Cum ne-a fraierit banca germană

Aaaaah, cât de greu îmi e să scriu articolul ăsta, să îmi întorc (unele) cuvinte din drum, să recunosc că am greșit și să-mi fac mea culpa pe blog. Dar mi-am propus și (mi-)am promis că o voi face când va fi cazul (rugându-mă că nu va fi) și, din păcate, acuma e. Iar dacă m-aș face că plouă, în primul rând m-aș minți și jigni pe mine însămi, mi-aș face procese de conștiință că am lăsat-o așa. Voi n-ați ști, dar aș ști eu și, din păcate sau din fericire, sunt echipată cu o conștiință foarte vigilentă, care nu mă iartă. Așa că prefer să recunosc în fața voastră, decât să ascund și să-mi las conștiința să mă judece. Îmi e mai frică de ea decât de voi.

shutterstock_161909432

Cei care au deschis mai târziu televizoarele, fix acum o săptămână scriam un articol despre cum ne va da nouă guvernul german niște bani. Mulți bani, 608 euro mai exact, dacă doar punem câte 50 de euro pe lună pentru Ada într-un fond de economii. Am semnat un contract fără să înțelegem ce scrie în el, deși știm mai bine de atât, dar cuvintele unei tanti de la bancă au fost atât de dulci că am crezut în ea ca în mama noastră. De ce am crezut? Păi în primul rând pentru că aveam deja dovada concretă că nemții sunt oameni de treabă și putem beneficia de alocația Adei, apoi pentru că am auzit numeroase povești cum că în anumite situații, la sfârșit de ani, când tragi linia cu taxele și cheltuielile ai șanse să primești bani înapoi, dacă ai plătit prea mult. În fine, ideea e că am crezut că nemții sunt foarte generoși și prețuiesc familia mai sus decât orice și îți dau și bani ca să dovedească asta. Nu-i tocmai departe de adevăr, doar că…

Tanti de la bancă ne-a mințit prin omisiune. Dacă m-aș fi dus la ea înarmată cu același scepticism pe care îl avusesem la telefon, dacă n-aș avea atâta încredere în oameni când îmi vorbesc frumos, poate că n-am fi semnat contractul. Care contract, după ce-am scris articolul cu pricina și l-am postat pe un grup de mame românce din Germania, am aflat că de fapt e un contract de economii și ajutor pentru a-ți construi/cumpara/renova o casă. Am vorbit cu mătușa mea, care are 25 de ani de Germania în spate, cu prietenul verișoarei mele care tocmai și-a dat demisia de la o bancă și-a lucrat cu contracte de genul ăsta și cu o doamnă care mi l-a tradus și l-a trimis și dânsa la un prieten care lucrează la Postbank și toți au spus același lucru: cei de la bancă au un target să vândă x contracte de-astea pe lună, așa că sunt ca hienele. Te mint sau se leagă de anumite clauze din contract, alea care te coafează cel mai bine – în cazul nostru copilul – și ți-l vâră pe gât. Prin urmare, contractul trebuia anulat în termen de 14 zile, altfel era mai complicat.

Banii ăia cu care ne-a vrăjit tanti de la bancă sunt, într-adevăr, trecuți în contract, doar că e atât de mic paragraful încât e la fel de neînsemnat ca și numărul de litere care i s-a atribuit. Poți primi banii ăia, asta n-a fost minciună, doar că beneficiezi de ei când ai economisit suma de 10.000 de euro ca să-ti construiești/cumperi/renovezi casa aia.

Înainte să-mi aruncați în față elogiile pe care i le aduc frecvent Germaniei, vă asigur că nu trebuie. Am promis că o voi faulta de fiecare dată când greșește, că nu voi scrie despre țara adoptivă doar de bine, că n-are cum să fie numai bine și iată că o fac acuma. E drept că greșeala a fost în primul rând a noastră, că nu trebuie niciodată să semnezi un contract pe care nu-l citești, darămite pe care nu-l înțelegi, dar, evident și a acelei angajate a băncii care a exploatat un punct sensibil. Nu mi-a venit să cred că un angajat al uneia dintre băncile se stat ale Germaniei e în stare să mintă și să se folosească de tertipuri de-astea. Mă aștept la înșelătorii de la firme private, bănci fantomă sau te miri ce alți pricepuți cu vorbele, dar în nici un caz n-am crezut că se practică și la nivelul ăsta. Ei, am aflat că se practică și că tanti asta nu e singura. Dacă nu încheie nu știu câte contracte de-astea pe lună, se lasă cu penalizări.

Am anulat contractul acum două zile. Nu aveam nevoie de el, iar dacă vrem să economisim pentru Ada, o putem face într-un mod clasic și mai sigur.

Na, dați-i drumul, aruncați cu roșii.

sursa foto: creduli in fața unui contract > Shutterstock

32 Comments

  • Greta

    N-am pățit-o cu băncile, dar la rândul nostru am avut parte de suficiente momente în care clătinam din cap cu stupefacție ”nu m-aș fi așteptat ca-n Germania să se întâmple așa”…
    Deh, uscăturile nu lipsesc din nicio pădure și lepre sunt peste tot. Nu-ți mai face atâtea procese de conștiință; se poate întâmpla oricui.
    Și, pentru cei care vor veni eventual să dea cu roșii, țin să le spun că Germania punctează decisiv la atât de multe capitole, încât roșiile lor își vor schimba traiectoria transformându-se în… bumerang 😀
    PS: jupânul are o colecție întreagă de istorisiri gen ”cum, și aici se întâmplă așa?” din categoria Kabel Deutschland, de pildă :)) Nu de înșelăciune e vorba, ci de obrăznicia de a taxa ”conform contractului” un serviciu pe care de fapt nu-l oferi, deși-n contract te angajezi s-o faci…

    • Tomata

      sa stii ca desi sunt suparata si mirata de ce s-a intamplat, tot nu pot purta vreo pica Germaniei. la urma urmei, ne-am facut-o cu mana noastra, in primul rand e greseala noastra ca am semnat fara sa citim si sa intelgem.

  • Ioana

    Este un produs similar cu ceea ce se cheama in Ro Banca pentru Locuinte si, da, angajatii de la banca au target. Nu este neaparat un produs rau daca ai puterea sa economisesti. Modelul din Ro a fost copiat dupa cel din Germania si Austria si la noi poti sa folosesti banii economisiti plus prima de la stat cum vrei tu (nu neaparat in domeniul imobiliar) cu conditia sa fi trecut 5 ani. Deci dupa 5 ani de economisire nu este necesar sa justifici ce faci cu banii.

    • bloodie

      Confirm, am avut si eu un astfel de contract cu BCR si am beneficiat de ei fara probleme. Intr-adevar, i-am folosit in scop imobiliar, dar puteam sa-mi cumpar pantofi de toti, ca nu mi-au cerut nicio dovada.

      In alta ordine de idei, mi se pare mult mai ok sa fii conditionat de un nr. de ani pentru acces la bani, decat de o suma… 10.000 e multicel.

  • Andreea Lascu

    Chestia asta cu sa nu fi credul in banci, cred ca e valabila la orice banca in orice tara. Eu tin sa iau apararea Germaniei ca de fapt nu e vina ei, ar putea fi o vina impartita…a angajatilor care au nevoie sa faca contracte si a clientului care semneaza fara sa citeasca, cu atat mai mult cu cat totul e intr-o limba prea putin cunoscuta. Intr-un an jumate cat am eu in Germania nu mi s-au intamplat pana acum lucruri incat sa dau vina pe Germania, pana la urma si tara asta e locuita de oameni si atat de multi dintre ei nici macar nu sunt nemti…sunt destule lucruri care scartaie si aici…dar parca cumva isi iau revansa

    • Tomata

      pai clar e in primul rand vina noastra.
      doar ca eu eram de-a dreptul fermecata de tanti aia si faptul ca ne-a ascuns adevaratul subiect al contractului m-a suparat.
      dar nu, nu sunt suparata pe Germania. 🙂 In ce oras esti?

  • Teodora

    Nu inteleg de ce astepti rosii 🙂 Mi se pare o dovada de maturitate si integritate faptul ca iti asumi responsabilitatea si nu incerci sa cazi in picioare orice ar fi. O sa descoperi in continuare lucruri care o sa te deranjeze, dar tot nu o sa te sece de energie ca Romania. Eu am fost trista sa aflu ca si in UK se practica nepotismul. Dar am trecut peste 🙂

    • Tomata

      multumesc 🙂
      sigur o sa descopar si cred ca o sa fiu la fel de suprinsa. dar oricum o sa scriu despre tot ce mi se pare OK si ce nu mi se pare OK.

  • Anca

    Eu nu vad un motiv pentru care sa aruncam cu rosii, deoarece mereu mi s-a parut ca cea mai grea “pedeapsa” e sa iti stii tu greseala oricum. Si e ok, omu’ cat traieste invata. Bine macar ca ai putut anula contractul. :)Iar Germania cu siguranta ramane inca un loc bun de trai, poate mai bun decat Romania, chiar daca patesti diverse oriunde. Numai bine! 🙂

    • Tomata

      mda, am aflat de mai multe zile ca nu-i ce ne trebuie noua si ma tot gandeam daca sa scriu sau nu. mi-am zis: Eh, lasa ca nu trebuie sa stie cititorii tot, dar mi-am facut atatea procese de constiinta, ca nu m-am linistit pana n-am decis sa scriu :))

  • roșu vertical

    Bine ca ati reusit sa anulati contractul. Aici oamenii au asa o aversiune fata de banci, ceva de groaza. Multi au ramas fara locuinte din cauza lor, deci e de inteles. Cind e vreo manifestatie (cum a fost zilele astea), primele “victime” sint bancile. Azi am vazut 3 sparte, doar cit am dus fata la gradinita.

    • o femeie

      si eu as sparge vreo 2 prin Bucuresti, ca merita. Si as sparge si cate un cap de angajata care ma mintea, pana ii scoteam contractul sa citeasca si ceream legea…

  • Mirona

    In Belgia exista conturi speciale de economisire pentru copii. Il deschizi pe numele lor dupa ce se nasc (da, am incercat sa-l deschidem inainte :))) ).
    Exista varianta in care nu se poate atinge nimeni de el pana la o anumita varsta si varianta cu posibilitatea de a retrage cand vrei. Noi am ales-o pe a doua pentru ca nu se stie niciodata ce intervine…

  • Moldoveanca

    Mai. Ma scuzati, poate sunt eu mai ingusta. De ce e naspa contractul? 5 ani trec ca un vis, si la sfarsitul lor ai niste bani economisiti, fie ca sunt 10 mii fie ca nu. In plus puii mei, mai vrea omul la un moment dat sa aiba acoperisul lui si sa nu mai plateasca chirie. Poate nu am inteles eu bine articolul? Adica daca nu v-a spus pentru ce e contractul da, chiar e nasol, dar daca v-a spus – si ce daca omul are target de vanzari, asta nu il face naspa. Daca produsul e bun pai eu sunt prima care se inghesuie sa-i faca targetul!

    • Tomata

      pai pentru ca nu avem nevoie de un contract de genul asta. nu ne intereseaza sa ne cumparam casa sau sa ne-o construim aici. iar banii aia ii primim abia cand economisim 10.000 de euro, iar pentru moment, nu prea avem bani de economii 🙂
      iar tanti nu ne-a spus pentru ce e. a mentionat doar clauza aia cu copilul, absolut nimic despre casa.

    • o femeie

      Produsul lor e bun, dar nu e potrivit Tomatei mici.
      Conceptul te obliga sa depui 5 ani si apoi sa cumperi. Ei voiau economii pt copil.
      Daca vor sa cumpere peste 3 ani, nu pot folosi banii si nici bonusul.

  • o femeie

    Era sa ma frig si eu asemanator in Ro, cu banca. Reifenseen cred. Am zis pas.
    In rest, recomand contul romanesc kidCont la BTRL. E cea mai buna dobanda europeana pt copil ( 1.25% in euro, adica 1% dupa platit impozitul). In Be e 0.6% pe an.
    Cred ca mai bine as iesi in gretzia, vazui 7% dar … nu am cohones :D.

    Eu am facut depozite bancare pt copil. Si au fost perioade cand eram un singur venit, nu a fost usor. Banii insa i-am spart 😀 cand am luat aprt-ul asa ca… mai are copilul cateva sute de euro-i. Ma simt o femeie nasoala.

    • Ioana

      Și noi am optat pentru KidCont și suntem foarte mulțumiți.

      Ce sa zic, bine ca v-ati dat seama la timp despre ce e vorba și ați reușit anularea. Mult noroc pe viitor, sa faceți alegerile potrivite.

  • Monica

    Apăi și de i-aș da drumul, tot aș ajunge la faza: uite ce bine: în Germania se pot anula contractele întocmite de funcționari vicleni.
    Ce bine că l-ai postat pe forumul acela și ați făcut brainstormig!

