Inscenarea lui Roger Murgatroyd

inscenarea lui roger murgatroydgilbert adairAutor: Gilbert Adair
Nationalitate: scotian
Titlu original: The Act of Roger Murgatroyd
Anul aparitiei: 2006
Nr.pagini: 253
Premii: nu
Ecranizare: nu
Nota mea: 2/5
Alte romane de acelasi autor: nu

Dacă nu primeam cartea de la Editura Trei, probabil mai trecea multă vreme până să aud de Gilbert Adair sau să mă intereseze Înscenarea lui Roger Murgatroyd. Nu mă pasionează genul, nu mă incită suspansul.

Când am citit pe coperta a patra că e un mistery îmbinat cu umor, am zis ok datorită umorului. Tot pe copertă scrie că e un omagiu adus romanului poliţist englez şi maestrei Agatha Christie. Acuma, eu pe Agatha n-am citit-o, singura mea întâlnire cu romanul poliţist fiind prin facultate când l-am studiat pe Simenon şi pe-al lui Maigret la literatură belgiană. N-am rămas cu nimic, drept pentru care am încheiat-o cu acest tip de literatură.

Înscenarea lui Roger Murgatroyd se petrece în anii 1930 şi aşa cum aveam să aflu pe parcurs este un roman cu o crimă petrecută într-o cameră încuiată, de unde aveam să aflu că este o întreagă panoplie de titluri pe acest subiect. Sunt sigură că fiecare a văzut cel puţin un film despre o crimă, cel puţin un episod din Columbo, Matlock sau Verdict: Crimă. Ar trebui să ne oprim la acesta din urmă, deoarece cartea seamănă izbitor de mult cu serialul ăsta.

Să vă povestesc: într-o dimineaţă geroasă de Crăciun, într-o vilă din satul Dartmoor, un bărbat este ucis în mansardă. Personajele, un vicar cu soţia lui, un doctor cu soţia lui, o actriţă, o scriitoare de romane poliţiste, familia ffolkes, Selina – fiica lor şi Don , prietenul acesteia, sunt tulburaţi în liniştea sărbătorilor de odioasa ucidere a lui Raymond Gentry. Când poliţia nu poate fi anunţată din cauza nefuncţionării liniilor telefonice şi accesul până în oraş este prea anevoios, singura opţiune de a elucida misterul rămâne invitarea unui fost inspector de la Scotland Yard, pensionat, care locuia la câteva străzi de casa ffolkes. Inspectorul constată crima şi începe interogatoriul. Toţi cei prezenţi de faţă (în afară de Selina, care doarme în camera ei, şi de servitori, care au fost trimişi la treburile lor) aveau câte un motiv să îl ucidă pe Gentry. Acesta cunoştea tot felul de secrete murdare despre fiecare dintre ei, în plus îi tratase cu aroganţă şi superioritate încă de când sosise neinvitat, adus se Selina în casa părinţilor ei.  Mă opresc aici cu povestea pentru că nu se ma întâmplă nimic interesant până când colonelul, tatăl Selinei şi gazda celorlalţi este împuşcat când merge la plimbarea lui obişnuită.

De aici lucrurile devin puţin confuze. Nu că m-aş fi chinuit eu să dezleg enigma său să îmi pun capul la contribuţie să aflu cine era criminalul, da’ în acest moment parcă parcă mă interesa şi pe mine cine era, că îl bănuiam oarecum pe colonel, deoarece îi scapă o jumătate de informaţie pe la începutul romanului, destul cât să îndrepte atenţia înspre el.

Cartea nu e rea, însă m-a dezamăgit. De fapt nu cartea, că nu e vina ei, ci scriitorul. N-am ştiu în ce an a fost scrisă, dar până am terminat-o, spre binele ei şi aprecierea mea, ar fi fost bine să fie scrisă până prin 1980. Spun asta, pentru că nu se poate ca în anul 2006 (!!!) cineva să se trezească să scrie un roman după o reţetă deja tocită de Verdict:Crimă. Exact ca în serial, nimeni, în afară de scriitoarea de romane poliţiste nu e în stare să găsească criminalul şi nimeni nu poate pune lucrurile cap la cap ca ea. Asta m-a dezamăgit din cale-afară, pentru că nu-mi plac cărţile în care nu descopăr absolut nimic nou. Şi în Înscenarea lui Roger Murgatroyd nu exista absolut nimic nou. Cel puţin nu faţă de filme şi seriale, nu ştiu faţă de alte carţi.