Despre emoțiile din ziua nunții

Ah, câte sunt de spus despre ziua nunții de când a început și până s-a încheiat! Sper să nu uit nimic, de-asta mă și grăbesc să pun în scris toate trăirile și evenimentele că peste câtva timp sunt sigură că memoria mi se va încețoșa și n-o să mai fie totul atât de limpede ca acuma.

Multă lume mi-a urat să mă odihnesc în noapte de dinainte, să dorm, să nu mă stresez, să n-am emoții. I-am ascultat și-am dormit neîntoarsă. Nu pentru că nu mă stresam sau nu aveam emoții, ci pentru că ziua de vineri a fost criminală. Am umblat de am zis că ajung la capătul pământului atâtea drumuri am făcut. Unde mai pui că am fost și la o cununie civilă. Deci, am dormit dusă. M-am trezit sâmbătă la 8 pentru a mă spăla pe cap, să nu mai pierdem timp și cu asta la coafor. Înainte de asta am mâncat bine, că știam că nu mai pun mâncare în gură până la opt seara, am mai strâns prin casă, am spălat pe jos și-am ieșit pe ușă. M-am dus la Codrina după prăjiturile comandate pentru oaspeți când vor veni după mine. Am oprit la Galeria 1 să-mi cumpăr un laibăr de mireasă că știam că vremea va fi nesimțită, apoi am trecut și pe la lucru să împrumut cuierul pe care avea să atârne rochia, după care m-am întors acasă. Mai aveam jumătate de oră până să plec către coafor, așa că am savurat puțin singurătatea. Viitorul Sotz era plecat și el cu treburi, deci liniștea era doar a mea. Mi-am pregătit cele patru perechi de cercei, parfumurile noastre, pantofii și toată recuzita de care aveau nevoie fotografii cât timp eu aveam să lipsesc.

Mai aveam timp… și liniște.

Și lacrimi. Și dor. Și cum ar fi fost dacă. Și-am închis ochii și-am încercat să-mi închipui larma și vânzoleala din casă dacă erau părinții mei cu mine. Îl vedeam pe tatăl meu stresat și nervos, emoționat și stângaci, încercând la fel ca fiica-sa să organizeze și să rânduiască totul. Și ne auzeam certându-ne și exasperându-ne reciproc și iubindu-ne dincolo de cuvinte și de emoțiile care nu puteau fi deslușite și nici exprimate. O vedeam pe mama mea frezată și machiată, netezindu-și costumul (sau rochia?), păstrându-și calmul, dar cu lacrimile jucându-i în ochi. O vedeam la fel de plinuță cum era ea întotdeauna, o auzeam strigându-mă când cu drăgălășenie, când cu strictețe. Și-i vedeam pe amândoi flancându-mă când Cezar avea să vină să mă ceară. Și lacrimile-mi curgeau pe obraji, și-am alungat gândurile ștergandu-mă la ochi.

M-am dus la cimitir, am aprins o lumânare și-am îmbrățisat crucea. Pentru o secundă am simțit-o caldă. Mi s-a părut, sunt sigură. Pietrele nu se încălzesc de la sine. M-am recompus și-am pornit cu zâmbetul pe buze către coafor.

Am avut noroc să fie liberă și pedichiurista, că nu mai apucasem nici să-mi tai unghiile de la picioare. Bine că măcar le-am șters de lac.

După coafor m-am dus la machiaj. Era o zi superbă, un soare tomnatic acoperit din când în când de nori pasageri. A și plouat scurt, dar soarele a ieșit din nou. Îmi era cald când m-am întors acasă. Mă așteptau două dintre domnișoarele mele de onoare, pregătite să mă îmbrace. După ce ne-am distrat puțin cu pozele, cu diverse poziții și gesturi (abia aștept să văd poza în care leșin, pe cea în care mi-am dat cu pafum în ochi sau pe cea cu picioarele strâmbe) începeam să-mi pierd răbdarea. L-am sunat pe mire să vină odată după mine că mă plictisesc. Cred că întrezăriți puțin din Bridezilla care aveam să devin în următoarea oră și jumătate. Pentru că la un moment dat, I lost it. Îmi venea să-i bat pe toți. Motivele au fost două: vremea se stricase și ploua cu bulbuci – ceea ce scotea din schemă pozele din Piața Unirii sau Parcul Botanic – și toată lumea îmi dădea indicații – lucru pe care nu-l agreez în general, darămite în ziua nunții. Iar dacă mai adăugăm la asta și stresul de a-i mulțumi pe toți, tot nu vă puteți închipui la ce torturi îi supuneam pe toți în capul meu. Într-un final am reușit să-i scot pe toți afară și să mergem să facem poze la Jazzissimo, că altundeva nu știam unde. În mașina miresei m-am certat nițeluș cu nașa, dar ne-am împăcat că doar suntem prietene de peste 25 de ani, ne cunoaștem în profunzime, deci nu insistăm asupra acestui incident.

Ajunși la Jazzissimo se oprise și ploaia, dar fiind ud pe jos și rochia mea lungă de tot, nu puteam matura curtea Bastionului cu ea. E distractiv și obositor în același timp să pozezi. Sper că la ședințele foto de după nuntă să fiu mai răbdătoare și mai calmă. E drept că atunci nu mai aveam răbdare până la sală, tot ce-mi doream era să dansez. Numai la asta mă gândeam. Am ajuns într-un final și la biserică unde ne așteptau aproape jumătate din nuntași.  Eu deja obișnuită cu rochia, cu freza, cu machiajul, uitasem că cei de acolo nu mă văzuseră până atunci. Mulți plângeau, unii îmi lăudau rochia, alții mă felicitau, eu mă transformasem din nou într-o găină fără cap și nu știam încotro s-o apuc și cu cine să vorbesc. Vedeam oameni care știam că trebuie să vină, prieteni, rude, familie, oameni necunoscuți care ne priveau cu drag și eu… tot ce-mi doream era să dansez.

La biserică, puținele emoții care mă încercaseră se risipiseră de tot. La fel ca la cununia civilă, așteptam să-mi zboare roiul de fluturi prin stomac, dar mnu… nu prea. Am devenit o insensibilă, văd că… A fost amuzant momentul în care m-am trezit cu coroana pe cap, mă tot gândeam că o să mi se strice freza când o să mi-o ia, mergeam robotic, de parcă eram teleghidată, dar a fost ok. La biserică am avut un al doilea moment în care m-au podidit lacrimile. E un pasaj în slujba preotului care vorbește despre părinți. Mă uitam la socrii care plângeau și lângă ei am văzut locul gol. Absența. Am început din nou să plâng. Incontrolabil. Îmi șiroiau lacrimile pe obraz, îmi tremurau buzele și bărbia și nu le puteam stăpâni. Parcă nu erau ale mele. Fotografii erau cu obiectivele pe mine, să surprindă momentul, iar preotul mă lauda că trăiesc emoția evenimentului așa cum ar trebui. Într-un final m-am calmat. Nu mi s-a întins machiajul, nu mi s-a stricat freza, slujba s-a încheiat. Gata… urma să dansez. Mai puțin.

Și-am pornit către sală. Dar despre ce s-a întâmplat acolo într-un post viitor.