30 + 1 spoturi de la Noaptea Devoratorilor de Publicitate 2012

Disclaimer: pentru a nu îngreuna încărcarea paginii, am pus linkuri către spoturi, nu le-am embed-uit (bine și pentru că nu-mi merge :P), deci pentru a le urmări, click pe link-uri.

Două calupuri și jumătate, atât am rezistat la Noaptea Devoratorilor de Publicitate 2012. Adică până pe la ora 3 și ceva. Cum ziceam în postul precedent, n-am mai fost, nu știam la ce să mă aștept. Îmi imaginam cu totul altfel vizionarea reclamelor, adică nu mă gândeam că mergi ca la cinema și pur și simplu stai și te uiți la reclame, nu mă gândeam că fiecare are locul lui, eu credeam că e un  ecran pe care rulează reclame de la început până la sfârșit și lumea se plimbă prin sală cum are chef, intră, iese, vorbește, pleacă, se întoarce… Nu-i așa. Ai locul tău, unde stai, cum ziceam, ca la cinema. Normal, dacă vrei să ieși, nu te oprește nimeni. Dacă vrei să comentezi, din nou… nu deranjezi pe nimeni, că sunetul e atât de tare că nici cel de lângă tine nu te aude.

NDP l-a avut ca master of ceremonies pe Teo, care ne-a și făcut să râdem la început cu un număr de stand-up comedy tematic si care a dat premii în pauzele dintre calupuri.

Înainte să vă arăt câteva dintre reclamele mele preferate, alea pe care mi le aduc aminte, vă mai spun că Noaptea Devoratorilor de Publicitate este un eveniment marca Jean Marie Boursicot (colecționar de spoturi publicitare), sponsorizat de Flanco, organizat de 4 ACE si MSA Events.

Anul acesta, NDP a început cu o reclamă românească (apropos, JM Boursicot a ales anul acesta 13 spoturi românești – un număr record), a celor de la IQads, foarte mișto: Gelozie. Imediat după a mai urmat una la care am râs bine, dar chiar nu-mi mai amintesc care era și la ce făcea reclamă.

Din calupul doi ne-am distrat foarte tare la reclamele AussieBum.com. Câteva dintre ele: Banana Range, Journey si Wonderjock.

Câteva reclame la Armani Jeans cu Megan Fox, Ronaldo și Rihanna.
L-am văzut și pe Justin Bieber într-o reclamă super amuzantă la Macy’s Black Friday.
Pe Keira Knightley într-un spot pentru Channel.
Pe Charlize Theron pentru Dior.
A mai ăpărut și Ryan Gosling într-o reclamă, da’ nu mai știu la ce. Conducea o mașină, dar cred ca era la altceva reclama.
Și că tot mi-am adus aminte de mașini, un spot Audi, foarte tare,  pentru meciul FC Barcelona – Real Madrid.

La capitoul mașini, îmi mai amintesc una la Audi, care mi-a plăcut, dar pe care n-o găsesc pe youtube că nu știu cum s-o caut, și mai câteva la VW. Am reținut-o doar pe cea cu copilul costumat în Darth Vader că o mai văzusem înainte.

Pentru că Star Wars e atât de cunoscut și atât de plin de resurse, publicitatea îi pune personajele să vândă orice. De la GPS-uri TomTom – aseară am văzut-o pe cea cu Darth Vader, dar trebuie să o vedeți și pe cea cu Yoda, dacă nu o știți – la televizoare – aici a întrat reclama Altex cu „ăla negru de respiră greu”, la magazine (Currys & PC World Megastores).

Cu animale au fost cam puține (din cele pe care le-am prins eu). Spre deosebire de cei din sală, eu nu am apreciat prea tare clipul ăsta. Ask.com a avut un spot scurt cu un labrador.

Copiii au făcut sala să râdă la reclamele pentru concursul de regie (Young Director Award): spotul 1 si spotul 2. Sau pentru McDonald’s.

Japonezii cânta în reclame, indienii la fel, dar n-am cum să vă arăt spoturi că n-am înțeles nimic din ele 😛

N-au lipsit reclamele cu Cola și Pepsi, numai că în afară de asta eu nu-mi amintesc alta, și pe asta am și primit-o ca sugestie pentru concursul meu.

Ne-am amuzat bine la reclama Dirt Devil, la cea de la Snickers (merci Roxana) la cele de la Axe (care au fost o grămadă, printre care colectia Fallen Angel, Anarchy si Chocolate Man) și la cele de la Animest, colectia Creepy Bunny: asta , asta și asta.

Desigur au fost și câteva reclame triste, concepute pentru a emoționa, pentru a atrage atenția asupra unor probleme mondiale sau pur și simplu cotidiene, cum ar fi purtatul centurii.

Uf, au fost multe, mă opresc aici, deși când m-am apucat de scris nu mă așteptam să-mi amintesc atâtea. Poate își mai amintesc și alții care au fost aseara și mai completează 🙂
Cred că mă duc și la anul, mi-a plăcut. Apropos, Noaptea Devoratorilor de Publicitate va veni la Cluj pe 3 noiembrie și la Iași pe 9 noiembrie.

15 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge