Flipped

Autor: Wendelin Van Draanen
Titlu original: Flipped
Naționalitate: americancă
Gen: young adult
Anul apariției: 2001
Nr. pagini: 212 (Ember)
Premii: South Carolina Book Award for Junior Book Award (2004), Nevada Young Readers’ Award, Virginia Young Readers Award, South Carolina Children’s Book Award, California Young Readers Medal, The Judy Lopez Memorial Award for Children’s Literature Honor (2002)
Ecranizare: Flipped (2010)
Alte recenzii de același autor: –
Citate: Flipped
Nota mea: 5/5

La început a fost filmul, apoi am aflat că prima a fost cartea. Noroc cu Goodreads și cu recomandările bazate pe cărțile deja adăugate în liste. După ce-am pus The Perks of Being a Wallflower (Jurnalul unui adolescent timid) pe lista de citit, Flipedd era una dintre cărțile pe care mi le sugera. Am făcut ochii mari și-am click-uit repede să văd dacă e vorba despre „acel” Flipped. Și era!!! Cartea după care s-a făcut unul dintre filmele mele preferate. Am amintit de două ori de el pe blog, însă niciodată nu v-am spus de ce mi-a plăcut atât de mult. O s-o fac acum, vorbind despre carte. Dacă în cazul Jurnalului adolescentului timid, filmul înaintea cărții n-a fost o idee bună, în cazul ăsta, nu există nici un twist care să strice surpriza, cu atât mai mult cu cât în carte, aceleași evenimente sunt povestite în capitole succesive ba de Brice, ba de Juli. În timp ce în film, prima parte e povestea lui Brice și a doua a lui Juli.

Din câte am văzut pe net (recunosc n-am căutat prea mult), cartea n-a fost tradusă la noi, iar filmul parcă s-a numit Prima iubire. Așa că, până se traduce – și ar cam trebui, că-i o carte superbă – îi las titlul ăsta, pe care vă rog să-l țineți minte și să căutați cartea. Iar de n-o găsiți, vă dau eu ebook-ul.

Poveștile lui Brice și Juli se întind pe 6 ani, din 1994 până în 2000 și au în centru universul a doi copii, vecini și colegi la aceeași școală. Când Brice se mută cu familia lui în cartier, chiar peste drum de Juli, fata e peste măsură de bucuroasă pentru că în sfârșit are cu cine să se joace, un copil de vârsta ei. Dar când îi vede ochii albaștri, se și îndrăgostește de el. Brice, pe de altă parte, e de-a dreptul agasat de Juli și tot ce face ea îl enervează: că învață bine, că îl bâzâie la școală, că-l urmărește să meargă împreună cu busul, că îi aduce ouă de la găinile ei, că vorbește cu oamenii mari sau că se suie în ditamai platanul pentru că nu vrea să-i lase să-l taie. Ce nu reușește Brice să vadă e că Juli e o fată cu totul altfel decât celelalte, o fată atentă la lucruri dincolo de suprafață, cu mult peste superficialele fete populare de la școala lor.

Însă atât el, cât și ea au un motiv pentru care sunt cum sunt. Brice face parte dintr-o familie pentru care contează foarte mult părerea celor din jur, care vrea mereu să fie în concordanță cu normele sociale, să aibă o casă și-o curte impecabile, să fie bine îmbrăcați și să se preocupe de activități care să spună despre ei că sunt oameni curați, din clasa mijlocie. Juli se trage dintr-o familie modestă, cu încă doi frați, un tată care lucrează să-și întrețină soția și copiii, dar și pe fratele lui, retardat mintal. Fiecare membru al familiei Baker are pasiunile lui și și le întreține prin munca proprie: Juli câștigă bani prin vânzarea ouălelor de la puii pe care singură i-a făcut să eclozeze pentru un proiect de la școală, iar cei doi frați ai ei cântă într-o formație și reușesc să-și cumpere instrumente cu banii câștigați făcând diverse munci pentru vecini. Spre deosebire de familia Loski, familia Baker nu e preocupată de cum îi percep oamenii, de rigorile sociale sau de aspect. Drept pentru care curtea lor arată ca și când ar fi în jurul unei case părăsite, iar în spatele casei, totul e plin de găinaț de la puii lui Juli. Totuși, înăuntru, e curat-lună.

Lucrurile încep să se schimbe când bunicul lui Brice o vede pe fată în ziar și încearcă să-i atragă atenția nepotului că ar trebui să o privească altfel, nu cu agasarea cu care o face. Când Brice îi spune lui Juli că au o curte urâtă, fata se apucă singură de lucru. Dar bunicul lui Brice îi vine în ajutor și petrece câteva zile cu ea, aflând o grămadă de lucruri despre familia ei, lucruri care nu fac decât să o așeze și mai sus în admirația bunicului.

În carte se întâmplă mult mai multe, povești de la școală, din cartier, din bus, din sânul familiilor. Mi-au plăcut enorm câteva episoade, dar mai mult mi-a plăcut că am putut vedea întâmplările din ambele puncte de vedere.

Cum titlul se referă la sentimente, am stabilit deja că Juli e îndrăgostită de Brice, însă e foarte frumos cum ajunge el să se îndrăgostească de ea.

Mi-a plăcut Flipped pentru că e despre cea mai frumoasă perioadă a vieții, aceea în care descoperi sentimente, în care te formezi ca om, pentru că citind-o ne întoarcem la acele vremuri și ne aducem aminte propriile trăiri. Mi-a plăcut că e amuzantă și serioasă, că vorbește despre fleacuri și lucruri colosal de importante, că ascunde multă sinceritate și multă prefăcătorie. O pun pe lista cărților pe care îmi voi sfătui copiii să le citească și vă îndemn și pe voi să o faceți, pentru că merită. Poate vă conving citatele.