Memoria mâinilor

Ascultasem la un moment dat un discurs de la TED în care o doamnă spunea cum se pregătește pentru Alzheimer. Interesându-mă subiectul (și primind linkul de la o grămadă de oameni), am ascultat ce are de spus Alanna Shaikh.

Printre altele, vorbea la un moment dat despre faptul că și mâinile au memorie, că învățând o rutină, le e ușor „să-și amintească”, chiar și atunci când creierul nu le mai ajută.

Mă gândesc la asta de fiecare dată când scriu la alt laptop sau calculator în afară de al meu sau computerul de la lucru. Laptopul meu e Dell, calculatorul de la lucru e Mac, iar dacă nu sunteți familiarizați cu tastatura de la Apple, poate nu știți că tastele nu-s chiar la fel ca celelalte tastaturi. Sunt chestii în plus, poate și în minus, combinații care diferă sau le înlocuiesc pe cele de la laptopul meu. Lucrez mult cu scurtăturile de pe tastatură, așa că tasta „cmnd” nu mai îmi dă dureri de cap când trec de la Mac la Dell și nici când revin la serviciu nu am probleme. Însă dacă trebuie să scriu la HP-ul Sotzului sau la desktopul lui… mâinile mele se comportă ca și când sub buricele degetelor mele e tastatura de la lucru. Apăs ca disperata pe tasta „Alt” pentru că acolo e „cmnd” la lucru. Asta-i cea mai frecventă, dar mai sunt câteva. Să nu zic că și la lucru, mai apăsam până de curând pe „Shift+Alt” ca să schimb limba din engleză în română, cum fac acasă. Numai că la Mac-uri, limba se schimbă din dreapta sus, unde ai un steguleț care-ți indică limba.

Ideea e că mă miră memoria asta a mâinilor. Cum pot ele învăța să se comporte într-un anumit fel cu un anumit produs, să învețe și un al doilea asemănător, dar să o ia razna încercând să aplice același procedeu la al treilea produs. Și mă mai miră că mâinile mele, când întâlnesc o tastatură nouă, automat aleg ca referință tastatura de Mac, nu cea de acasă. Și nu, sigur nu are legătură cu Apple și cu fanatismul din jurul brandului.

Mâinile voastre ce-și amintesc?