  • Livia

    Hallo Tomata,
    am mai intrat de citeva ori pe fir. Eu locuiesc si lucrez de 2 6 de ani in Stuttgart. Am doi copii 23 si 16 si nu auzisem de acest avantaj pina acum. Am ciulit urechile si eram pregatita sa ma interesez la banca mea Sparda. Fiind un ajutor dat de stat cum spuneai tu, trebuia sa fie independent de banca si eventual de virsta copilului.
    As fi dat alarma imediat, daca aflam inaintea ta de aceasta capcana.
    Eu am crezut mai mult ca este vorba de un BAUSPARVERTRAG = contact prin care orice om mic sau mare poate economisi lunar o suma. Dobinda este foarte mica (era si inainte de aceasata perioada). Dupa 7 ani poti imprumuta suma dubla in cazul in care cumperi apt./casa/renovezi etc – deci o treaba legata de casa si nu altceva. Dobinda pt. Suma imprumutata este mult mai mica decit dobinzile actuale acordate de banci. Aproape toti oamenii au sau aveau in G. un Bausparvertrag.
    De cind dobinzile sint foarte mici, diferenta dobinzilor Banca-Bausparvertrag este foarte mica, si oamenii nu mai se omoara dupa acest avantaj. Cind inchei un Bausparvertrag functionarul bancii cistiga ceva de pe urma acestei afaceri. Apoi mai exista anual un BAUSPARPRÄMIE = o suma de bani pe care o primesti anual cadou. Asta este in functie de venitul familiei – unii profita o perioada sau mereu, unii niciodata (se verfica venitul in fiecare an). Si Arbeitgeberul deci angajatorul participa si el daca ai facut CERERE cu un mic venit lunar – la mine sint parca 13 €/luna de ani de zile – este nelimitat).
    Mai exista niste contracte pt. O pensie suplimentara la batrinete.
    Eu nu am si nici nu o sa-mi fac. Dar in aceasta situatie, statul mai da pe linga tine niste bani la aceasta cotizatie de pensie – este tot in functie de familie (casatorit? Cu copii etc.)
    De ce scriu asta – ca sa stii ca statul mai incurajeaza pe ici si colo anumite chestii, de exemplu cumparararea unui apt./casa.
    De exemplu cind ne-am cumparat apt. Am primit anual timp de 7-8 ani EIGENHEIMZULAGE (2.500 €/adult pe an si 750 €/1 copil pe an). Era in functie de venit, dar plafonul este la nivelul salariului mediu ca sa zic asa. S-a desfiintat din pacate, dar exista alte programe de ajutor ale statului cind o familie cumpara sau construieste o casa in G.

    • Tomata

      Buna, Livia
      de-ala e contractul Bausparvertrag. si suna cunoscut tot ce spui tu, dar pur si simplu cu tot cu premiul si cu beneficiile alea nu mai avem incredere in doamna aia, dupa ce toti ne-au spus ca mai bine il anulam, mi-a cam ramas un gust amar.

  • Alina

    Pai nu cred ca avem de ce sa aruncam cu rosii… Asta e! Bine ca l ati anulat! Oameni mincinosi sunt peste tot in lume. Se pare ca trebuie mereu sa stai in garda. Si uite asa mai invatam si noi o lectie!

  • Livia

    In d-na aia in nici un caz nu as MAI avea incredere. Daca primeai toate informatiile avantaje-dezavantaje riscuri, etc. intelegeam, dar asa in nici un caz. Deci era un BAUSPARVERTRAG sau te-am inteles eu gresit? Daca “da” banii premiu de la stat ii primeai in functie de venituri si plafonul este destul de “jos”.

  • Faun Black

    La Volksbank e la fel: nu deschizi urechea/ochiul si pui putine intrebari – te mint prin omisiune de nu te vezi, indiferent de treaba ce o ai la banca. Imi pare ca mai nou e o lacomie incredibila in banci. Si mai rau sta situatia pe internet: daca te bate sfantul sa faci o comparatie de credite pe vreun site specializat (de exemplu pt cumpararea unei masini) si DAI DATE PERSONALE, esti mancat cu fulgi cu tot pentru ca APROAPE toate bancile cuprinse in “vergleich”-ul respectiv vor interoga Schufa pt scorul tau si asta te poate aduce la Schufa negativ in max. 5 minute pentru vreo 6 luni. …

  • vio

    Salut Tomata. 😉
    Cred că e prima oară cînd comentez aici și voiam să scriu și eu că mă bucur că s-a rezolvat cu contractul. Păcat că funcționara de la bancă a vrut să vă ducă cu zăhărelul.
    A, tu scrii ”Nu mi-a venit să cred că un angajat al uneia dintre băncile se stat ale Germaniei e în stare să mintă și să se folosească de tertipuri de-astea.”
    Deutsche Bank nu e bancă de stat, o fi fost, la fel cum Deutsche Bahn a fost de stat, dar între timp sînt ambele private, poți să îți cumperi și tu acțiuni la ele. 🙂 Bine, probabil că Deutsche Bank nu e banca cea mai dragă sufletului tău. 😀
    Toate bune,
    vio

    • Tomata

      E Postbank 🙂
      Chiar daca nu e de stat, e una dintre alea oficiale, care rezista demult, nu o banca aparuta ieri.
      In fine, e de domeniul trecutului. Sper :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *