După ce reguli de publicare funcționează blogul tau?

Am blogul ăsta de 8 ani ( îi va împlini peste o saptămână), așa că am avut destul timp să-mi dau seama ce funcționează, dar mai ales când funcționează pentru el. Și pentru că există două bloguri pe care le observ îndeaproape, atât din punct de vedere al conținutului cât și al comportamentului autoarelor în ceea ce privește publicarea și promovarea articolelor, m-am gândit să-mi pun ideile, observațiile și, poate, sfaturile pe propriul blog pentru a discuta cu voi. Și, de ce nu, poate să mai învăț și eu ceva.

La ce oră îți publici articolul?

Încă de când mi-am făcut blogul, cu foarte puține excepții, îmi scriu articolele cu o seară înainte și le programez pe a doua zi. Articolele care fac excepție de la regula asta sunt advertorialele pe care, de cele mai multe ori, le trimit la aprobat (așa vreau eu, nu așa cer toți), recenziile de cărți pe care le scriu duminică dimineața și le public imediat cum le termin de editat, și articole sporadice  pe care le scriu pe loc când îmi vine o idee și mă găsesc la calculator – asta cred că s-a întâmplat de vreo 3 sau 4 ori în toată activitatea mea de bloggeriță.

Bun, dar toată polologhia asta n-a răspuns la întrebarea de mai sus. Am ales ora 8 dimineața pentru a-mi publica articolele scrise de cu seară pentru că ora asta mi se pare cea mai potrivită. E ora la care oamenii fie au ajuns la serviciu și își beau cafeaua citind bloguri, fie urmează să ajungă la serviciu, așa că la 9 sau 10 când ajung, au deja un articol pe blogul meu. Asta e regula de bază. Am mai avut zile în care am postat și câte două articole pe zi și am ales ora 19 sau 20 seara pentru că în timpul săptămânii cam pe la ora aia oamenii încep să se relaxeze, să frece menta pe net sau să piardă vremea pe bloguri. Nu zic că-i o regulă pentru toată lumea, dar am văzut că la mine asta funcționează cel mai bine. Iar cine e cititor mai vechi, știe că dupa ora 8 sunt rare ocaziile în care totuși mai postez ceva. Sunt cazuri, nu zic nu, dar sunt excepții.

La ce oră îți promovezi articolul pe rețelele sociale?

Eu folosesc doar Facebook, Twitter și Google+ pentru promovare, deși baza e Facebook-ul. Pe Facebook, articolele se preiau automat prin RSS Graffiti, care de la 1 mai își cam dă demisia și rămâne pe atunci să văd cu ce îl înlocuiesc și ce va funcționa pentru mine. Am programat să preia articolele la o ora de când sunt publicate, așa că cei care sunt pe Facebook la ora 9 și au dat Like paginii blogului, au șanse să vadă linkul în timeline. Dacă ajung la lucru pe la 9:30, îl promovez și pe Twitter și pe Google+. Și dup-aia îl las în pace, nu-i mai fac nimic. Sunt o grămadă care practică share-uirea, pe Twitter cel puțin, de două ori pe zi. Eu nu fac așa ceva și-mi miroase a disperare. Pe de altă parte, cred că ora la care share-uiești articolele pe Social Media trebuie analizată și gândită puțin. Că dacă pui articolul pe Facebook la 1 noaptea, s-ar putea să rămâi cu buza umflată, că sunt prea puțini la ora aia care să îl vadă. Iar viața unui status nu-i prea lungă în nici o rețea de socializare.

Cât de frecvent publici articole?

Nu urmăresc prea multe bloguri care postează de mai multe ori pe zi. De fapt cred că nu urmaresc niciunul. Mă obosesc și e prea multă informație pentru mine. Nu e treaba mea, fiecare face pe blogul personal ce vrea mușchiul lui. Eu practic foarte rar publicarea a doua articole pe zi, iar de 3 sau mai multe nici nu va fi vorba vreodată. DAR. Ziceam în introducere că urmăresc două bloguri și din punctul ăsta de vedere. Și pentru că i-am spus că o să scriu despre metoda ei, Anca mi-a permis să-i dau numele. Anca scrie destul de rar uneori, are perioade când n-are inspirație, alteori n-are timp, motive perfect normale. Dar câteodată are din amândouă și ce face? Scrie două articole într-o zi și le publică la interval de 3-4 ore unul de altul, iar a doua, a treia și următoarea zi nu mai publică nimic. Pe lângă faptul că nu dă răgaz cititorilor să îi vadă primul articol, să îl citească, să-l comenteze, să-l digere, nici nu-l păstrează pe al doilea pentru a doua zi când aproape sigur n-are subiect/timp/chef să scrie. Explicația ei e că nu se poate abține să nu îl „lase liber în lume” odată ce l-a scris. E prea entuziasmată și așteaptă să vadă ce zic oamenii. 🙂 O înțeleg, că și pe mine mă roade nerăbdarea când am impresia că am scris ceva ce trebuie musai citit și comentat de cât mai mulți, dar din punct de vedere al publicării, nu mi se pare o mișcare foarte strategică. But then again, stiți… fiecare face ce vrea. Eu doar observ.

Ce faci în zilele moarte?

Nu în general, ci cu blogul. Eu în weekend o las mai moale. Sunt rare sâmbetele când chiar scriu ceva și asta se întâmplă de cele mai multe ori pentru că n-am timp. Sâmbăta e zi de curățenie, dar când nu e, probabil trebuie să facem altceva și nu am vreme de net și blog. Duminica e dedicată recenziilor și am ales-o tocmai pentru că duminica traficul e mai scăzut, lumea are alte preocupări decât să citească bloguri. Și nu vreau să stric o idee bună pe o zi în care riscă să treacă neobservată. Sărbătorile sunt, de cele mai multe ori, zile în care lumea face orice altceva decât să stea pe net. Petrece timp cu familia, iese din casă, merge în excursii etc. Din nou sunt zile moarte în care și eu prefer să fac orice altceva decât să pierd timpul pe net. Mai bine citesc o carte sau văd un film.

Cam astea-s gândurile pe care am putut să le strâng în legătură cu regulile de publicare. Repet: nu-s literă de lege, sunt bazate exclusiv pe observațiile mele. Ce merge pentru mine și cum s-au învățat cititorii cu politica mea de publicare.

Sunt curioasă cum e la voi, deci nu vă sfiiți cu detaliile 😛