Cu nerăbdare către a doua mutare

Contrar scepticismului și avertizărilor unora din jurul nostru, am reușit să obținem o chirie așa cum ne doream – un apartament gol, nemobilat – care să îndeplinească cerințele noastre și unde sperăm să locuim o vreme cât mai îndelungată. Și sper ca dorința asta să nu fie contrazisă, că acuma, la început e ușor cu visele. După ce chiar locuim acolo, după ce ne facem o părere clară, abia atunci voi putea spune dacă îmi doresc să locuim cât mai mult acolo.

Dar înainte să vă povestesc despre noul apartament, să vă spun despre cum stă treaba cu chiriile în Germania, în speță în Berlin.

Păi poate știți că Germania se numără printre primele țări din top cu cel mai mare număr de chiriași, în detrimentul proprietarilor. Nemții și cei care aleg să locuiască în țara asta preferă să nu se lege la cap cu proprietăți din mai multe motive, explicate foarte bine în articolul ăsta. Există legi confortabile pentru chiriași și unele destul de neplăcute pentru proprietari, așa că închirierea locuințelor e mai simplă decât cumpărarea. Doar că procesul de obținere a unei locuințe e exact ca un interviu pentru un job. Ba mai mult, ai nevoie de mult mai multe acte pentru a închiria un apartament decât pentru a te angaja.

Ai nevoie de:

– copii după actele de identitate (nimic nou, peste tot e nevoie de asta)
– dovada ultimelor 3 salarii (iar salariul net trebuie să fie de 3 ori mai mare decât chiria la rece – adică strict chiria pe care o cere proprietarul, fără costurile adiacente: caldură, apă, gunoi, curățenie, cablu TV, curent, internet etc).
– dovada oricăror altor venituri
– SCHUFA – ăsta-i un act (care costă 20 de euro să-l scoți de la bancă) care demonstrează că ești la zi cu toate plățile și te atestează ca bun sau rău platnic. Dacă cumva într-o lună nu ți-ai plătit abonamentul la internet sau la mobil, SCHUFA înregistrează și e ca o pată pe cazier.
– adeverință de la proprietarul anterior că ți-ai plătit chiria mereu, că ești un bun locatar etc.
– un formular de la agenția care facilitează închirierea

Noi am adăugat și noul contract de muncă al Sotzului pentru că primul salariu era întreg, iar următoarele două erau pe jumătate, cum plecase de la o firmă și se angajase la alta. Unii ne-au spus că n-or să ne bage în seamă pentru că abia după ce trece de perioada de probă prezintă încredere că va putea să plătească chiria. S-a dovedit că n-a fost chiar așa, dar cred că a ajutat faptul că în contractul Sotzului scrie clar că salariul îi va crește din 3 în 3 luni până la anul și că are doar 3 luni de probă. Apoi ni s-a spus că având și bebeluș și câine suntem pe lista neagră a tuturor agenților. Vreo 2 persoane ne-au spus asta, dar absolut nici un agent n-a zis că nu avem voie cu Ricky. Dacă era un dulău cât canapeaua atunci nu aveam voie, dar la cat de mic e, poate fi încadrat la categoria „pisici”, că pentru alea nu trebuie să ceri permisiune. La dosar am mai adăugat și dovada alocației Adei și a indemnizației mele din România, tradusă în germană, și dovada înregistrării câinelui la primărie.

Am aplicat pentru doar 3 apartamente din vreo 20 câte am văzut. La un mail nu mi s-a mai răspuns nici după ce am mai trimis unul, iar la al treilea nu atasasem SCHUFA. Însă ne-au răspuns cei cu al doilea apartament la care am aplicat și când ne-au spus că ne-au acceptat, nu ne venea să credem că n-a fost ATÂT de greu cum spuneau unii.

shutterstock_392294113

Ce-am obținut?

Am scris în articolul trecut care ne-au fost criteriile de căutare, însă au fost câteva abateri.
Apartamentul are 3 camere, 68mp și un balcon enorm. E la etajul 1, cică. Eu l-aș încadra la categoria „parter mai înalt”, că sub noi nu sunt decât pivnițele, dar fie… dacă ei vor, e la etajul 1. Chiria caldă (chiria rece + căldură + apă + curățenie + gunoi + cablu TV) e mai mică decât unde am stat prima dată. Nu mai plătim parcare pentru că e gratuită în jurul blocului. Nu mai ducem hainele la spălătorie (doar acum la început) pentru că ne putem instala o mașină de spălat în baie. Vom plăti însă curentul, ceea ce va egala chiria de dincolo. Dacă la Berlinovo toate erau incluse într-un preț fix, aici, la începutul anului viitor, după regularizări, fie vom mai plăti, fie vom primi bani înapoi de la căldură, apă și curent, deci chiria va varia și ea.

Cartierul e unul pe care nici nu l-am luat în considerare pentru că pur și simplu mi se părea „la mama dracului”. Dar după ce totuși ne-am dus la fața locului, am văzut că e un cartier foarte viu, cu parcuri, alei, magazine, restaurante, multe alte blocuri (chiar dacă de câte 7-8 etaje), departe de intersecții aglomerate și reprezentanțe auto. Bonusul de care spuneam în articolul trecut constă în două supermarket-uri aflate chiar peste drum de bloc, astfel încât glumesc spunând că nici nu-mi mai trebuie congelator, că mă pot duce zilnic să iau carne proaspătă. Noua adresă nu e foarte departe de unde locuim acum, sunt doar vreo 7km, ceea ce înseamnă că nu mai trebuie să închiriem o mașină să ne cărăm puțina mobilă pe care am cumpărat-o. Putem face mai multe drumuri. Rămânând cumva în zonă, nu trebuie să schimbăm nici pediatrul, nici bazinul de înot, nici cursurile de germană, nici veterinarul, totul rămâne cum s-a stabilit.

Abia aștept să descopăr împrejurimile, să cunosc zona, oamenii (sper să nu fie de-ăia de care am fugit în România), dar mai ales să fac casa noastră dintr-un apartament gol. Iar balconul va fi primul care va beneficia de atenția mea.

sursa foto: apartament nou > Shutterstock