27 iunie, zi trista in fiecare an

27 iunie e o zi tristă. Nici măcar n-am ştiut cât de tristă până să mă duc la magazin.
Azi, tati ar fi împlinit 55 de ani. Doamne… ce vârstă rotundă… ar fi trebuit să se bucure de nepoţi acuma, nu sa fie la 2m în pământ.

În ultimul timp, datorită evenimentelor  din viaţa mea, nu m-am mai gândit atât de intens la el, deşi înainte să adorm în fiecare seară îmi aduc aminte tot de alt moment petrecut cu el. Dar nu cu tristeţe, nu cu durere, fără lacrimi. Însă ieri, după un vis pe care l-am avut vineri noaptea, în care îl vedeam pentru a 3-a oară, cred, că învie şi că deschide ochii, ieri am fost destul de tristă. Deşi am fost într-o excursie până în Serbia, la Belgrad (dacă tot e voie numai cu buletinul). Nici asta parcă nu m-a înveselit de tot. Iar azi… plănuisem cu mătuşa mea să mergem la cimitir să îi ducem crini. Mătuşa mea spune că crinii îi aduc aminte de el, pentru că atunci când s-a născut el, crinii erau înfloriţi în grădină.

A plouat. Nu ne-am mai dus pentru că e noroi şi nici lumânările nu ar fi stat aprinse. Aşa că am aprins o lumânare în amintirea lui, în loc de o lumânare pe o prăjitură sau pe un tort.

M-am dus la terasa unde obişnuia să bea o bere cu prietenii lui să le dau de băut în amintirea lui, de pomana lui, nu în cinstea lui, să trăiască la mulţi ani… Nu erau toţi acolo, dar unul dintre ei, când i-am spus că azi ar fi fost ziua lui, s-a uitat la mine cu atâta înţelegere şi cu atâta tristeţe, parcă şi cu mândrie. N-am putut să termin fraza pentru că m-a podidit plânsul. A înţeles şi mi-a zâmbit resemnat…

Atunci am înţeles şi eu. Doar în prezenţa prietenilor tatălui meu, a mătuşii mele şi a unchiului meu, doar între ei îmi regăsesc durerea, îmi simt înţeleasă tristeţea şi pierderea. Pentru că e şi pierderea lor…