N-am mai văzut un răsărit de prea multă vreme

De fapt, n-am văzut prea multe răsărituri, punct. Le pot număra pe degetele de la o mână, atât de puţine au fost. Puţine şi târzii. Poate pentru că nu-s un om al mării, poate pentru că, deşi-s matinală, nu-s suficient de matinală, poate sunt prea departe de mare sau de munte şi m-am obişnuit ca soarele să răsară de după blocul din faţa geamului, nu din Pământ.

Primul răsărit de care îmi aduc aminte a fost în 2001, pe plaja de la Costineşti, după o noapte friguroasă, obositoare, nedormită, aţipită doar puţin printr-o camera obscură a unor persoane dubioase. N-a fost deloc deosebit pentru că în orele nedormite adunasem prea mulţi nervi, frustrări şi griji că nu vom găsi o cazare. Prea multe griji pentru nişte adolescenţi veniţi să petreacă, nu ştiam să ne bucurăm de lipsa planurilor, am ales să ne agităm că probabil nu vom avea unde dormi. Am avut până la urmă, chiar de-am dormit vreo 8 în 5 paturi, dar în cele din urmă am descoperit ce-nseamnă distracţia şi how not to give a fuck.

Al doilea răsărit pe care mi-l amintesc a fost de pe o altă plajă a aceluiaşi Costineşti, în aceeaşi vară, dar lângă iubitul meu de atunci. Nici de data asta răsăritul nu-mi spunea prea multe pentru că în sufletul meu de liceană îndrăgostită şi de el şi de iubire, se dădeau prea multe lupte inutile, zbateri incerte şi ipoteze aberante. N-am ştiut să le las deoparte, să mă bucur de privelişte, de roata de foc ieşind din mare.

Iar al treilea răsărit, primul pe care l-am simţit, pe care l-am înţeles şi l-am perceput exact în adevăratul lui sens, acela de început, l-am prins pe-o plajă din Grecia, 4 ani mai târziu, în 2005. După o noapte în care am dansat până am epuizat orice urmă de nefericire din suflet, până când muzica a eliberat tot ce ţineam ascuns şi cu încăpătânare în mine, soarele a ieşit din mare cu promisiunea unui nou început, cu acceptarea şi cu spălarea trecutului.

Apoi au fost răsăriturile de la marginea şoselei, de pe drumuri către destinaţii îndepărtate care aveau la capăt perspectiva relaxării, răsărituri lipsite de importanţă…

Iar acum… pur şi simplu mi-e dor să văd un răsărit.