10 sfaturi de SEO, suficiente pentru bloguri

Pe grupul de bloggerițe de pe Facebook lumea se agită destul de des cu fel de fel de întrebări irelevante legate de SEO. Recunosc, ma irită puțin să văd că lumea pare foarte preocupată de aspectul ăsta și nu de acela de a scrie corect gramatical, cu diacritice și, evident, conținut bun. Nu zic că nu e bine să te intereseze și partea asta, dar parcă prea multă lume se dă peste cap pentru „Page Rank”, „bounce rate” și alte lucruri total neimportante când vine vorba de bloguri. Când e vorba de site-uri, cel puțin bounce rate-ul e important, că Page Rank-ul e mort demult, dar urmează să vă explic. Și ca să nu avem sprâncene ridicate cu referire la faptul că m-am apucat eu să dau sfaturi de SEO și să îi critic pe alții, aflați că dreptul ăsta mi-l dau cei 8 ani de activitate și experiență în SEO. Nu, nu dețin adevăruri absolute, nu pretind că știu TOT, doar că spre deosebire de cineva care tocmai și-a făcut un blog, are nevoie de ajutor și nu știe să filtreze informația pe care o citește, da, știu mai multe. Să începem.

1. Domeniu propriu – de ce e important să-l ai?

Din punct de vedere SEO, e mai bine indexat de Google decât un .wordpress.com sau un .blogspot.com. La o căutare pe Google, veți vedea că pe primele pagini sunt foarte puține rezultate de pe platformele gratuite în comparație cu domeniile proprii.

2. Tema responsive sau un plugin de mobile

În mod normal m-aș limita doar la tema responsive, dar știu că sunt bloggeri care nu se pricep la partea tehnică și se chinuie singuri să facă una alta pentru blogul lor și schimbarea unei teme poate fi uneori o problemă. Sau poate le place foarte mult tema pe care o au  și nu vor să o schimbe doar pentru că nu e responsive. („Responsive” înseamnă că blogul se vede la fel pe orice dispozitiv e accesat). În cazul în care nu vreți/nu știți/nu vă pricepeți să instalați și să personalizați o temă responsive, vă recomand pluginul ăsta, care va face lectura cititorilor voștri mai ușoară.

3. Heading-uri

E unul dintre factorii de ranking, deci atenție. Fiecare pagină trebuie să aibă un Heading 1. Acesta e titlul. Atenție! Mai multe heading 1 pe o pagină pot dăuna. Unul singur e recomandat, deci pe homepage nu vă lăsați toate titlurile H1 (ale mele sunt H3).

În schimb, pe pagina articolului, titlul trebuie să fie H1.
Dacă aveți subtitluri, folosiți cu încredere H2 și H3. Ce fac heading-urile astea? Îi spun lui Google despre ce e vorba în articol. NU le sufocați cu cuvinte cheie, atrage penalizări.

4. Meta tag-uri

Din toate cele 3 („meta title” sau „page title”, „meta description” și „meta keywords”), doar Page Title-ul contează. Meta descrierea trebuie să fie diferită, adică să nu fie același text pe toate paginile, iar meta keywords trebuie să fie gol, nicidecum înțesat cu cuvinte cheie pentru că, din nou, atrage penalizări (s-a întâmplat asta pentru că foarte mulți abuzau de el, așa că Google-ului i-a ajuns). Unde găsiți meta tag-urile astea? În sursa paginii (ctrl+U). Dacă nu folosiți nici un plugin de SEO, Page Title-ul va fi titlul articolului, iar meta descrierea va fi o bucata de text preluată de Google din articol.

All in One SEO Pack

E cel mai bun plugin de SEO și, după părerea mea, e singurul de care aveți nevoie (pentru SEO). Ce face el? Vă permite să schimbați Page Title-ul, dar să păstrați titlul diferit. De exemplu, eu îmi optimizez foarte puține articole: recenziile de cărți (nu pe toate), articolele de călătorie și alte articole care cred eu că-s importante pentru a fi găsite pe Google. La recenzii, eu scriu la titlu doar numele cărții, dar în câmpurile pluginului adaug și cuvântul „recenzie carte” și numele autorului, iar la meta descriere scriu un text usor diferit față de ce am scris în text. Exemplu:


Spre surprinderea mea, deși în sursa paginii veți găsi Page title-ul <title>Recenzie carte: Scafandrul si fluturele – Jean-Dominique Bauby | Tomata cu Scufita</title>, pe Google se vede așa:


Pentru că așa a decis motorul de căutare să-l preia.

5. Cuvinte cheie

Că tot amintesc de ele. Ce sunt ele? Sunt cuvintele alea căutate de oameni pe Google. De exemplu, dacă eu vreau ca recenzia mea de la Scafandrul și fluturele să apară pe prima pagină, îmi optimizez articolul pentru grupul ăsta. Adică îl folosesc de vreo 3-4 ori în text (maxim, la un test peste 300 de cuvinte), îl bold-uiesc și atât. Sunt suficiente semnale pentru Google ca să priceapă că despre aia e vorba în articol. Apoi, în cazului blogurilor personale, nu toate articolele merită optimizate. E risipă de energie și chiar nu tot ce spui e relevant pentru Google. Iau, ca exemplu, articolele mele despre sarcină. N-am absolut nici un motiv să le optimizez pentru că e vorba despre o experiență personală, peste care lumea poate da căutând diverse lucruri. Ce cuvinte cheie aș putea urmări cu ele? Sarcină, bebe, naștere? Ei aș!, sunt milioane de site-uri care rivalizează pe cuvintele astea. Nu-s naivă să cred că blogul meu va fi vreodată mai tare decât site-urile alea, prin urmare nu mă ambalez. Nici n-am ambiții de-astea. Pe de altă parte, unde nișa e mai mică, la cărți de exemplu, acolo îmi dau puțin silința. Și apropos de asta, recenziile la cărți îmi aduc peste jumătate din traficul de pe google. 🙂

6. URL-uri

Cea mai mare greșeală pe care o poți face din punct de vedere SEO e să ai linkuri de genul ăsta.

Dacă e cazul pe blogul tău și ai wordpress, fugi repede în admin>settings>permalinks și selectează fie a 2-a, fie a 3-a, fie a 5-a variantă.
De asemenea, WordPress-ul oferă posibilitatea de a pune URL-ul pe care îl doriți. De preferință, incercați să scoateți din el cuvintele de legătură, cuvintele în plus. Google-ul nu agreează URL-urile prea lungi. Puteți edita câmpul de sub titlu și fie puneți alte cuvinte acolo (ca la Page Title în All in One SEO Pack, fie păstrați doar câteva din titlu. De exemplu:

7. Page Rank

Toată lumea e obsedată de Page Rank, toată lumea plânge că nu-l are, toată lumea e disperată că nu îi mai crește. Oameni buni, Page Rank-ul nu mai contează. E old story, inutil, zero. Nu vă mai bateți capul cu el. Explicația 1 și explicația 2. Deci potoliți-vă cu el că vă faceți sânge rău degeaba.

8. Bounce rate

Asta-i altă găselniță care le dă de furcă bloggerițelor de pe grup. Alexandra, odată cu articolul ăsta, mi-am amintit că mi-ai cerut o „declarație” pe subiect și am uitat complet să onorez cererea. Dacă nu e cu supărare, o să o las aici și de ai nevoie pe blogul tău, o poți prelua, chiar și fără să precizezi sursa :P. Deci bounce rate-ul, ce e și de de pare atât de important?


Bounce rate-ul, pe care îl găsiți în Google Analytics, în cazul blogurilor va fi întotdeauna mare, enorm chiar. De aici trebuie să înțelegeți că nu e bine să fie mare, ci cât mai mic. Înseamnă că lumea stă mai mult pe site-ul vostru, citește și nu iese imediat cum intră. În cazul blogurilor, lucrurile stau altfel:

a) blogurile sunt actualizate zilnic (săptămânal, lunar), prin urmare cititorii fideli intră să citească articolul din ziua respectivă, după care pleacă. Nu mai recitesc altele, nu mai caută pe alte pagini, nu intră pe alte linkuri interne. Le ia maxim 2-3 minute să citească și să comenteze poate. După care ies.

b) cei care vin din google în urma unei căutări fac la fel: citesc informația și pleacă. Foarte puțini vor rămâne să vadă ce-a mai scris bloggerul respectiv, să vadă cine e etc.

Așadar, durata vizitelor în cazul blogurilor e foarte mică, prin urmare și bounce rate-ul ajunge la tavan. Nu e panică! Google-ul are alți algoritmi în privința blogurilor, deci lăsați bounce rate-ul în pace. Nu vă afectează cu nimic.

9. Butoanele de Social Media

Având în vedere că Google-ul începe să bage în seamă tot mai mult conținutul de pe Social Media, e în interesul tuturor să își instaleze un plugin cu butoane de Social Media. Obligatoriu Facebook (like și share), Twitter, Google+. Ar mai fi Pinterest, Instagram și LinkedIn, dar dacă nu ai un blog nișat, eu nu le văd rostul. Mi-am share-uit foarte, foarte rar articole pe Pinterest, pe LinkedIn niciodată (cât de nepotrivit ar fi un articol despre cum îți pregătești nunta pe LinkedIn, care e un domeniu dedicat profesiilor, nu treburilor personale?) sau pe Instagram, care e dedicat exclusiv imaginilor. Chiar dacă nu ai cont de Twitter sau de Google+ sau alte rețele sociale, nu contează. Cititorii tăi au și trebuie să le pui la dispoziția lor în cazul în care vor să dea mai departe.

10. Google Analytics

Am aflat cu destul de mare mirare că multe bloggerițe habar n-au ce-i Google Analytics și nici nu-l folosesc. Nu vă critic, nici nu vă ironizez, doar că mi se pare atât de basic încât credeam că toată lumea are habar de el. Google Analytics e un serviciu de monitorizare a site-urilor (de orice fel) oferit de Google. E nevoie de un programator care să vă ajute cu codul de implementare, după care e suficient să vă logați cu adresa voastră de gmail (pe care v-ați și generat codul) și puteți extrage de acolo mii de informații: câți vizitatori aveți, ce articole sunt cele mai populare, de unde vin vizitatorii, câți sunt pe blog la un anumit moment, celebrul bounce rate, ce cuvinte cheie v-au adus trafic de pe Google și muuuulte altele.

Am scris 3 pagini de Word și n-am vrut să sparg articolul în mai multe pentru că am vrut să aveți toată informația la îndemână. Dacă mi-a scăpat ceva, dacă aveți întrebări, dacă vreți să mă corectați, vă rog faceți-o în comentarii. Sper să vă ajute.