, voi nu…
Tomata
🙁 am mai citit o gramada de povesti de astea de groaza pe facebook in comentarii la linkul asta. 🙁 mi se pare ca e una dintre marile incercari ale vietii sa iti cumperi o casa oriunde in lumea asta.
Mike
Iarta-ma,insa povestea ta nu prea are sens: cum putea accepta seller-ul oferta voastra atat timp cat nu erati inca aprobati pentru loan?
Vand real estate in America de aproape 20 de ani, aici intai mergi la loan officer sa vezi pentru ce suma te califici- cat house iti poti permite sa cumperi- dupa care agentul pe care l-ai angajat incepe sa caute proprietati in price range-ul pt care esti aprobat. Altfel este pierdere de timp pt toata lumea implicata.
In Germania cum functioneaza lucrurile astea, poti merge as vezi case si sa faci oferte daca nu esti aprobat pentru loan?
Tomata
am explicat in comentariul de mai sus cum a fost cazul nostru si ce s-a intamplat. in Germania prima data vezi casa, te duci cu pretul ei la un consultant financiar care iti introduce datele intr-un soft si pe baza lor iti spune care banca iti dau sau ar putea sa iti dea creditul. cum am spus mai sus, nu am facut nici o oferta pentru ca pretul era fix si nu incapea discutie de negociere.
Danurz
Hello Tomata. 🙂 Cate bordeie atatea obiceie… aici faci o oferta fara sa vezi banca. Daca ei accepta se merge la notar (tot fara credit acordat. De aici vanzatorul nu te mai poate scoate din schema aproape nicium) si se semneaza un contract preliminar cu o clauza de reziliere daca nu reusesti sa obtii creditul. Si ca idee dureaza minim 3 luni intre oferta scrisa si semnatura care te face proprietar.
Pentru Mike: Cred ca USA e complet diferita fata de Europa in tot ce inseamna job (niciunde in Europa nu exista cutia in care iti pui lucrurile ca sa pleci intro ora definitiv de la un loc de munca si housing (3 mortgages pe o casa nu cred ca exista in Europa)…
Tomata
heeeeeeei, old friend 🙂
ma bucur sa te citesc! Sora mea, care sta pe langa Lyon, mi-a povestit si ea cam cum e in Franta.
Pare mult mai simplu si mai fair decat aici.
Cautam in continuare, mergem la vizualizari… speram ca pe undeva prin Berlinul asta se ascunde si casa noastra.
Sper ca sunteti bine 🙂
Danutz
Hello,
Pai data viitoare cand mergi pe la sora ta, don’t hesitate to give me a sign. 🙂 Eu stau chiar in Lyon.
Tomata
sigur 🙂 cine stie cand o fi asta…
Ioana
Imi pot doar imagina cat de frustrati a-ti fost si ce amar s-a simtit raspunsul, cred ca asta inseamna ca nu era casa ” voastra”. Se realineaza planetele si odata cu primavara o sa apara si casa ;). In + nu e deloc dragut sa te muti in decembrie, crede-ma, eu m-am mutat la jumatatea unui decembrie in care ningea doar cand caram mobila si cutii :)).
Tomata
asa ma consolez si eu, ca nu era a noastra.
lala
Am patit si noi ceva de genu. Am batut palma verbal cu vanzatorul si in timp ce umblam cu actele la banca sa finalizam creditul ne a sunat sa ne zica ca nu mai e valabil pretul😣
Cum zici tu, am decorat o in toate unghiurile si am suferit f mult cand ne dat teapa…Dar dupa o luna cam gasit una si mai si de care ne am indragostit imediat si pe care am si cumparat o🤗
Bine ai revenit! mi a fost dor de tine❤
Tomata
Heeeei, lala! Ma bucur sa te regasesc.
Si ma bucur si ca ati gasit casa viselor, sper din tot sufletul sa o gasim si noi pe a noastra.
Carmen
It wasn t meant to be… De curiozitate cât e o casa în Berlin? Și succes în continuare, o sa vina și a voastră la rand.
Tomata
ca in orice oras, depinde de multi factori: zona, suprafata, conditie etc… dar in medie variaza in jur de 450-500.000 de euro.
Diana
Inteleg perfect.
Inca am tabelul excel cu lista de mobila pentru un apartament care urma sa il cumparam si totul a cazut din motive birocratice.
In momentele respective (a durat cam 2 luni tot procesul) mai ca imi venea sa emigrez in alta tara care nu are atata birocratie.
Dupa care a urmat 2020 cu toate cele ce le implica, inclusiv pierdere de job deci poate mai bine asa.
Mult success in gasirea casei voastre de vis! Este acolo va asteapta 🙂
Tomata
din pacate in toate tarile se poate intampla 🙁
am primit exemple de peste tot cu diverse neplaceri la cumpararea unei case sau apartament.
stim si cazuri in care totul a functionat normal si fara stres puternic, insa nu toti au norocul asta.
iti doresc si tie mult noroc si nervi de fier sa treci cu bine prin cumpararea apartamentului si sa il mobilezi asa cum ai scris in excel 🙂