2012 în cărți
Sau cu alte cuvinte, MUST READ anul ăsta, pe principiul că nu mai amân nimic. Ordinea nu-i batută-n cuie:
1. Cireșarii – Constantin Chiriță
2. Jane Eyre – Charlotte Bronte – nu in 2012, ci in 2013
3. Versetele satanice – Salman Rushdie
4. Imposibila intoarcere – Marin Preda
5. Dragostea in vremea holerei – Gabriel Garcia-Marquez
6. A thousand splenidid suns – Khaled Hosseini – tot in 2013
7. Insuportabila ușurătate a ființei – Milan Kundera – tot in 2013
8. Nimic nou pe frontul de vest – Eric Maria Remarque
9. Orlando – Virginia Woolf
10. Ultimul mohican – James Fenimore Cooper
11. Zgomotul și furia – William Faulkner
12. Alice in tara minunilor – Lewis Carroll
13. The Help – Kathryn Stockett
14. Povestea vietii mele – Regina Maria A României
Pfiuuu, dacă reușesc să le citesc, voi fi ultra mega fericită 😀
PS. Pe cele citite in 2011 le gasiti in pagina de Lecturi.
42 Comments
diana
Am citit asa: 1, 2, 4, 5, 10, 12, 14. Unele le-am citit in tinerete, dar imi aduc aminte destule detalii ca sa nu le reiau acum (la batranete) :)). Oricum, ai ceva treaba pe anul asta cu cititul, avand in vedere ca Ciresarii are vreo 5 volume si mai sunt cateva pe care eu le am in 2 (Jane Eyre) sau 3 volume (Ultimul mohican, Povestea vietii mele).
As fi f interesata si eu de The help, de pe unde ai luat-o?
Tomata
o am in format ebook pentru Kindle. 🙂 o vrei? e in engleza. dar exista deja si tradusa in romana. dar daca vrei carte obisnuita, iti recomand cu caldura serviciile celor de la books-express.ro
diana
da si normal ca o vreau… chiar m-am uitat amu la ei pe site. Nice!
Tomata
stai ca n-am inteles exact: vrei pentru kindle sau carte obisnuita? 🙂
Kay
Vestea buna e ca unele din ele sunt atat de interesante ca o data ce le-ai inceput o sa fie greu sa le pui jos 🙂
Ciresarii de exemplu (toate cele cinci carti) au unele parti foarte bune. Eu am recitit toata seria acum cativa ani, deci recent de tot, dupa ani de expunere la literatura straina actuala (poate ti-am mai spus ca majoritatea romanilor clasici pur si simplu nu ii pot citi, mi se par incredibil de lenti si neinteresanti in comparatie cu ‘the things I’m used to now’). Chirita in schimb e unicul autor roman de care pot sa zic ca m-a luat prin surprindere, cartile lui putand sa stea fara probleme alaturi de unele publicate azi. A doua de exemplu, cea cu castelul si mesajul criptat, mi s-a parut ca l-ar face mandru pe nenea Dan Brown chiar (sigur ca la scara mult mai mica, Chirita neavand acces la locatiile si personajele suspuse folosite de D.B., dar… I was seriously impressed). Again, nu ca as fi eu mare fan D.B. cat ca mi se pare iesit din comun ca un roman a scris ceva similar acum cateva decenii. No, acum sa nu te astepti la perfectiune, cartile sunt totusi un produs al timpurilor lor, si se vede, dar overall clar le recomand.
Jane Eyre e una din favoritele mele absolute. Overcoming adversity by hard work, plus a classic Byronian hero, what’s there not to like 🙂 Desi clar nu e usor de citit, si J.E. e un produs al epocii sale , multe metafore, multa analiza, dar I do recommend it too.
A Thousand Splendid Suns ar trebui sa fie reviewed si pe blog, am citit-o suficient de recent. Mi-a placut mai putin decat the Kite Runner (in mare pt ca personajele n-au ‘agency’, adica stau si li se intampla lucruri, in loc sa go out there and make things happen; of course ca nu e vina lor, ci a contextului politico-istoric, dar no, chestie de gusturi). In schimb, daca exista o carte care sa te faca sa te simti RECUNOSCATOARE (da, cu majuscule) ca te-ai nascut in locul si epoca in care te-ai nascut, clar asta este. Numai pentru sentimentul asta si merita citita 🙂
Alice in tara minunilor, bla bla, clasic, bla bla. Am citit-o de o tona de ori in copilarie (si o data recent), I don’t quite get the fuss. In schimb recomand sequel-ul (de care am constatat ca multa lume din Ro nu stie ca exista, nefiind tradusa afaik), se cheama Through the Looking Glass (tre’ sa fie si asta reviewed pe undeva pe blog), si mie personal mi-a placut de cateva ori mai tare. Dar se poate sa fi suferit si the emotional overload apropo de prima, sa-mi fie atat de familiara incat sa n-o mai pot aprecia cu ochi de adult, chiar mi se pare curioasa cum o sa ti se pare tie (ambele carti sunt free for Kindle si nu numai pe Project Gutenberg)
Gata, mai zic de The Help si am terminat, deja am scris o tona (I can’t help talking about the books I know). Cartea respectiva nu e atat o minunatie dpdv al actiunii, etc, (eu personal n-am inteles care era fuss-ul legat de ea la vremea respectiva — eu am citit-o ceva ani inainte sa apara filmul, cand a aparut cartea initial si toata lumea era extaziata ca “OMG the book! how great this book is!”). Chiar ieri am vrut sa ma uit la film si n-am putut, mi s-a parut slow and boring ca naiba. Dar. Motivul pt care cartea merita citita este pt imaginea pe care o ofera legata de viata in US in anii 60. Mie mi s-a parut mindblowing, pur si simplu mindblowing, modul in care erau tratati negrii pe atunci. Acum 50 de ani! Again, merita citita doar pt asta (si cam numai pt asta 🙂 ).
Si acum chiar ca inchei, nici nu e sigur ca o sa ma lase sa postez atata comment-ul. Oricum, sper sa le citesti pe toate, sunt curioasa tie care cum o sa ti se para 🙂
Tomata
da, abia astept sa le citesc pe toate, sper sa am atata vreme, ca asa cum zice Diana, desi-s numai 14, numarul volumelor si al paginilor e mult mai mare. In afara de Ciresarii, si mai vreo doua, le am pe toate pentru Kindle. si celelalte le am sub forma de carti obisnuite. 😛 Cum ziceam: timp sa am 🙂
sophy
off…Marquez, imi pare rau ca nu pot sa il iubesc!
mi-a facut capul varza cu un veac de singuratate! i-am rupt copertile de frustrare acelei carti.. 🙂
Tomata
:)) pai are carti si mai simple decat aia. mie mi-a placut. am mai citit si despre dragoste si alti demoni. si sunt curioasa si de toamna patriarhului si de povestea tarfelor mele triste. 🙂
costi
povestea tarfelor mele triste o recomand 🙂
sophy
dupa ce am citit cronica din new york times pentru un veac de singuratate, ce mi-am spus?…this is the one! 🙂 si in schimb am dat de naiba! :))
ehh..sa vad daca mai am curaj sa ma apropi de el, deocmadata ma delectez cu jane austen, emily bronte si eco 🙂
Oana
Vai, dar “Dragostea in vremea holerei” e divina! Numai cand imi amintesc cum m-am simtit dupa ce am terminat-o imi vine sa o iau iar la citit, dar nu, ca am prea multe carti necitite. Oricum Marquez e fascinant pentru mine si inca nu am descoperit pe cineva care sa scrie pe gustul meu mai presus decat el. Are acel ceva :). Am citit si cartea lui Kundera, noroc ca am vazut la tine titlul ca mi-am dat seama ca nu am scris despre ea pe blog. Aia de la SdC e la mine, o aduc duminica. Bafta la citit!
Tomata
nu de bafta am nevoie, ci de timp 🙂
m.
pentru o fata care scrie citesti foarte putin, iar lecturile de mai sus erau in mare parte obligatorii pana in 24 de ani…
Tomata
te-ai intrebat daca am timp sa citesc? cred ca nu.
iar dragostea pentru carti am dobandit-o abia in clasa a 11-a, deci mare parte din lecturile adolescentei si ale copilariei nu le-am bifat. nu-l cosider timp pierdut si citesc cu placere si carti pe care trebuia sa le citesc la 10 ani sau la 20. altii nu le citesc niciodata.
nina
Degeba te scuzi, ce e musai e musai!!!! :))))) Nu ne punem intrebari ca nu ne pasa, important e sa gandim cu tipar. In fine, Marquez imi place foarte mult, am citit aproape tot ce a publicat. M-a impresionat “Pivnitele Vaticanului” de Andre Gide, pe urma am incercat sa citesc “Fructele pamantului” tot de acelasi autor, dar nu mi-a placut. Oricum, draguta lista ta, o sa “fur” si eu cateva titluri. O seara buna!
costi
si eu imi amintesc cu placere de pivnitele vaticanului!
tigara electronica
Marin preda Imposibila intoarcere – as mai reciti-o si eu…
Laura
M-am mai linistit putin :). Credeam ca doar eu nu am citit Ciresarii (si La Medeleni).
Tomata
🙂 eu am lacune mari de tot in ce priveste literatura… dar recuperez incet
lala
si eu vreau sa citesc Imposibila Intoarcere.iti recomand Martin Eden si Invitatia la vals!!!
Tomata
Invitatie la vals am citit 🙂
adizzy
stiu ca ai/avem ebook readere(sa nu mai facem reclama la model) dar pot sa iti imprumut o carte? 😀 pot pot? Jane Eyre 🙂 eu am citit de 2 ori romanul si mai citesc si acuma pasaje cand sunt deprimata
Tomata
am Jane Eyre si pentru Kindle si de hartie. 🙂 merci de intentie. >:D<
Cinabru
Din ce am citit, mi-au placut cel mai mult 5, 7 si 8. 4 s-ar putea sa fie o dezamagire, tinand cont si de faptul ca nu era tocmai domeniul forte pentru Preda. Cred ca iti vor placea 2 si 9, sper sa intuiesc bine. 12 este superb, 11 este dificil dar esential, iar de Ciresarii nu mai vreau sa aud, nu mi-au placut nici in copilarie. Acum nici atat. De ultimele doua intrari pe lista nu stiu nimic, nici macar nu le-am rasfoit.
Oricum, succes, si iti doresc sa fie doar vreo 10 la suta din ce citesti in 2012.
Tomata
Oh, nu ma speria cu Imposibila intoarcere… Nu stiu despre ce e, dar am incredere ca Marin Preda nu ma dezamageste. 🙂 Sper din suflet sa le citesc pe toate anul asta. Nu ma voi apropia de alte carti :)) Spor si tie la citit. 🙂
Bogdan
Mult succes, Tommy!
Tomata
merci
Pingback:
Cinabru
Daca vrei ceva cu adevarat dezamagitor de la Preda, incearca Risipitorii. Dupa trei rescrieri, e tot cel mai slab titlu.
Tomata
o am in biblioteca…
Anda
Seria Ciresarii am citit-o de vreo 5 ori, atat de mult mi-a placut. E adevarat, eram ceva mai tanara pe vremea aia. Dar mi-ar fi placut sa fie mai multe volume, mai multe intamplari, nu m-am putut satura de ele. Sunt sigura ca si acum le-as citi cu aceeasi placere. Iti urez lectura placuta!
Tomata
wow, eu n-am timp nici sa citesc ce mi-am propus, ce sa mai vorbesc de recitit ;))
multumesc. 🙂
Raluca.
Am citit 1, 2 şi 11 şi le recomand cu căldură.
Cireşarii au fost cărţile copilăriei mele şi primele pe care le-am devorat, dacă pot spune aşa. Jane Eyre am citit-o în aceeaşi perioadă cu Mândrie şi prejudecată şi La răscruce de vânturi şi, deşi nu mi-a plăcut la fel de mult ca cele două, rămâne un must read. Cât despre Zgomotul şi furia, ea este printre preferatele mele, mai ales prima parte, scrisă din perspectiva lui Benjamin
3 şi 5 vreau să le citesc şi eu, dar nu ştiu dacă o să-mi permită timpul.
Ana Q.
Jane Eyre vreau sa citesc si eu anul asta. De Kundera am citit “Ignoranta” si mi-a placut si cred ca am sa mai incerc si altele.
Mult succes in bifarea tuturor cartilor de pe lista ta.
iri
dintre astea am citit si mi-au placut ffff mult jane eyre, versetele satanice, insuportabila usuratate a fiintei, dragoste in vremea holerei si alice. in schimb:-s ultimul mohican. nu face asta :)) a trebuit s-o citesc acum o luna si ceva si mai aveam putin si plangeam de nervi :)) nu se intampla nimic si nici descrierile nu-s chiar asa de reusite :-s am reusit s-o duc pana la capat, dar mai ca am dansat de bucurie la ultima pagina :d/
Tomata
:)) felicitari pentru perseverenta atunci. incerc, ce nu merge, las deoparte sau ma chinui, depinde de starea pe care o am
ady
citit 1,2 5,8, 10, 12, incercat 11 si nu reusit. 🙂 6 e pe lista.
am citit “ciresarii” de mai multe ori, incepand cu varsta de 11 ani si mi-au placut de fiecare data. am plans de-a sarit camasa de pe mine de fiecare data cand am terminat. nu pentru cum s-a terminat, ci pentru ca s-a terminat.
“jane eyre” e in top 10-ul favoritelor mele. daca ma gandesc bine, chiar inainte de “mandrie si prejudecata”.
de rushdie am citit “pamantul de sub talpile ei”. nu am reusit sa termin deoarece nu am putut sa prelungesc a doua oara perioada de imprumut la biblioteca, dar o voi relua. traducerea antoanetei ralian e spendida, iar cartea pare un dans oriental sau un taj-mahal din cuvinte. poate un pic cam lunga, dar superba. (citeste “lengendele olimpului” inainte, ca s-ar putea sa nu pricepi trimiterile).
de hosseini, am citit “vanatorii de zmeie”. cum spunea un ante-comentator, te face recunoscator pentru locul si timpul in care te-ai nascut. putin cam sentimentala si foloseste (cred ca uneori deliberat) mici …………….. nu gasesc cuvantul. “chestii clasice” sa zicem. dar mie mi-a placut.
dupa ce citesti “nimic nou pe frontul de vest” incearca ceva de sven hassel. (legiunea blestematilor sau batalion de mars). nu-s prea usor de digerat si mai degraba pentru barbati, dar sunt zguduitoare.
dc vrei pot sa pun un link unde le-am “comentat” eu.
dragos c
propunere – in loc de versetele santanice – care n-a impresionat pe nimeni – citeste copiii din miez de noapte.
Pato Basil
Ciresarii hmm buna… ti-as recomanda fireste in caz ca n-ai citit 800 de leghe pe amazon de jules verne(multi ar spune daaa carte de copii, dar iti antreneaza imaginatia)
Valentin Palconi
Ciresarii are 5 volume insa actiunea din ele este foarte faina si diversa iar prin intermediul lor iti vei amintii de aventurile din copilarie. Vezi ca romanul este si ecranizat daca ai timp sa il vezi dupa ce vei citi cartile. Am vazut ca sunt pe Youtube partile. Spor la citit.
Pingback:
Pingback: