Alegi mama sau copilul?

Timp de câteva zile, până să mă conving că nu-s gravidă, s-a întâmplat să vorbesc despre sarcină destul de mult. Vineri și sâmbătă seara m-am simțit destul de rău, dar pentru că aveam câteva simptome care indicau că, cine știe?, poate Tudor își face loc în pântecele meu, n-am luat nici un medicament. Am preferat să-mi sting durerea de cap cu o compresă cu apă rece, iar greața și durerea de stomac cu un somn. Asta a fost vineri, iar sâmbătă am fost în pat la ora nouă seară și am și adormit pe la zece fără ceva, tot pentru a scăpa de durerea de stomac. De data asta, însă, nu mai aveam impresia că-s gravidă, deci puteam lua o pastilă. Doar că n-am vrut.

Faptul că m-am simțit atât de groaznic, chiar fără să-mi crească o altă viață în mine, m-a pus un pic pe gânduri. Mă îngrozește faptul că migrenele mă vor chinui zile întregi și eu nu voi putea lua medicamente, mă oripilează gândul că orice durere va trebui suportată și că foarte puține medicamente îmi vor calma simțurile. Și, prăpăstioasă cum sunt, ghici la ce m-am gândit? Că nu-mi trebuie multe să-mi imaginez sfârșitul lumii. Nu-s la curent cu statisticile, dar bănuiesc că-n secolul nostru, femeile nu mai mor la naștere așa cum se întâmpla mai demult, nu? Adică sper că sunt rare și puține cazurile în care nașterea se complică atât de mult încât soțul trebuie să decidă a cui viață o salvează. Dacă sunt prea naivă, iertați-mă, vă rog, nu citesc presa și nici literatura de specialitate.

Și-atunci am făcut un exercițiu de imaginație. Dacă aș fi eu soțul și-ar trebui să aleg între viața soției mele și a copilului meu? (bine că nu vă trebui să răspund la întrebarea asta niciodată). Aș salva-o pe cea pe care am ales-o să-mi fie alături la bine și la greu, până la adânci bătrâneți, pe femeia pe care o iubesc și fără de care n-aș mai ști să trăiesc sau pe copilul meu, fructul dragostei noastre, bucățică din femeia pe care o iubesc, un copil pe care nu aș fi pregătit să-l cresc singur? Nu-mi place joaca de-a Dumnezeu, cu atât mai puțin când e vorba de decis pentru oprirea unei vieți. Și totuși mă văd înclinată către a o salva pe mamă. Aș vrea să o am în continuare alături de mine, să trecem prin durerea pierderii unui copil împreună, să avem grijă unul de altul și poate să încercăm să avem altul mai târziu, iar dacă nu se poate, să adoptăm unul. Mi-ar fi de mii de ori mai greu să suport pierderea unui om pe care l-am cunoscut de atâția ani și cu care am împărțit un trecut îndelungat, plin de amintiri, de sentimente, un om pe care-l cunosc și-l iubesc, decât piederea unui copil pe care nu l-am văzut niciodată, cu care nu am nici o amintire și pe care poate l-aș considera, chiar dacă cu a milioana parte a sufletului meu, vinovat pentru prăpădirea mamei lui.

E doar un exercițiu de imaginație și un răspuns cu două variante, unde nu-i cale de mijloc, deci nu-mi săriți în cap dacă nu sunteți de acord cu mine. Mi-ar plăcea să vă știu și vouă răspunsurile, iar dacă sunteți mame, încercați să faceți abstracție puțin de lucrul ăsta. Să vă gândiți din perspectiva soțului. Sau, și mai bine, întrebați-l pe el ce-ar alege, că eu nu-mi fac speranțe că domnii îmi vor răspunde.