Retrospectiva si statistica literara pe 2020

URMEAZA UN ARTICOL PREA LUNG!

Care trebuia postat ieri, dar am fost ocupata cu o reteta complicata de tort. (Care mi-a iesit si e mega delicios)

Anul asta n-a fost deosebit doar din cauzele evidente, pentru mine a fost altfel si nou si pe plan literar.
E anul cu cea mai multa nonfictiune citita, anul in care m-am dat pe brazda si cu audiobook-urile, insa doar nonfictiune, pentru ca pentru fictiune am nevoie de vocile din capul meu ca sa ma bucur de poveste.

Ma gandeam sa structurez postul asta in functie de subiecte (gen: carti dedicate mamelor, carti citite in franceza etc.), insa mi-am dat seama ca ar fi prea multe categorii. Asa ca o sa va vorbesc putin, doar in cateva cuvinte, despre toate cele 48 de carti terminate.

1. Jumatate de soare galben – Chimamanda Ngozi-Adichie (citita in engleza) – 4 stele
Imi place Chimamanda si imi place in special pentru ca nu are o reteta de a scrie. Am mai citit Hibiscus Purpuriu de la ea si ma bucur sa descopar acest Soare Galben si alt fel de poveste. Despre carte: am aflat ca titlu e descrierea unui steag, ca steagul apartine unui tari cu o viata foarte scurta si ca in viata asta scurta, dupa razboi, ca dupa orice razboi, oamenii n-au mai fost la fel.

2. Miss Burma – Charmaine Craig (citita in engleza) – 3 stele
Prea multa politica, prea pompos limbaj. Un personaj feminin demn de toata admiratia, insa mie mi s-a parut dezagreabil si oricat as fi admirat rezilienta ei si puterea de a merge mai departe dupa toate prin cate a trecut, pur si simplu nu mi-a placut.

3. Chemarea Cucului – Robert Galbraith (citita in romana) – 3 stele
O traducere e-xe-cra-bi-la! Pacat, mare pacat, ca probabil mi-ar fi placut mai mult. Mi-am dat seama ca thrillerele nu-mi displac, dimpotriva, din cand in cand pica bine. Cand vrei sa alergi pe pagini si sa afli cine e criminalul. N-am banuit, dar sunt novice in ce priveste genul, asa ca poate devin mai specialista dupa ce mai adaug titluri in portofoliu.

4. Pacientul H.M – Luke Dittrich (citita in engleza) – 5 stele
Foarte mult mi-a placut. Subiect medical, reportaj, autor care scrie despre bunicul lui si despre cel mai celebru creier din istorie, subiectivism si obiectivism, plus un rezumat al evolutiei descoperirii functiilor creierului si a operatiilor practicate pentru a trata diverse boli care acum se pot tine in frau cu terapie si medicatie.

5. Anatomy of a song – Marc Myers  (citita in engleza) – 3 stele
E una sa iti placa muzica si alta sa o intelegi din punct de vedere al compozitiei. Eu nu stiu nimic despre muzica, despre cum se compune, despre instrumentele care fac o melodie sa sune atat de bine si cum o fac perfecta cand intra in joc si versurile. Am aflat cum au fost compuse Loosing my religion, Moonlight Mile, cum Steven Tyler a folosit aliteratia in versurile lui pentru a produce muzicalitatea nu doar cu ajutorul instrumentelor, ci si cu al cuvintelor. Cum Keith Richards isi descrie in detaliu miscarile degetelor pe corzile chitarei, astfel incat aproape ca le poti reda.

6. Zbor deasupra unui cuib de cuci – Ken Kesey (citita in engleza) – 5 stele
Citita imediat dupa Pacientul H.M pentru ca are legatura cu subiectul: lobotomia. Mi-a placut foarte mult cartea, mi-au placut personajele, stilul, povestea, tot. Nu e o carte clasica degeaba, ma bucur tare ca am citit-o.

7. Olive Kitteridge – Elizabeth Strout (citita in engleza) – 4 stele
Nu mi-a placut de Olive, desi au fost cateva clipe in care m-am regasit in ea. Nu mi-a placut ca mama, nu mi-a placut relatia cu fiul ei, desi dupa parerea ei facea totul corect. Ce a fost nou pentru mine a fost perspectiva soacrei. Nu cred ca m-am gandit niciodata la asta.

8. Acolo unde canta racii – Delia Owens (citita in engleza) – 4 stele
Nu intentionam sa citesc cartea asta daca nu isi anuntase Delia Owens prezenta la Berlin. Mi-am luat bilet si am ramas cu el ca evident in aprilie n-a mai venit nimeni la Berlin. Dar cartea mi-a placut. Desi am fost sceptica in ceea ce priveste povestea Kyei, mi-a facut placere sa i-o citesc.

9. De garda-n noaptea de Craciun – Adam Kay (citita in engleza) – 3 stele
Daca as fi citit cartea asta imediat dupa O sa va cam usture, probabil mi-ar fi placut mai mult. Am adorat prima cartea a lui Adam Kay, asta, a doua, mi s-a parut o ciorba reincalzita si n-am mai ras cu atata patos ca la prima. Dar tot vreau sa citesc si Dear NHS, plus ca dupa O sa va cam usture am aflat ca se va face si serial.

10. Galatea – Madeline Miller (citita in engleza) – 3 stele
Reinterpretare a mitului Galateei. In descrierea de pe GR zice ca Galateea s-a folosit de frumusetea ei pentru a-si manipula sotul. Mie cred ca mi-a scapat “manipularea” asta poate pt ca am fost orbita de obsesia de a o controla a sotului. Eu am vazut-o ca pe o femeie infranta, abuzata, inchisa in casa, ca pe o mama care nici sa petreaca timp cu fiica ei nu are voie.

11. O dimineata la vanatoare – Ligia Ruscu – 5 stele
Wow, wow, wow! Mi-a placut la nebunie cartea Ligiei Ruscu. Are de toate, desi un pic cam multa istorie politica, in care m-am pierdut. In rest, un personaj feminin puternic si atipic perioadei in care se desfasoara actiunea, un Rhett Butler autohton, o crima, umor si fite pentru inalta societate. Mult de tot mi-a placut.

12. Inimi cicatrizate – Max Blecher – 3 stele
Am avut senzatia de infrigurare, de raceala, de lipsa de caldura pe toata durata lecturii. Desi e menit sa inspire multe emotii, totul e redat fara emotie, atmosfera apasatoare a bolii, a neputintei, a suferintei e pictata fara a fi reusit sa imi smulga mila sau empatia. M-am oripilat in cateva randuri, mi-a fost chiar si greata de cateva ori, m-au tulburat detaliile despre cum era sa fii bolnav in vremurile acelea, despre cum se manifesta boala. De fapt, boala se manifesta si in zilele noastre la fel, tratamentele sunt diferite. Ce n-am simtiti a fost o urma de parere de rau, mila… chiar deloc. Nu mi-au placut personajele, poate doar Quitonce putin, prea sumar schitate, prea definite doar de boala. Cu toate astea, Blecher pune in cuvinte agonia bolii impecabil. (recenzia de pe GoodReads)

13. Zilele regelui – Filip Florian – 3 stele
* recenzie de pe GR: Cu siguranta Zilele Regelui nu e o carte obisnuita. Doar datorita stilului, ritmului si tonului. Ca povestea nu e una nemaiauzita. Ce mi-a lipsit mie foarte mult au fost dialogurile. As fi vrut sa ‘aud’ personajele vorbind pentru ele in locul povestitorului. Blocuri intregi de fraze lungi, enumeratii, negatii, explicatii, oricat de deosebite sunt, nu-s chiar felia mea de tort. Insa! Odata cu aceasta carte, am pus mana pe internet si m-am documentat despre aceasta bucata de istorie romaneasca ce-mi lipsea cu totul din cultura generala.

14. Naturally Tan –  Tan France (ascultata in engleza) – 4 stele
Ma uit la Queer Eye de la sezonul al doilea. Adica atunci l-am descoperit si dupa m-am uitat si la primul si la tot ce a urmat dupa. Mi-am dat seama ca Tan e preferatul meu dupa ce i-am vazut si emisiunea de fashion de pe Netflix si era normal sa ii ascult si cartea. Are umor, auto-ironie, cuvinte de incurajare si liste de dos and donts.

15. Over the top: A Raw Journey to Self-love – Jonathan Van Ness (ascultata in engleza) – 4 stele
Dupa Tan, era normal sa il ascult si pe Jonathan si trebuie sa recunosc ca ce arata pe ecran nu e deloc asemanator cu ce povesteste in carte. Insa titlul e perfect ales, a muncit mult sa ajunga unde e. Desi pare exagerat de efeminat si usor… sarac cu duhul, nu e deloc asa, cred ca o fi o etapa in care vrea sa promoveze imaginea asta, insa cartea ii dezvaluie o parte mult mai serioasa.

16. Promisiunea zorilor – Romain Gary (citita in franceza) – 4 stele
Mult de tot mi-a placut prima parte, limbajul si stilui lui Gary a curs atat de frumos si melodios in franceza, iar cartea asta-declaratie de dragoste pentru mama lui poate nu e pe placul tuturor. Incepe amuzant, iti bucura sufletul, da’ pana la final aduce usor a relatie bolnavicioasa. Am sentimente amestecate despre cartea asta si nu e usor de uitat. Oricum, pentru o prima intalnire cu Gary, m-a convins sa mai citesc din cea a scris.

17. Impreuna – Anna Gavalda (citita in franceza) – 4 stele
Trei personaje diametral opuse, venite din medii complet diferite care invata sa coexiste impreuna acceptandu-se unul pe altul, indragostindu-se si ajutandu-se mereu.

18. Grit. Puterea pasiunii şi a perseverenţei – Angela Duckworth (ascultata in engleza) – fara rating
N-am evaluat-o cu stelute pentru ca nu stiu cum. E, fara indoiala, o carte din care poti invata multe, care te poate transforma si care iti poate sufla vant in panze. Nu si mie pentru ca nu e o carte pentru mine. In sensul ca nu ma voi face niciodata luntre si punte ca sa reusesc in cariera. Spune ca acolo unde talentul conteaza, perseverenta conteaza de doua ori. Nu contrazic ce spune autoarea, sunt de acord, doar ca nu mi se aplica mie. Nu am ambitiile despre care vorbeste acolo. Perseverenta si indeplinirea obiectivelor, la mine se aplica in alte domenii, nu cele carieristice.

19. Copiii de pe Volga – Guzel Yakhina (citita in romana) – 3 stele
Am fost dezamagita de a doua cartea a lui Guzel Yakhina. Mai bine de o jumatate mi s-a parut o rescriere de Zuleihai, am gasit atat de multe chestii comune, personaje si situatii aidoma. Isi revine insa cand ma ia prin surprindere ucigand doua personaje si la ce se intampla in ultima treime din carte. Nu m-am putut atasa de nici un personaj, desi mi-a parut foarte rau de Bach catre final. Yakhina scrie bine, iar traducerea Luanei Schidu e din nou la superlativ. Am mai invatat o bucatica de istorie, ceea ce e mereu important pentru mine, am apreciat chiar si realismul magic, bine plasat si oarecum explicabil.

20. Matase – Alessandro Baricco (citita in engleza) – 4 stele
Mi-a placut foooooarte mult stilul si redarea succinta si poetica a povestii. Mi-a adus aminte un pic de Shogun. Numa buna de citit intr-o zi.

21. Hamilton: The revolution – Lin Manuel Miranda (ascultata in engleza) – 3 stele
Cum n-am stiut eu pana anul asta in vara despre cel mai cel musical. Castigand toate premiile posibile si admiratia criticilor si a publicului de-o masura, Hamilton e un musical pe muzica rap, care, folosindu-se de povestea unuia dintre fondatorii Statelor Unite, abordeaza absolut toate temele arzatoare ale zilelor noastre, in special ale Americii: rasism, discriminare, feminism. Cartea asta, scrisa de creatorul muzicii si al versurilor, Lin Manuel Miranda, e povestea nasterii acestei minuni artistice.

22. An Iliad – Alessandro Baricco (citita in engleza) – 3 stele
Inamorata de Baricco dupa Matase, obsedata de mitologia greaca… am crezut ca An Iliad va fi o nebunie de carte. Am fost dezamagita. Eram curioasa de stil, de emotie si singura parte in care am reactionat afectiv a fost moartea lui Patrocle, care mereu atinge coarda sensibila. Mi-a mai placut ca moartea lui Hector a fost povestita de Andromaca si cea a lui Ahile de catre râu. Si desi acesta din urma e peste tot erou, Baricco a decis sa nu ii dea rolul principal si asta a fost de asemenea binevenit.

23. Lectii de magie: cum sa-ti cultivi creativitatea – Elizabeth Gilbert (ascultata in engleza) – fara rating
Am comparat-o imediat cu Grit. E vorba cam despre acelasi lucru: talent vs. efort. Dar in comparatie cu Grit nu m-am mai simtit frustrata pentru ca Elizabeth Gilbert e mai permisiva si mai toleranta. Nu e niciodata tarziu sa incepi ceva, sa iti gasesti chemarea si ideal ar fi sa nu te apuci de ceva doar cu scopul de a castiga ceva sau de a fi cel mai bun. Si ce e foarte important: odata ce ti-ai gasit pasiunea, nu renunta si continua. Continua dupa orice infrangere, dupa orice hop, dupa orice succes.

24.Harry Potter si Ordinul Phoenix – J.K.Rowling (citita in engleza) – 5 stele
Pfuai cata durere in volumul asta. Durere de toate felurile. A fost singurul volum pe care l-am citit fara sa ma relaxez deloc. Parca pur si simplu Harry n-a avut un moment de respiro, mereu cu durerea in suflet sau pe trup.

25. Journal d’un amour perdu – Eric Emmanuel Schmitt (citita in franceza) – 3 stele
Din aceeasi categorie cu Promisiunea zorilor, si Eric Emmanuel Schmidt scrie o carte despre mama lui si iubirea pe care i-o poarta. Dar cartea e in primul rand despre pierderea ei si despre cum ii face el fata. Cand am vazut-o la biblioteca, ma asteptam sa citesc despre altceva. Despre copilul ramas fara mama si despre cum si-a trait viata dupa. Insa e povestea adultului ramas fara mama.

26. Harry Potter si Printul Semipur – J.K. Rowling (citita in engleza) – 5 stele
Cu siguranta volumul meu preferat. Dupa toata durerea din volumul precendent, apar mai multe glume, probleme adolescentine, prietenii puse la incercare si nu in ultimul rand finalul socant – pentru mine, care n-am vazut filmele si nu stiam ca X moare.

27. Harry Potter si Talismanele Mortii – J. K. Rowling (citita in engleza) – 5 stele
O incheiere pe masura seriei. Ma bucur mult ca am citit-o si chiar daca am facut-o la aproape 37 de ani, tot am savurat-o si mi-a incantat fantezia. Preferatul meu e Ron, fara doar si poate, si pentru ca un coleg mi-a spus ca nu poti fi fan HP fara sa apartii unei Case, mi-a spus ca cel mai bine m-as potrivi in Ravenclaw. Habar n-am 😀

28. Everything Happens For A Reason And Other Lies I Told Myself – Kate Bowler (ascultata in engleza) – 2 stele
Vai… femeia asta are tot dreptul sa se planga si sa ii para rau de ea, insa e atat de enervanta cum o face incat efectiv mi-am dat ochii peste cap de nenumarate ori. Totul i se intampla numai ei, de ce i se intampla totul numai ei? Nu pot intelege intrebarea asta: de ce mi se intampla tocmai mie? Dar cine te crezi de ai impresia si pretentia ca poti fi scutit de tragedii in viata? De boli, de moarte, de pierderi? Mai mult de atat, prea multa vorbarie crestineasca si lucruri cu care eu nu rezonez. Insa am rezonat cu frica ei de a-si lasa copilul fara mama, aia am putut intelege pentru ca e si frica mea cea mai mare.
Insa, spre deosebire de ea, cred ca unele lucruri se intampla cu un motiv si nu il intreb pe Dumnezeu: “De ce eu? De ce mi se intampla mie?”

29. The Bookshop on the corner – Jenny Colgan (citita in engleza) – 4 stele
Balsam pentru suflet a fost cartea asta. Romance si carti, mi-a picat atat de bine ca imi pare rau ca inca nu e tradusa in romana.

30. Un moment de ascensiune. Cum emanciparea femeii schimba lumea – Melinda Gates (ascultata in engleza) – 4 stele
Nu stiam multe despre Melinda Gates si nici despre fundatia ei cu Bill. Dar cartea asta spune toata povestea plus multe detalii biografice despre casnicia si familia ei. Mi-a placut si cred ca daca exista un Rai, e facut pentru oameni ca cei despre care vorbeste ea.

31. Din suflet – Demi Moore (ascultata in engleza) – 5 stele
In toate oracolele pe care le-am completat in adolescenta, raspunsul meu la intrebarea “care e actrita ta preferata?” eu am scris Demi Moore. I-am vazut multe filme si mereu am admirat casnicia ei cu Bruce Willis (ma rog, ce citeam prin ziare si reviste). Dar ororile pe care le-am citit in autobiografia ei, relatia bolnavicioasa dintre parintii ei si dintre ea si mama ei (care a vandut-o pe 50 de dolari unui pedofil), toate secretele dezvaluite despre cariera si viata ei personala… OMG!

32. Mindhunter: Inside the FBI’s Elite Serial Crime Unit – John E. Douglas (ascultata in engleza) – 4 stele
Habar n-aveam ca Mindhunter e un serial de pe Netflix, habar n-aveam ca e inspirat din cartea asta. Am gasit titlul in lista de audiobook-uri de la biblioteca si din descriere am zis hai sa incer. Oh! n-aveam cum sa prevad ce voi afla din cartea asta. Impotriva tuturor detaliilor descriptive si infiorator de procesat ale crimelor petrecute in America, am ramas fascinata si “mindblown” (ma scuzati, da’ n-am terment in romana pentru a reda mai bine starea) de stiinta asta a profiling-ului. De cum se poate “ghici” personalitatea si detalii extrem de exacte despre criminal, doar din pozitia cadavrului sau din ce i s-a facut omului inainte sau dupa ce a murit. Doar pe baza pozelor de la locul faptei si a informatiilor despre victima, John E Douglas si echipa lui de la FBI au identificat si ajutat la arestarea si incarcarea unora dintre cei mai cruzi si inumani criminali in serie din America.

33. Karamo: My Story of Embracing Purpose, Healing, and Hope – Karamo Brown (ascultata in engleza) – 3 stele
Se cerea ascultata si cartea lui Karamo, daca tot le-am ascultat biografiile si celorlati doi. Chestia e ca, desi pare cel mai iubit dintre cei 5, mie imi place cel mai putin. Am aflat multe detalii despre cum a ajuns sa fie celebru, cat de dedicat a fost scopurilor lui, dar si cum viata i-a luat-o la vale de multe ori din cauza adictiilor (alcool si droguri). Insa cel mai mult m-a surprins ca si-a abuzat iubitii emotional si fizic si faptul ca nu mai vorbeste cu tatal lui. Nu-i tocmai la ce te-ai astepta de la cineva care ii consiliaza pe altii.

34. Focul din casa – Kamila Shamsie (citita in engleza) – 4 stele
O premiera pentru mine in ceea ce priveste subiectul: cum traiesc pakistanezii nascuti in Mare Britanie in contextul rasismului si al terorismului. Si nu doar asta, dar cum traieste o familie a carui cap a devenit un terorist. Foarte interesanta si bazarea pe mitul Antigonei. Mi-a placut si mi-a dat de gandit, chiar daca nu mi-a placut nici unul dintre personaje, ba mai mult pe una dintre ele as fi strans-o de gat 😛

35. Pledoarie pentru checklist – Atul Gawande (ascultata in engleza) – fara rating
De pe GR: Sunt o fana a listelor si cartea asta mi-a confirmat cat de importante sunt ele. Insa nu stiam cat de vitale sunt in majoritatea domeniilor, cum pot salva vieti si cum, de fapt, au si facut-o atunci cand au fost puse in aplicare in medicina, aviatie, constructie. Totusi, de la Atul Gawande ma asteptam la o carte mai… medicala, insa n-am fost dezamagita.

36. You’re Not Listening: What You’re Missing and Why It Matters – Kate Murphy (ascultata in engleza) – 4 stele
Cartea asta impreuna cu Grit, Mindhunter si Pacientul H.M. cred ca sunt cele mai bune nonfictiuni ascultate de mine anul asta. De multe ori am impresia ca nu ii ascult destul pe cei din jur, pentru ca eu vorbesc fooooaaarte mult si altii nu mai au loc sau ca uneori ii intrerup si intorc discutia astfel incat devine despre mine, nu despre ei. Si toti facem asta. Iar You’re Not Listening e o carte atat de buna in a face lumina si a-ti arata defectele, dar si in a-ti arata cum sa iti indrepti comportamentul, incat abia astept sa fie tradusa in romana si sa o recomand tuturor.

37. O librărie în Berlin. Extraordinara evadare a unei femei din calea nazismului – Françoise Frenkel (citita in engleza) – 2 stele
Cartea asta NU ESTE DESPRE O LIBRARIE IN BERLIN! Doar primul capitol e si nu e corect sa purcedeti la lectura fara sa stiti asta. Cartea e de fapt despre peregrinarile autoarei in fuga ei din calea nazistilor si incercarile nenumarate de a scapa de deportarea intr-un lagar de concentrare. I-am dat doua stele pentru ca pur si simplu m-am simtit prostita. In general imi place sa citesc despre al doilea razboi mondial si empatizez cu personajele, dar aceasta autoare n-a reusit sa ma emotioneze.

38. Lasa grijile, incepe sa traiesti – Dale Carnegie (ascultata in engleza) – 4 stele
In vecii vecilor n-as fi crezut ca ma voi apropia de o carte cu “How to”, o carte motivationala sau inspirationala in conceptia mea. Pur si simplu nu era “my thing”. Ei… cand te confrunti cu griji si paranoia in foarte multe nopti, parca iti vine sa ii dai o sansa care promite sa te ajute. Si… ce sa vezi? Chiar m-a ajutat. Chiar a facut lumina si mi-a ordonat gandurile. Mi-am comandat-o si pe hartie pentru a sublinia chestiile care mi se aplica si la care sa ma pot intoarce cand simt iara ca paranoia da cu mine de pamant.

39. O camera doar a ei – Virginia Woold (ascultata in engleza) – 3 stele
Cred cu tarie ca atunci cand educatia, libertatea de a alege si un venit le sunt negate femeilor, dar acordate barbatilor, exista foarte slabe sanse ca femeile sa se dezvolte in orice domeniu. Iar in cartea asta, Virgia Woolf expune un fapt evident: e absurd sa ne intrebam de ce nu avem mai multe nume de femei in literatura, stiinta sau alte domenii, cand femeilor nu li se permite sa faca parte din nimic. Pana si la biblioteca au nevoie de acordul sotului lor. Pffff!

40. Mom & Me & Mom – Maya Angelou (ascultata in engleza) – 5 stele
Prima mea intalnire cu Maya Angelou si ce intalnire frumoasa! M-am indragostit de Vivian Baxter si chiar daca fiul ei n-a putut-o ierta ca si-a lasat cei doi copii pentru cativa ani in grija mamei ei, asa cum Maya Angelou spune catre final: Vivian a fost cea mai buna mama care a trait vreodata pentru o adolescenta si pentru un adult. A stiut mereu cum sa ii vorbeasca Mayei si cum sa aiba grija de ea, chiar si cand Maya avea 40 si ceva de ani. Fascinanta femeie.

41. Baietii din barca – Daniel James Brown (ascultata in engleza)
Daca sunteti pe aici de mai multa vreme, poate stit ca mi-a placut Open a lui Agassi mai mult decat multe alte carti. Ei, din aceeasi categorie e si cartea asta: sport (canotaj) si biografie. Mi-a placut enorm, m-a impresionat copilaria nefericita a personajului principal, suspansul unei curse despre care stii inca de pe coperta ca va fi o reusita si totusi stai cu sufletul la gura. Foarte, foarte mult mi-a placut.

42. Minciuni pe canapea – Irvin D. Yalom (citita in romana) – 3 stele
De pe GR: Traducerea mi-a facut nervii permanent, am avut atatea momente in care voiam sa abandonez, dar la fiecare colt mai aparea o chestie interesanta pe care mi-as fi dorit sa o citesc in original. Cam pana spre final am avut in cap doar ratingul de 2 stele, insa mi-am dat seama ca e incorect sa dau stele cartii doar pentru ca traducerea a fost jenanta. E drept ca a contribuit mult la neplacerea de a o citi, insa informatia din carte e valoroasa, iar povestea e bine tesuta.
Daca ar fi sa rezum cartea in doua cuvinte (exceptand psihoterapia), alea ar fi sex si bani. Fiecare personaj isi trage trauma fie din sex, fie din bani. Nu m-am atasat de niciun personaj, n-am avut nici un favorit, insa toti au avut parti bune si parti rele, ceea ce mi i-a facut macar placuti, pe ici pe colo.

43. Becoming – Michele Obama (ascultata si citita in engleza) – 5 stele
Stiam inca de cand a aparut ca voi citi cartea asta. Am asteptat insa sa se termine cu nebunia si cu hype-ul din jurul ei, ca sa o savurez in tihna si pe indelete. Mi-a placut mult de tot, asa cum mi-a placut intotdeauna de Michele Obama. Si acum abia astept sa-mi ajunga randul la audiobook-ul sotului ei, dar la cat de lunga e lista, probabil anul viitor pe vremea asta.

44. Un Gentleman la Moscova – Amor Towles (citita in engleza) – 4 stele
Mi-a luat mult sa termin cartea asta, la un moment dat am luat chiar si o pauza sa citesc altceva pentru ca mi se parea usor plictisitor sa citesc despre lipsa unei actiuni. Insa scrierea e fabuloasa. Am reluat-o pentru ca nu mi se parea o carte de abandonat si am fost rasplatita pentru ca din a doua parte lucrurile au devenit un pic mai alerte si atentia mi-a fost captivata. A ajuns de la aproape abandon la 4 stele.

45. Mr. Darcy’s Diary – Amanda Grange (citita in engleza) – 3 stele
Dintre toti barbatii faimosi si literaturii clasice, Dl. Darcy nu se afla in topul meu personal. Insa am vazut cartea pe vreo lista sau cine stie unde si am pus-o acolo pentru ca anul trecut citisem Mr. Rochester si mi-a placut la nebunie. Bine, el este personajul meu preferat din toata literatura clasica, asa ca eram partinitoare. Am retrait Mandrie si prejudecata prin ochii dlui. Darcy si a fost destul de decenta lectura.

46. Coaja de nuca – Ian McEwan (citita in engleza) – 4 stele
Ingenioasa idee, insa nu si orginiala. Ma refer la a avea pe post de narator un copil nenascut. Am mai intalnit asta si in Copilul divin al lui Bruckner. Insa eleganta scrierii lui Ian McEwan e peste a lui Bruckner, iar ideea de a-l face martor pe acest copil nenascut la complotarea unei crime de catre chiar mama lui il imping pe bebelus catre introspectii si judecati demne de orice narator necreditabil. Un deliciu.

47. Si se auzeau greierii – Corina Sabau – 4 stele
Mult prea puternica pentru un final de an in care cautam doar carti mai usoare. Mi-a adus aminte de toata viata mamei mele cunoscuta mie din povestile ei si fara a da mai multe detalii, mama mea a fost in proportie de cam 70% Ecaterina. Si am plans mult pentru ea dupa ce am terminat cartea, pentru tot ce a ramas nespus intre noi, pentru toate intrebarile neintrebate si pentru tot ce s-ar fi putut vindeca.

48. Poveste pentru Maria. O carte despre copilarie, parinti si dragoni – Ioana Baldea Constantinescu – 4 stele
Sa ii spunem simplu: “cartea pe care as fi vrut sa o scriu eu pentru Maria mea”. Am umplut-o de subilieri, de lucruri cu care rezonez si cu alte lucruri pe care as vrea Ada sa le citeasca la un moment dat si sa ma inteleaga. Pentru mamele de fete, aceasta carte va atinge niste corzi sensibile.

Sunt multumita de anul meu literar, sper ca in 2021 sa fie la fel de bun sau, evident, si mai bun.

 

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *