Muzeul meu preferat din Paris

Sunt doar 2 săptămâni de când ne-am întors de la Paris și pare că a trecut atât de multă vreme. Miercurea trecută mi-am vizitat o prietenă ce urmează să plece la Paris în noiembrie, i-am arătat hărți, i-am dat câteva sfaturi și i-am povestit despre ce aș revizita eu când mă întorc acolo. Pentru că, spre deosebire de alte orașe pe care mi-aș dori să le revăd, dar nu fac din asta o prioritate, la Paris sunt sigură că mă voi reîntoarce, chiar și la anul dacă aș putea. Mi s-a făcut dor de străzile pe care ne plimbam, închid ochii și revăd stațiile de metrou – încă le rețin numele – revăd spălătoria deschisă 24h/24h de pe strada pe care am stat, restaurantul cu specific marin de pe colțul străzii vecine, bulevardul St Germain cu toate intersectiile lui, of și câte și mai câte. Le voi revedea pe toate, odată cu voi.

Am vizitat o grămadă de muzee, că la un moment dat, când am făcut planul, m-am enervat și i-am spus lui Iubi că aș vrea să văd Parisul și pe dinafară, nu numai de dinăuntru. Am pus pe listă prea multe cladiri de vizitat, prea multe turnuri de urcat și prea multe morminte de văzut. Însă până la urmă s-a dovedit că am reușit să le vedem aproape pe toate, chiar și unele care nu erau programate și ne-am și plimbat pe străduțele lui, și l-am văzut și pe dinafară.

Azi vă povestesc despre muzeul meu preferat: Muzeul Armatei.

Deși nu-i primul care-ți vine în minte când te gândești la muzeele din Paris, am început cu el pentru că nu mă așteptam să-mi placă și era pe listă pentru că Iubi voia să-l vadă. Nu debordam de entuziasm să văd arme și alte elemente ale războiului, dar m-am supus, că deh, din dragoste mai facem și compromisuri. 😛 Unele s-au dovedit foarte satisfăcătoare, cum a fost muzeul ăsta. Încă de cum am intrat, de la prima încăpere, nu m-aș mai fi dat dusă.

Aparatul meu foto nu făcea față luminii, așa că l-am luat pe al lui Iubi și mi-am făcut de cap. Am pozat TOT, tot ce mi-a ieșit în cale, multe dintre exponate cred că le-am văzut mai bine prin obiectiv… Primele care m-au fascinat au fost armurile. Câtă migală, câtă măiestrie, câtă muncă! Nu mă pricep să vă vorbesc despre ele, dar vă las să le admirați și să vă minunați în fața lor așa cum am făcut-o eu:

Altă încăpere, alte armuri din alte vremuri:

După care au urmat o serie de uniforme din diverse țări din timpul primului război mondial:


Inclusiv din România

Grenade, pistoale, păpuși


Diverse afise prin care țările își chemau oștenii la război.


Și câteva obiecte din primul război mondial:

A urmat al doilea război mondial, cu o grămadă de înregistrări, uniforme, arme, obiecte și afișe, Hitler și Charles de Gaulle.

Chiar și uniforma Generalului Gheorghe Mihail e acolo:

După ce-am ieșit din secțiunile celor două războaie, iar ne-am întors cumva în timp și-am dat din nou peste arme și uniforme tare frumos lucrate. Pozele sunt mai proaste că s-a schimbat lumina, am dat setarile peste cap, începeam să nu mai am răbdare și le-am făcut la repezeală:

Despre Domul Invalizilor și mormântul lui Napoleon (care sunt în același grup de clădiri) într-un post viitor.

PS. Intrarea costa 9 euro – cred ca e cel mai ieftin muzeu. Noi am avut Paris Museum Pass pe doua zile cu care am vazut mai multe.

PPS. Albumul complet, unde gasiti toate pozele (248).

17 Comments

  • diana

    NU ma asteptam sa fie asta favoritul… Dar e tare frumos… Eu una ador muzeele si m-as pierde in ele in fiecare zi… Poate peste ceva vreme, cand oi scoate si eu capul din datorii, am sa merg sa vizitez Parisul… E pe lista mea de dorinte…. Astept cu mare nerabdare si celelalte postari despre vacanta asta de vis. Imi plac tare mult pozele tale. Ma fac sa visez cu ochii deschisi.

  • dojo

    Frumoooos de tot. Am patit ceva de genul cu Metropolitan Museum of Art, in care am intrat de proasta, pentru ca de fapt cumparasem bilete pentru MoMA. Si am gasit acolo un sector destinat Egiptului antic, de am stat vreo 3 ore sa ma uit ca proasta. Aveau si acolo un sector din asta de armuri, sa te tot uiti la ele.

    Misto de tot. De notat 😉

  • cotos

    Suntem mici, mici de tot..Absolut fenomenal cum arata acest muzeu..Cred ca mi-as putea pierde acolo mai mult ore din viata…Noroc pe tine…

    • Tomata

      urmeaza si Luvrul 🙂 planuisem sa scriu despre 4 muzee in postul de azi, dar cand am vazut ca doar la asta sunt peste 20 de poze… am renuntat la idee.

  • Dorin

    Frumos, vazut, insă probabil din cauza firii mele mai pacifiste eu tot Musee d’Orsay am in capul listei la acest capitol. Poate si datorita cladirii ce il gazduieste… 🙂

  • vienela

    Mie mi-au atras atentia armurile, maiestria cu care au fost lucrate, migala de care au dat dovada cei care le-au facut.
    Vazusem un reportaj la televizor despre un tanar roman care lucra manual armuri ce urmau sa fie folosite in filme. Este un volum de munca foarte mare…

  • Kadia

    Tocmai voiam sa zic ca exact pe asta l-am ratat, dar vazand pozele tale am realizat ca de fapt imi este foarte cunoscut si sigur l-am vazut 🙂 Mi-au placut foarte mult armurile :))

  • Malli

    Si mie mi-a placut foarte mult Muzeul Armatei, mi-ar fi placut sa am mai mult timp sa il ,,certez” mai bine decat am facut-o.

  • Sirg

    Nu ma asteptam sa iti placa Muzeul Armelor, pentru mine a fost fascinant, dar n-am avut timp decat 3 ore pe acolo (mai vroiam sa vad si altele). Totusi m-am concentrat in detaliu pe partea medievala, si am zis ca alta data (sigur ma voi mai duce in urmatorii ani) voi vizita perioada Napoloniana s.a.

    Ce ai pus in primele poze, acele armuri ca din bronz, foarte lucrate, sunt armurile regelui Ludovic al XIII-lea pe care il stim din Cei trei muschetari. Intr-o vitrina erau mai multe armuri de ale lui, de cand era copil, adolescent si adult.

    Muzeul acesta este deosebit pentru ca aduna artefacte ce au apartinut unor mari personalitati, regi, maresali, generali, etc, nu doar simple armuri si sabii. Este impresionanta colectia de tunuri si bombarde adunata in curte, multe capturate de Napoleon, unele returnate in tunuri mai mari. Este de ex. o bombarda imensa din insula Rodos, folosita de cavalerii ioaniti in apararea insulei Rodos de Suleiman, incape un om lejer in tun.

    Ma bucur ca ti-a placut. Cred ca cel mai fain muzeu este totusi Musee de l’Orssay, dar acesta este cel mai interesant si variat.

  • Jules

    Absolut de acord. Cred că am petrecut o după-amiază întreagă acolo, iar dacă nu era incidentul cu paznicul de care a trebuit să mă ascund fiindcă-mi tot propunea să mergem la cinema împreună, aș fi fost 100% mulțumită :-p (deși poate ar fi trebuit să mă simt flatată…?)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *