Paritate

Pentru a ramane in asentimentul postului de ieri, care fie vorba intre noi n-a reusit sa exprime toata ideea, aduc alta buba in discutie. Si pornesc in elaborarea „tezei” mele de la o idee pe care am vrut demult sa o pun in scris: ce dai si ce primesti in relatia de cuplu? De cativa ani incoace eu functionez pe principiul: cat primesc, atata dau. Pentru a nu se crea confuzii, o sa ma straduiesc sa explic ce vreau sa spun.
Cand iubesti, iti vine sa dai orice sa il faci pe celalalt fericit. Si de cele mai multe ori o faci. Te sacrifici, renunti, faci compromisuri si accepti lucruri pe care cu alte ocazii nu le-ai accepta. Celalalt se simte bine cu tine, se simte iubit, apreciat, in siguranta, dar oare face el la fel pentru tine? Unii fac, altii se invata prost. Si de fapt prostii raman cei care la sfarsitul relatiei au buza umflata, ochii in soare si coada intre picioare pentru ca si-au irosit sentimente, timp si energie intr-o relatie in care au dat fara sa primeasca. O relatie in care au renuntat la prea multe pentru a servi la picioarele celui pe care l-au pus pe un piedestal si in care s-au hranit cu farame de afectiune. Isi promit solemn sa nu mai faca aceeasi greseala cu urmatoarea iubire si din fericire unii mai si invata din experienta trecutului.
Ce vreau sa spun e ca relatiile in care numai unul da si face sunt destinate nefericirii. Chiar si acelea in care unul da mai mult si celalalt mai putin au sanse sa nu dureze. Pentru ca in cele din urma epuizarea emotionala isi spune cuvantul si toate supararile ce s-au strans cu timpul, se strecoara precum apa prin cele mai firave crapaturi si izbucnesc la suprafata.
Cand unul da si altul nu, pe langa lipsa de iubire adevarata exista si o lipsa a respectului. Un respect pe care il datoram oricarei fiinte si cu atat mai mult persoanei iubite.
Exista o vorba cu care mamele isi cresc fiicele: „cum ti-l educi, asa il ai”. Oricat de urat ar suna asta pentru barbatii care citesc asta, si reciproca e valabila: „cum ti-o educi asa o ai”. A nu se extrage din verbul „a educa” intelesul de „a dresa, a supune” ci acela de „a ajunge impreuna la conventii satisfacatoare pentru ambele parti”, acela de „a nu accepta ce te supara sau ce te raneste”. E o chestie de semantica, la urma urmei. 😉