Să dăm cărți în loc de flori

Să ne înțelegem: florile sunt frumoase, sunt superbe, sunt gingașe, poartă un mesaj, miros frumos, sunt mesagerul lucrurilor ce pornesc din suflet, sunt exprimarea aprecierii, a mulțumirii, a fericirii, a iubirii, a tuturor lucrurilor mărețe pe care i le dorim celei cărora le oferim. Florile sunt toate astea, dar au o mică hibă: mor prea repede. Frumusețea și viața lor e atât de efemeră că, într-un puseu de filosofie, o să spun că le imprimă cumva efemeritatea lor și gestului și intenției și sentimentului.

Am citit articolul ăsta de pe blogul Bogdanei, unde cred că Radu povestea câte flori așteptau și veneau în valuri către grădiniță. Toți copiii sunt învățați să le ducă educatoarelor, învățătoarelor și profesoarelor flori de 8 martie. Permiteți-mi să mă îndoiesc că după atâția ani de învățământ și după atâtea buchete primite într-o zi (fie 8 martie, fie 15 septembrie), femeile acelea se mai bucură pentru fiecare floare la fel de mult. Cu toții avem o rudă, o cunoștință, o vecină care lucrează în învățământ și sunt gata să fac pariu că ați auzit măcar o dată: „Nu mai pot cu atâtea flori!”. Poate chiar ați primit și voi unul dintre buchetele primite de ele, de 8 martie, de la copii.

Și-acum eu am o propunere, o idee care nu-mi aparține, dar pe care o salut și-o apreciez. De ce n-am dărui o carte în locul unui buchet de flori? O carte nu se usucă, nu se ofilește, nu moare după 3 zile, nu trebuie s-o pui în apă, nu o arunci la gunoi când rămâne doar tulpina din ea. Și mai mult de atât, o profesoară, o învățătoare și o educatoare vor ști să aprecieze o carte la adevărata ei valoare, că doar e obiectul muncii lor. O singură dată mi s-a întâmplat să primesc o carte în loc de flori, de la o prietenă, la cununia civilă. Mi-a spus că preferă să rămân cu darul de la ea mai mult de 3 zile. Și mi-a scris și-o dedicație. Am citit cartea, nu mi-a plăcut nu știu cât de mult, dar o apreciez pentru că e atât de specială si datorită gestului, îmi va fi mereu dragă. Și e o carte despre o poveste de dragoste împlinită. Se potrivea perfect cu evenimentul.

Așadar, ce ziceți? Cum vi se pare ideea asta? Nu știu dacă vă surâde sau dacă o veți pune în aplicare, dar eu cu siguranță asta voi face la următoarele evenimente importante la care va fi nevoie de flori. Și tot cu o carte îmi voi trimite și copilul la școală de 8 martie, dacă o fi să mai zăbovim pe meleaguri naționale până atunci.