Noi obiceiuri literare

De-a lungul timpului, obiceiurile mele literare s-au schimbat constant, uneori fara sa caut schimbarea intentionat, de cele mai multe ori lasandu-ma dusa de val pe baza unor criterii variate si spontane si mereu manata fiind de “incerc, nu-mi place, nu mai fac”.

Anul asta, insa, schimbarile sunt evidente pentru ca, intr-un fel, au fost fortate. Sau se impuneau datorita imprejurarilor.

Daca aruncati un ochi peste anul meu literar, riguros documentat pe Goodreads, veti observa poate ca apare foarte multa nonfictiune. Daca va uitati foarte atent veti vedea ca multe dintre nonfictiuni sunt audiobook-uri. Acestea doua sunt marile schimbari si obiceiuri literare care au aparut in 2020 din doua motive:

1. Am mai avut o incercare cu audiobook-urile prin 2018 cand am incercat sa ascult Puterea de Naomi Alderman. Eram in masina, cu un drum de o ora inainte, copiasem cartea pe un stick USB si abia asteptam sa incerc aceasta noua experienta. Hm… e intr-adevar o schimbare sa iti citeasca cineva o carte, iar cand o face cu propriile-i decizii de inflexiune a vocii sau adopta o oratorie pe care tu, care ai deja propria oratorie in cap cand citesti, o gasesti prea altfel, exista doua variante: sa iti placa sau sa nu iti placa. Mie nu mi-a placut si am zis ca experimentul meu cu audiobook-urile se incheie atunci si acolo pentru ca nu e de mine. Ei… in 2020, am descoperit aplicatia Libby pe care, daca te loghezi, cu cardul de la biblioteca din Berlin (sau din alte orase in care bibliotecile ofera acest serviciu), gasesti aproape tot ce iti doreste inimioara: noutati, ebook-uri, audiobook-uri, carti pentru copii, in engleza, germana, franceza, italiana, spaniola, rusa, poloneze, romana nu. Asa ca mi-am zis sa mai dau audiobook-urilor o sansa si am inchiriat cartea lui Tan France, Naturally Tan, macar sa-l aud vorbind ca tare-mi place vocea si rasul lui. Si uite asa mi-am gasit criteriul perfect pentru ascultarea cartilor: sa fie nonfictiuni. Au urmat multe dupa aceasta descoperire si pe diverse subiecte, am invatat si am aflat lucruri care m-au facut sa inteleg lucrurile mai bine sau m-au uimit.

2. Al doilea motiv pentru care in lista mea de carti sunt atatea audiobook-uri e timpul pe care il petrec in masina, de cinci ori pe saptamana, de pe 24 august. Am 28 de km de condus catre si dinspre birou si in timp asta se traduce cu o ora si jumatate-doua de timp pierdut. Daca nu il ocupi cu ceva placut. Si eu m-am pus pe ascultat audiobook-uri, carti care n-ar fi avut in veci prioritate in fata fictiunii si daca nu exista optiunea asta cu ascultatul, nu stiu daca sau cand le-ar fi venit randul. Atasex poza cu toate cartile ascultate de la finalul lui august si pana la inceputul lui decembrie, iar aici aveti toate cele 17 nonfictiuni ascultate in 2020.

Normal ca sunt curioasa si vreau sa va intreb si pe voi daca si cum vi s-au schimbat obiceiurile literare sau daca as ramas fideli/fidele unor anumite genuri sau formate literare.

credit foto Lena Kudryavsteva

5 Comments

  • Crina

    Schimbari asemanatoare si la mine in ultimii doi ani, mi se pare ca audiobooks si nonfictiunea merg mana in mana, mai ales atunci cand cartea este narata de autor. Eu am adunat vreo 40 de titluri pe Audible, ascult si eu foarte mult in masina, dar ascult si carti pe care le-am mai citit candva in romana si mi-au placut, pe Audible insa in germana, mi se pare un exercitiu super bun 🙂

    • Tomata

      ma tenta si pe mine la un moment dat Audible, dar pretul pentru o singura carte pe luna nu mi se pare avantajos. cel putin nu cand am atatea carti carti gratis la biblioteca 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *