Ajutorul unui sirian

Ui, a trecut ceva vreme de când n-am mai dat pe aici, iar motivele variază de la febra renovării și amenajării noii locuințe până la niște ochi pe care nu mi i-am dorit pe blog, dar încetul cu încetul revin.

Cea mai importantă activitate de zilele astea e punerea la punct a noului apartament în care ne vom muta peste două săptămâni. Am primit cheile și pentru că le-am primit cu două săptămâni înainte de mutare, trebuie să facem noi curățenie. Dacă așteptam, făceau ei, dar doar curățenie, nu și renovare. Noi, însă, ne grăbeam să avem acces înăutru pentru că ne-am cumpărat mobilă de bucătărie și nu aveam unde s-o depozităm. Plus că aveam și în apartamentul ăsta câteva piese de mobilier pe care n-am fi vrut să le transportăm una câte una cu mașina noastră, ci să ducem totul odată cu un Sprinter închiriat.

Pentru că prețurile bucătăriilor noi sau la comandă sunt exorbitante, pentru că și electrocasnicele sunt groaznic de scumpe, ne-am orientat către mobila SH. Am găsit o mobilă cu multe dulapuri, cu aragaz și chiuvetă incluse, la un preț foarte bun, așa că nu ne-am gândit de două ori și-am cumpărat-o. Numai aragazul nou ar fi costat dublu cât am dat pe tot. Mbuuun. Avem mobilă, avem mașină închiriată… cu cine o încărcăm și descărcăm de la o adresă la alta? Pentru că în Berlin foarte multe servicii se bazează pe ajutorul celor din jur, am întrebat pe un grup (Free Your Stuff in Berlin) dacă cineva ar vrea să ne ajute cu încărcarea și descărcarea mobilei. Cum trebuia ridicată de dimineață, nu puteam apela la cei pe care îi cunoșteam că toți erau la serviciu. Mi-au răspuns 3 persoane pe grupul de pe Facebook, dintre care unul atâta s-a complicat în întrebări până i-am spus că am rezolvat și că ne descurcăm. Altul și-a dat seama că vineri nu poate și a mai rămas unul care a zis că vine, că-i liber.

Vineri dimineața ploua cu găleata cum, de altfel, s-a întâmplat toată ziua. Când plecăm de acasă după mașina închiriată, îmi trimite mesaj să mă întrebe dacă chiar vrem să mutăm mobila „azi, pe vremea asta”. Îi spun că nu vrem, dar trebuie, pentru că suntem obligați de un contract (da, am făcut un contract de vânzare-cumpărare cu cei care vindeau mobila de bucătărie). A zis „OK, vin”. Noi am întârziat un pic, cam 15 minute, dar tipul era acolo, așteptându-ne. După nume, mi-am dat seama că nu-i european, dar nici n-am investigat prea mult. Cât am stat să-l așteptăm pe administrator cu cheile, ne-a povestit de unde e și ce face. Vine din Siria și a plecat de acolo nu cu valul de refugiați, ci cu avionul, cu un an și ceva în urmă. Părinții îi sunt unul în Italia și celălalt tot în Germania, dar în Stuttgart. El a stat în Florența, în Londra și apoi a venit la Berlin. Nu mai vrea să plece de aici. Îi place la nebunie și are o grămadă de prieteni. Face facultate, dar și un fel de profesională pentru a deveni mecanic la Deutsche Bahn. Vorbește engleza impecabil și germana foarte bine (l-am auzit vorbind). Lucrează pe la restaurante, prin construcții, pe unde prinde ceva de lucru. Are 23 de ani și și-a oferit ajutorul pentru că oricum se plictisea acasă și de ce să nu ajute pe cineva în timpul ăsta, decât să piardă vremea. Am vrut să-l plătim, să îl ducem la masă, n-a vrut că se grăbea. Dar i-am promis că îl invităm la prânz sau la cină sau la bere după ce ne așezăm în noua casă.

M-am simțit mică în fața gestului lui. A cărat la mobilă în ziua aia de cred că nu-i mai trebuie să care nici o plasă pentru câteva luni. A făcut-o doar din bunătate, din omenie, din grija pentru celălalt. Îmi doresc din tot sufletul să-l pot răsplăti cumva (mai mult decât o masă). Pentru că dacă nu era el, trebuia să îl ajut eu pe Sotz și v-am povestit deja că mă doare spatele zilnic de nu mai știu cu ce să mă dau și ce exerciții să fac. O „distracție” de asta m-ar fi bagat în spital, fără doar și poate.

Sunt multe controverse legate de sirieni în momentul ăsta, multe lucruri or fi adevărate, multe ne. Cert e că e deja al doilea exemplu (despre primul am scris aici) că sirienii nu-s toți o apă și-un pământ. Mă înclin în fața lui Riyan.

sursa foto: mutat mobila > Shutterstock