Vizita la fabrica Guinness

E destul de impropriu spus ‘fabrică’, pentru că e, de fapt, un muzeu. Nimeni nu produce nimic în Guinness Storehouse. Întins pe 7 etaje, muzeul e foarte intuitiv, nu e nevoie de ghid, pur și simplu se urmăresc săgețile și indicațiile. Toată istoria celebrei beri negre implică toate simțurile: video, audio, tactil, olfactiv și, bineînțeles, gustativ. În mod normal nu mă dau în vânt după fabricile de bere, însă dacă e ceva foarte cunoscut, respectul pe care îl am pentru reușită și muncă asiduă mă face să cumpăr bilet. Nu-s băutoare de bere, dar pot aprecia meșteșugul prin care se naște și faima pe care o are.

Povestea începe de la cum se făceau butoaiele, cum se ardeau și cum se păstra lichidul în ele. Apoi aflăm despre ingrediente, fermentare, îmbuteliere și consum. Iar la etajul 5, pare-mi-se, despre cei care au ridicat Guinness pe culmile care e acum. Și abia aici a devenit interesant pentru mine, pentru că am aflat cui se datorează îmbunătățirea proceselor și, prin urmare, clădirea numelui care este azi Guinness: femeilor. Stella Cunliffe, cunoscută în primul rând că prima femeie președinte a Royal Statistical Society, a lucrat pentru Guinness timp de 23 de ani, îmbunătățind controlul calității și lucrând că statistician. Nu a fost făcută directoare pentru că politica companiei nu le permitea femeilor să facă parte din boardul de directori.

Însă asta s-a schimbat în 1949, când Maureen Guinness, Marchiza de Dufferin și Ava, și Lady Patricia Lennox-Boyd, verișoara ei, au devenit primele femei care au făcut parte din board-ul directorial – o premieră pentru Guinness, dar și pentru Irlanda. În 1954, Lady Honor Svejdar li s-a alăturat. În zilele noastre, board-ul directorial al Guinness Nigeria are 7 membre dintr-un total de 11 directori.

Iar pe site-ul Diageo, compania care deține brandul Guinness, e o listuta cu primele femei care au contribuit la dezvoltarea afacerii.

Dar gata cu istoria și feminismul, să va arăt și pozele făcute. OK, gata după ce va las cu poza de mai jos. Peștele ăla chiar pedala cu coada 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge