Un fel de review pentru Kindle Keyboard 3G

Deși am Kindle-ul de mai bine de 3 luni și îl folosesc mai puțin decât mi-aș dori, n-am apucat încă să îi fac nici o prezentare. Numai că deja am primit două cereri de review și nu mai amân (remember, e unul dintre planurile mele pe 2012), chiar dacă nu-s expertă și mai am foarte multe de învățat despre aparatul ăsta magic.

Apropos, înainte să trec mai departe vreau să vă spun că am creat un grup pe Facebook pentru posesorii de ebook readere. Deci care aveți, haideți acolo să împărtășim idei, cărți, noutăți. Să învățăm împreună.

Bun, acuma despre Kindle… trebuie să recunosc că m-am documentat pentru „review”-ul ăsta pentru că nu am făcut prea multe lucruri cu aparatul până să trebuiască să scriu despre el. Așa că multe chestii le-am aflat ieri. Atenție însă: tot ce voi scrie mai jos se bazează pe experiența mea și pe metodele mele. Sunt sigură că există și alte metode și alte căi, dar de-asta scriu aici și de-asta am făcut grupul să ne ajutăm reciproc. Deci:

nu are lumină proprie, deci nu obosește DELOC ochii, nu este ca un smartphone sau o tabletă. Cel puțin modelul meu (Kindle Keyboard 3G) nu e. Imita foarte bine foaia de ziar, e mai gri decât foaia de carte, care am vazut că poate să fie și gălbuie. Se poate citi de pe el doar dacă ai o sursă de lumină, fie naturală, fie artificială.

încap pe el tone de cărți, dar ăsta e probabil primul lucru pe care-l știți despre ebook readere. Eu am pe el doar 87, dar mai am pe laptop încă vreo câteva sute… ceea ce mă duce la una dintre întrebările care mi s-au pus:

De unde luăm cărțile pentru Kindle?

Răspunsul corect la întrebarea asta e: de pe amazon.com sau site-uri care vând ebook-uri. La răspunsul incorect vă las să cugetați singuri. Spre deosebire de cărțile obișnuite, ebook-urile sunt mai ieftine și ajung pe dispozitivul tău în maxim 60 de secunde. Există și ebook-uri gratuite și în general sunt cele fără drepturi de autor, adică literatură de dinainte de secolul XX. Eu mi-am luat de exemplu de pe amazon.fr Manon Lescaut, Au bonheur des dames, Les Dieux ont soif, Education sentimentale, Justine, etc, cu 0 euro. Mai sunt o grămadă de  titluri, dar n-am avut răbdare să frunzăresc tot magazinul de ebook-uri. Și oricum am suficiente cărți.
Apropos de amazon.fr, nu am putut comanda cărți cu adresa de România. (Când îți faci cont pe amazon, trebuie să-ți treci și adresa fizică) Așa că am schimbat-o cu una din Franța și doar așa am putut descărca ebook-urile. Pe grup am aflat că se poate acuma și cu adresa românească. Eu n-am mai luat cărți de prin noiembrie.

Mai aveam pe calculator și alte romane în limba română, dar în format .doc sau .pdf. Nu vă impacientați dacă aveți cărți de genul pentru că se pot converti cu un tool gratuit. Eu folosesc www.convertfiles.com, dar mai sunt o grămadă. Atenție la diacritice că vă pot da textele peste cap. Dacă vă uitați la filme pe calculator, știți că uneori subtitrările apar cu caractere ciudate când nu sunt recunoscute. Ei, așa arată și pe Kindle. Dacă aveți cărți în română, cel mai bine e să scăpați de ă și ț înainte să le convertiți. De unde puteți lua cărți în română?… știu că sunt site-uri specializate, nu știu care sunt că nu m-a interesat, dar sunt sigură că la o simplă cautare pe google veți da de ele.

Cum face Kindle-ul lectura mai ușoară?

Pe lângă faptul că lectura e mai ușoară la propriu, adică aparatul e foarte ușor și poți sta în ce poziție vrei, Kindle-ul îți ușurează mult munca de cititor. Nici nu știu ce-i mai tare: că poți să-ți pui note și poți salva citate, astfel încât să le poți găsi oricând sau, cum e cazul meu, să le descarc direct în format .txt și să le pun pe blogul cu citate sau că indiferent câte cărți începi, oricând le accesezi din nou, se deschid chiar la pagina la care ai rămas. Astea două chestii îmi plac la maxim.
Mai poți să-ti setezi mărimea literelor și orientarea ecranului – poți citi pe verticala sau pe orizontală. Cei de la Amazon au fost foarte drăguți și s-au gândit și la stângaci și la dreptaci și au pus butoane de inainte și înapoi pe ambele părți ale Kindle-ului. Să nu vă spun de câte ori foloseam butonul de înainte din stânga pe post de buton de înapoi. ;))

Ce mai poți face cu Kindle-ul?

Păi, dacă aveți model ca al meu, aveți net gratis. 🙂 Pentru că are 3G, pe care nu-l plătești nimănui. Mișto tare faza asta. Numai că site-urile arată tare ciudat alb-negru ;)) Nu mai știu dacă v-am povestit, dar când am fost la Vocea României, minunatul meu smartphone m-a lăsat baltă chiar la începutul emisiunii și intram în panică pentru că nu puteam twittui în voie. Ei, dar mi-am adus aminte că am Kindle-ul în poșetă și ghici ce? Am stat pe twitter în voie.*

Dacă vă zic că prefer modelul meu celui recent apărut (Kindle Fire) o să spuneți că-s invidioasă? Problema voastră. Nu-s 🙂 Îmi place mai mult modelul pe care îl am eu pentru că ador tastatura. E la fel ca și cea de la calculator QWERTY, în plus are butoane de HOME, MENU și BACK. Pentru a vedea ce fac butoanele astea, accesați linkurile.

Cu Kindle-ul se poate asculta și muzică sau audio-book-uri, dar eu n-am testat funcția asta, așa că nu pot detalia.

Cât ține bateria?

Dacă lași wireless-ul pornit… cam 10 zile, două saptămâni. Dacă îl închizi, îl poți folosi o lună.

Protejarea Kindle-ului

Primul lucru pe care mi l-a spus Iubi după ce am terminat cu lacrimile de bucurie a fost: „Orice-ai face, să nu-l scapi pe jos. Că de l-ai scăpat, e mort”. :-s Deci, țineți minte, nu dați cu el de pământ, manevrați-l cu grijă. Și cumpărați-i o husă. Dacă cele de pe marile magazine online vi se par scumpe, încercați aici că-i doar 79 de lei. Eu mi-am luat și husă și lampă și m-a costat 98 lei.

Ce nu prea-mi place

Singura chestie care mă deranjează, dar ușor ușor trec peste, e faptul că nu știu câte pagini are o carte și la ce pagină sunt. În loc de număr sunt procente. Adică  în josul paginii este o bară pe  care îți scrie că ai citit 5%, 19%, 38%, 82% etc, până la 100%. Procente care se schimbă în funcție de mărimea literelor. Adică dacă alegi un font mare, o să tot dai la pagini până să citești un procent. Dacă fontul e mai mic, logic, procentele se derulează mai repede. Dar treptat te înveți și cu asta și nu ți se mai pare așa o tragedie. Din câte am citit, urmează să fie introdusă și opțiunea afișării paginilor, dar cred că încă se lucrează la asta.
Cum ziceam mai sus, avantajul e că indiferent câte cărți ai începute, Kindle-ul le deschide la pagina la care ai rămas, iar în meniu, sub fiecare titlu există o linie punctată  care îți indică prin puncte îngroșate cât ai citit din carte.

Cam asta e cu Kindle-ul. Nu știu dacă v-am oferit informații prețioase, dacă ați aflat ceva ce nu știați, dar eu cu siguranță nu știu o grămadă de chestii. Mai am de învățat și tot ce-mi doresc e TIMP, mult TIMP să pot epuiza toată biblioteca de pe el și de pe perete.

Mulți consideră ebook readerele o fiță, alții preferă cărțile de hârtie, pentru miros, pentru simțul tactil, pentru senzația care ți-o dau. Eu nu-s împotriva cărților normale, doar că odată ce te obișnuiești cu toate opțiunile astea… e mai greu să revii la origini. Nu spun însă că n-o voi face.

PS. Great minds think alike. Aseară, când scriam postul ăsta, Cristina scrisese și ea despre Kindle-ul ei. Citiți și la ea informații prețioase.

_________________________________________________

* poza facuta de Raluxa