Despre Google Analytics Party, cu întârziere
Eu când v-am spus că nu am timp să mă ocup de blog și să scriu tot ce vreau să scriu (și mai ales la timp), ați zis că vreau să măresc suspansul. Nu, chiar nu am timp să fac tot ce trebuie să fac, darămite să scriu tot ce vreau să scriu. Dar azi sunt pusă pe fapte mari și sper să public vreo 3 posturi.
Marțea trecută am participat la primul eveniment marca Ctrl-D, revista online cu care colaborez de ceva vreme și despre care v-am mai spus că a câștigat un premiu la Webstock anul acesta. Cei de la Ctrl-D au adus online-ul în offline pentru câteva ore pentru un workshop despre Google Analytics, workshop suștinut de Ionuț Munteanu, specialist în web analytics.
Meseria mea presupune să cunosc Google Analytics destul de bine, pentru că, practic, e unul dintre obiectele muncii. Așa că m-am entuziasmat când am primit invitația pentru că eram convinsă că voi afla lucruri interesante. Google Analytics e un serviciu extrem de complex și cu o mulțime de funcționalități, dintre care, pe foarte multe nu le stăpânesc deloc. Însă după workshop-ul ăsta, am aflat chestii noi, am înțeles mai bine ce cunoșteam doar vag și mi-am propus să testez ce-am aflat chiar în contul pe care e înregistrat și blogul. Și pentru că nu-s secretoasă, vă spun și vouă despre ce s-a discutat în prima parte a evenimentului, pentru că a doua a fost mai mult o parte interactivă, cu exemple, cu experimente, cu „hai să vedem ce se întâmplă dacă fac asta”.
– Există mai multe soluții de analiză a traficului și a comportamentului userilor pe site-uri. Google Analytics e una dintre ele, dar mai sunt și Adobe Digital, Trafic.ro, AWStats, SATI etc.
– O chestie la care nu m-am gândit, dar care e perfect logică: marile site-uri competitoare cu Google nu folosesc Analytics-ul lor. Fie își dezvoltă singuri soluții proprii, fie apelează la alții.
– Deși Google Analytics pare a fi gratis, totuși nu e. E gratis pentru 5 milioane de afișari lunare sau pentru campanii active pe AdWords.
– Dacă vă întrebați ce înseamnă „(not provided)” de la keywords (așa cum mă întrebam și eu, evident fără să cercetez), aflați că acest (not provided) apare atunci când un utilizator efectuează o căutare pe Google când e logat în contul lui. În octombrie 2011, Google a anunțat că nu va transmite informații despre căutările realizate de utilizatori când sunt logați.
– Serviciul Analytics funcționează pe bază de cookies, care nu sunt nici viruși, nu sunt nici spyware, nu sunt nici reclame, nu sunt spam, nu trimit spam. Conțin date, atât.
– Există 3 tipuri de cookies pe care le folosește Analytics-ul:
- _utma – conțin date despre vizitatori unici și expiră după 2 ani
- _utmb – conțin date despre vizitele de pe site și expiră dupa 30 de minute. Adică dacă ai intrat pe site la și 5, la și 40, dacă mai intri o dată, se mai consideră o vizită.
- _utmz – conțin sursa de trafic (direct, referral, motor de căutare) și se actualizează la fiecare încărcare a paginii
– Din Google Analytics se pot afla o grămadă de informații: câți vizitatori și câte vizite avem (sunt două lucruri diferite), procentul de vizite noi, bounce rate-ul, de unde vin, de pe ce dispozitiv, ce browser folosesc, ce rezoluție are monitorul etc…
– Despre Bounce rate eu am o opinie personala, care nu coincide cu cea cel mai des întâlnită, și-anume aceea că ar fi un indicator foarte important. Părerea mea e că Bounce rate-ul e important pentru o prea mică parte din site-uri. Aș spune chiar că în cazul blogurilor e irelevant. Odată ce ai o comunitate în jurul blogului, odată ce există o grămadă de oameni care intră zilnic, citesc postul respectiv și ies după 1 minut, două, trei, n-or să se plimbe prin site să vadă ce ai mai scris, pentru că deja știu ce-ai mai scris. Așadar, bounce rate-ul e foarte mare. Asta nu înseamnă că site-ul tău nu e bun și că lumea pleacă repede de pe el.
– Exit Rate nu e același lucru cu Bounce Rate. Exit Rate-ul e atunci când utilizatorul pleacă de pe site fie dând click pe un link de pe el, fie pur și simplu tastând altceva în browser
– Despre Goal-uri, Experimente, Rapoarte customizate, filtre și alte bazaconii de genul ăsta, discuția e prea lungă, explicația și mai lungă, și, la urma urmei, nici eu n-o stăpânesc 100%, deci n-are rost să intrăm în ea.
– Pe lângă Analytics, Google mai are și alte servicii care ar trebui folosite, dacă te interesează cu adevărat îmbunătățirea performanței site-ului tau. Aceste servicii sunt Webmaster Tools, Experiments, AdWords Data Cost, Remarketing List, Visitor Flow și E-Commerce Tracking.
– Mi-a plăcut o idee din prezentarea lui Ionuț, mai ales că este identică cu unul dintre „crezurile” mele: „Adevărata comunitate este definită de cei care se întorc pe site-ul tău”. Adică numărul indicat de „Returning Visits” e chiar foarte important.
– O foarte mișto componenta a Analytics-ului e „Real Time”-ul unde se poate vedea câți vizitatori sunt pe site, de unde sunt ei, la ce se uită, ce cuvânt i-a adus pe site dacă a venit din organic search. Am făcut un print screen să vedeți cum funcționează și cum arată datele.
La momentul la care m-am uitat eu, pe blog erau 2 vizitatori. Unul venit de pe Facebook, altul de pe Google (a căutat: „fata asteptand telefonul”). Se vede că cel de pe Google e New Visitor, celălalt e returning. Unul a intrat pe homepage, celălalt a aterizat pe postul returnat de Google în urma căutării. Tare mult îmi place Real Time-ul ăsta, îmi satisface multe curiozități 😛
Astea sunt doar câteva dintre ideile discutate la Party, poate pentru cei care nu prea înțeleg chestiile astea poate părea plictisitor, dar, odată ce te prinzi cum stă treaba cu Google Analytics, chiar și la nivel de începător, poți deveni puțin dependent. Iar când deja îl stăpânești un pic mai bine, când știi cum să urmărești anumite chestii, când poți afla tot felul de informații despre vizitatorii tăi, nici nu-l mai închizi, stai cu el deschis în broswer și-l tot purici.
Ctrl-D vor mai organiza și alte workshop-uri, așa că stați cu ochii pe ei. Site | Facebook | Twitter.
4 Comments
vienela
Ce bine imi pare ca ai deschis acest subiect. Aveam nevoie de o informatie si nu stiam de unde sa o iau.
Am descoperit un nou joc in blogosfera, legat de cuvintele din cautarile care aduc vizitatori pe blog. Dar eu nu stiu ce si cum sa setez pe acolo, pentru a putea vedea ultimele cautari. Google Analytics mi le arata in ordine alfabetica, iar eu pierd mult timp incercand sa descopar ce s-a cautat in ultima perioada.
Imi poti da un sfat?
lala
3 posturi azi?super!:)”poate pentru cei care nu prea înțeleg chestiile astea poate părea plictisitor”, nu neaparat plictisitor cat incurcat 🙂
Alina
Ce post fain! Chiar am aflat cateva lucruri noi. Mersi 🙂
@Vienela: Google Analytics iti arata cuvintele din cautari in ordine alfabetica doar daca alegi tu sa fie ordonate dupa “keyword”. Ai putea alege sa fie ordonate dupa “visits”, “pages/visit”, “avg. visit duration” etc. Cat despre perioada, e simplu sa selectezi tu ce perioada doresti. Sper sa iti dai seama de unde sa faci asta cu ajutorul acestui print screen: http://i.imgur.com/mIKfu.png 🙂
vienela
Multumesc mult, Alina.
Nu modificasem nimic, cum l-am gasit cand am decis sa vad ce este pe acolo, asa a ramas. Dar acum pare simplu si voi modifica.