Pentru că e nevoie să ni se reamintească
Uneori poate să ni se spună același lucru și de 100 de ori. Literalmente de 100 de ori, și tot nu ținem cont de el, tot îl amânăm, tot găsim altceva mai bun de făcut în locul lui. Mai ales când e vorba de mers la doctor.
Despre cancerul la sân am scris deja pe blog nici mai mult, nici mai puțin de 5 articole, (ăsta e al 6-lea) cu diverse ocazii pentru diferite campanii. Se întâmplă foarte rar să reiau teme și subiecte, însă despre unele scriu de câte ori se ivește ocazia. Mă bucur că tot mai multe branduri internaționale, indiferent de domeniul în care prestează, iau o pauză de la activitatea lor obișnuită și se opresc și asupra unor probleme serioase, importante.
De 10 ani deja, Avon luptă pentru conștientizarea riscurilor, pentru atragerea atenției asupra acestei boli necruțătoare și pentru strângerea de fonduri. Sunt sigură ca doamnelor și domnișoarelor nu le sunt străine bijuteriile roz cu semnul infinit din broșurile Avon, deci pentru nimeni asta n-ar mai trebui să fie o noutate.
Noutatea, însă, este Programul Național de Depistare Precoce a Cancerului la Sân. Avon și Rețeaua Privată de Sănătate, Regina Maria, și-au unit forțele pentru a oferi femeilor de peste 40 de ani 2500 de mamografii gratuite. Deși acest număr a fost depășit, înscrierile încă se pot face pe site-ul www.stopcancerlasan.ro. Pentru ca toate cele peste 6000 de femei care deja s-au înscris și pentru cele care se vor mai înscrie să poată beneficia de o mamografie gratuită, Avon și Kanal D organizează pe 3 Noiembrie un teledon începând cu ora 21. Emisiunea poate fi urmărită live, va fi prezentată de ambasadoarea Avon România, Andreea Marin Bănică, și toți cei care vor să se implice, pot dona 2 euro printr-un sms la numărul 8835. Puteți trimite sms oricând până pe 3 noiembrie, nu-i musai în timpul emisiunii.
Dincolo de această campanie, de eforturile companiei Avon și de evenimentele organizate de diverse branduri, doamnelor care îmi citiți blogul, dragele mele, nu așteptați o acțiune de genul ăsta pentru a merge la doctor. Nu așteptați să vă invite cineva să aveți grijă de sănătatea voastră, nu așteptați să apără nodulul, durerea, cancerul. Mergeți la doctor, faceți-vă o ecografie dacă aveți până în 30-35 de ani sau o mamografie dacă aveți peste. E vorba de sănătatea voastră, de voi, de bucuria de a trăi sănătoase. Nu mai așteptați!
10 Comments
vienela
Iti spun sincer ca ma gandesc cu groaza la aceasta boala. De fapt, imi este groaza sa ma gandesc. As baga capul in pamant, precum strutul, sa nu aud si sa nu vad nimic.
Am cunoscut o doamna care a amanat mersul la medic timp de vreo doi ani, desi avea o rana deschisa pe san, care nu se vindeca. Cand a aflat ca are cancer, a refuzat tratamentul si operatia, convinsa ca oricum va muri. A apelat la tratamente naturiste, fara nici un rezultat. Abia dupa aceste incercari s-a hotarat sa se opereze (erau deja trei ani de cand aparuse rana) si acum este bine, isi vede de gospodarie si de viata. Sunt convinsa ca nu s-ar fi chinuit atat daca mergea la doctor macar imediat dupa ce a aparut rana.
cotos
Este o campanie care ar trebui sustinuta de toata lumea..E pacat ca femeile sa nu constientizeze importanta unei mamografii..Eu mi-am trimis atat nevasta cat si mama la control..La insistentele unui barbat…Asta e pacat..De buna voie nu au vrut sa mearga…
Dana
Mi-e greu sa comentez, subiectul e dureros, mai ales ca o ruda de-a mea a murit de curand de cancer… nu la san, e drept. Boala ma ingrozeste. Cu atat mai mult cu cat in Romania e greu de tratat si, oriunde in lume, costisitoare.
Elena
Nu e indicat sa se faca mamografii inainte de 50 ani, pentru ca radiatiile cresc riscurile de a dezvolta un cancer. Si lupta impotriva cancerului pentru moment se reduce de fapt la o mai bune depistare a cancerului, ceea ce are ca rezultat de multe ori false diagnostice de cancer. Pentru asta e foarte interesant de citit rezultatele studiului institutului Cochrane: http://www.cochrane.dk/
cris
am 32 de ani si am (avut, sper) cancer de san pe care l-am depistat in ianuarie 2012
la dus am simtit un nodul la sanul drept; in urma cu zece ani la un control ginecologic de rutina, dna doctor mi-a examinat si sanii (procedura care ar trebui facuta mereu de ginecologi) si a simtit un nodul pe care eu una nu-l simteam, nodul care s-a dovedit dupa o ecografie ca este hormonal si v-a disparea de la sine, ceea ce s-a intamplat si la ecografiile de control pe care le-am facut periodic in acesti zece ani nu s-a mai vazut nimic; din aceste motive cand am simtit acest nou nodul la dus nu m-am gandit la ceva grav, dar nici nu l-am ignorat; in prima saptamana de dupa menstruatie am fost si am facut o ecografie care a aratat ca este un nodul ce trebuie investigat mai departe, am fost la un chirurg oncolog care m-a programat pt. operatie, mi-a facut “sector” si a scos nodulul, care cand a venit rezultatul histopatologic, s-a dovedit a fi un cancer de san intr-o faza incipienta
pt. ca mama a avut cancer de colon, dna doctor oncolog mi-a recomandat sa fac chimioterapie (in mod normal in faza in care l-am descoperit eu chimioterapia nu este obligatorie, se face doar daca pacienta are anumiti factori de risc)
dupa ce termin chimioterapia, voi face hormonoterapie cel putin doi ani (pt. ca tipul meu de cancer are receptori hormonali)
psihic si fizic am suportat destul de bine povestea asta, si pt. ca sunt o fire destul de calma si rationala dar si pt. ca stiam din experienta mamei ce inseamna cancerul, si nu am avut parte de socul persoanei care se loveste prima data de boala asta
am scris experienta mea pt. vreau ca lumea sa renunte la “atitudinea de strut” legata de cancer, pe ideea ca daca nu ma gandesc la asta mie nu o sa mi se intample, sa nu mai priveasca cancerul ca un “bau-bau” ci ca o boala perfect vindecabila daca e descoperita in fazele de inceput, iar asta depinde de noi
femeile trebuie sa-si faca un control ginecologic anual (sau chiar mai des daca au anumite probleme), control ce implica examen ginecologic complet inclusiv testul babes-papanicolau, ecografie transvaginala, examinarea sanilor si ecografie mamara, iar femeile de peste 40 de ani mamografie; vreau sa detaliez putin legat de examinarea sanilor, din experienta mea, din cazurile intalnite in spital si din tot ce am citit am inteles ca e foarte important sa fim atente la orice modificare a sanilor si pt. ca anumite particularitati ale sanilor ( de exemplu sani mai mari sau sani cu structura densa) fac dificila autoexaminarea, e bine sa gasim un ginecolog bun care sa ne palpeze sanii cu atentie (cel mai bun moment pt. un control de genul asta e in saptamana imediata menstruatiei); poate parea exagerata o ecografie transvaginala la o femeie aparent sanatoasa dar asa se pot descoperii anumite particularitati anatomice ce pot fi un factor de risc pt. cancerul ovarian (numit si “silent killer” pt. ca, de obicei, da semne in ultima faza) sau chiar pt. cancerul de san
eu recomand inceperea investigatiilor de la 20 de ani nu dupa 30 de ani si sa incercam sa prevenim problemele de sanatate cu ajutorul unui stil de viata sanatos
diana
Ma straduiesc de ceva vreme sa duc o viata cat mai sanatoasa. Am mare grija la ce mananc, incerc sa ies cat mai mult in natura pentru miscare si aer curat. Si totusi, treaba asta cu cancerul chiar este grava si trebuie investigata din timp. Merg la ginecolog de cate ori imi permit. In ultima vreme, e adevarat, astfel de investigatii au cam fost ultimele pe lista mea de prioritati. DAR trebuie musai sa-mi fac curaj. One of these days…
Oana
Mie-mi pare rău că femeile de vârsta mamelor noastre nu conștientizează că trebuie să aibă grijă de ele și la cel mai mic semn să meargă la doctor (treabă valabilă de altfel pentru orice tip de cancer care oferă șanse mari de supraviețuire dacă e depistat în faza de început).
Când văd și câtă manipulare există în media legat de cancer și cum se vând tot felul de nimicuri pe care oamenii disperați le cumpără cu speranțe, morrrrrrrrrr de ciudă. Eu pe maică-mea tot încerc să o educ, că ea e ușor influențabilă la dume gen ”sucul de varză omoară celulele canceroase”.
lala
incerc sa merg o data pe an la ecografii si la tot felu de analize si cu toate astea tot mi e teama ca intr o zi cine stie ce se poate descoperii.
Pingback:
Pingback: