Contract închiriere spații web

Datorită faptului că am acumulat deja ceva experiență din desele mele peripluri pe la Finanțe, Fisc sau Administrația Finanțelor Publice a Municipiului Timișoara, cum vreți să-i spuneți, azi vă vorbesc din postura lui Stan Pățitul și încerc să vă învăț ce și cum să faceți când încheiați un contract de închiriere spații web. Că, veți vedea, e multă bătaie de cap și, din păcate, nici agențiile, nici măcar funcționarii publici nu vă anunță ce și cum să faci și când să-i vizitezi. Că se presupune că toată ziua suntem pe-acolo și zilnic citim Monitorul Oficial la cafea.

Înregistrarea unui contract de închiriere a spațiilor web

Așadar, dacă ați încheiat un contract de închiriere a spațiilor web, mai precis a homepage-ului site-ului sau blogului, dacă vindeți publicitate pe site, acest contract trebuie declarat în termen de maxim o lună de la semnarea lui. Nu după o lună, nu după două, nu după mai multe, pentru că asta atrage penalizări. Eu, de exemplu am un contract pe 6 luni, semnat în octombrie, l-am declarat în decembrie, am plătit 40 de lei penalizări. Nimeni nu mi-a spus că trebuie să mă duc mintenaș cu el în dinți la Finanțe, așa că io am făcut cum m-a tăiat capul și l-am declarat după 2 luni. Când înregistrați un asemenea contract aveți nevoie de acesta în 3 exemplare, semnate în original de ambele părți, de declarația 220 în 2 exemplare, de 2 timbre fiscale de 1 leu, de CUI-ul firmei/agenției și de ultima factură de plată a domeniului, pentru a face dovada că e al vostru.

Adăugarea unei anexe

Dacă aceluiași contract de închiriere a spațiilor web i se adaugă o anexă, care vizează doar un segment din perioada totală, în termen de câteva zile de la întocmirea anexei, o iei în 3 exemplare semnate în original de ambele părți, declarația 220 tot în 2 exemplare, 2 timbre fiscale de 1 leu și te duci iar la Finanțe. Exemplu personal: aceluiași contract pe 6 luni i s-a adăugat o anexă ce viza doar luna martie. M-am dus frumos cu actele la Finanțe, pentru că n-am chef să dau statului tot ce câștig. Și-așa îi dăm prea mult. Pentru că n-am amânat, n-am plătit nici penalizări. După ce se termină perioada anexei, adică în luna aprilie, tre’ sa mă duc din nou la finanțe, cică să reactivez contractul pe 6 luni. Mbuun. Am nevoie de copia contractului, probabil tot de declarația 220 în 2 exemplare și de 2 timbre fiscale. Încă nu știu sigur, că pasul ăsta nu l-am făcut, dar presupun că e aceeași procedură.

Rezilierea unui contract de închiriere a spațiilor web

Nu știu să vă spun dacă regula asta se aplică tuturor contractelor reziliate, dar în ceea ce privește contractul de închiriere (a oricărui lucru sau serviciu), rezilierea se anunță în termen de 5 zile de când s-a hotărât. Altfel, pățiți ca mine, care am anunțat rezilierea unui contract după 3 luni și acuma-s bună de plată 3 luni de impozite. Partea nostimă e că nu-ți zice nimeni toate astea, nici măcar agenția sau clientul cu care ai încheiat contractul, care are un contabil și care ar trebui să știe că e nevoie de o anexă sau de ceva doveditor că acea colaborare s-a încheiat. Dacă eu nu întrebam și dacă nu ceream așa ceva… eram bună de plată până la termenul inițial al încheierii contractului. Așa că, dacă știți că ați reziliat o înțelegere… anunțați finanțele că altfel taxele și impozitele merg înainte și la sfârșit veți fi buni de plată. Pentru reziliere sunt necesare următoarele: anexa de reziliere în 3 exemplare semnte în original de ambele părți, o declarație și un formular cu nu mai știu ce număr.

Cam așa-i cu contractele astea. Dacă nu știați nimic din toate astea și lucrați cu contracte… sper că v-am fost de folos. Oricum: mare atenție la orice contract semnați. Orice venit aveți trebuie declarat la Finanțe, mai ales dacă cealaltă parte e firmă sau agenție care își declară toate contractele. Veți intra în evidența lor și nu vă vor anunța decât când veți avea de dat mii bune de lei. A pățit-o un coleg de-al meu care s-a trezit cu o amendă de vreo 2500 de lei pentru că nu și-a anulat PFA-ul sau ceva de genul. Nu-i de joacă cu ăștia. Lăsați lenea și lipsa de chef și rezolvați-vă treaba asta că poate ieși urât.

UPDATE: 8.05.2012 – azi am aflat ca pentru aceste contracte, impozitul se plateste TRIMESTRIAL. Deci, daca aveti un contract care se intinde pe 6 luni, dupa primele 4 luni e bine sa faceti o vizita pe la Fisc. Si dup-aia cand se incheie contractul. Altfel… da, penalizari.